Letní grilování může pro hodně lidí znamenat zastavení váhového úbytku nebo dokonce způsobit přibírání. Přitom grilování samo o sobě vůbec problémem být nemusí. Tím se stává v momentě, kdy člověk přestává hlídat množství snědeného masa, pečiva a hlavně alkoholu. Alkohol hraje roli spouštěče přejídání. Dáte si jednu nebo dvě skleničky vína, aperolu nebo ještě hůře piva a veškerá předsevzetí můžou přijít vniveč. Člověk snadno ztrácí kontrolu nad tím, kolik kalorií, tuků a sacharidů zkonzumoval a v dalších dnech se podivuje nad velkými změnami na váze.
Dobrá zpráva je taková, že pokud během jednoho večera ,,přiberete“ kilo na váze, nepřibrali jste kilo tuku, ale hlavně vodu. Větší porce masa má totiž více soli než běžně sníte třeba za celý den. Další část vody přechodně zadrží větší porce pečiva a ,,zkázu“ dokoná alkohol. Během dvou nebo tří dnů jste zpátky na své váze.
Pokud byste to ale praktikovali dejme tomu jednou týdně, může se stát, že sice nebudete přibírat, ale nebudete ani hubnout.
Co tedy s tím?
Jako vždycky nejúčinněji zafunguje prevence. Snažte se přes den, kdy plánujete grilování, jíst po 3 hodinách a v každém jídle mít víc bílkovin. Večer nebudete mít tak velký hlad, abyste se vrhali na cokoli, co sejmete z grilu. Snažte se také, aby bílkovinné potraviny, které přes den jíte, měly tuku méně. Tím si nějaké množství tuků ušetříte na večer.
Než začnete grilovat, dejte si zeleninový salát nebo nakrájejte zeleninu na tyčky a k ní připravte jogurtový nebo tvarohový dip s bylinkami, česnekem atd. Pokud jste na grilování pozvaní, vemte si krabičku se zeleninou s sebou.
Porce masa může být 150 – 200 g, protože menší porce se hůře grilují. Pokud zvolíte kuřecí nebo krůtí, případně vepřovou panenku, libové hovězí (rumpsteak, flank, svíčková), množství tuku nijak nepřekročíte. Pokud vybíráte maso na burgery, snažte se vejít do 10% tuku. Vyhněte se uzeninám, i ty nejkvalitnější jsou zdrojem značného množství tuku. Na tuk bohaté jsou i sýry a některé vegatariánské alternativy masa. Vhodné je naopak tofu naložené na gril.
Snažte se vyhnout míchaným nápojům a pivu, po nichž byste dostali zbytečně větší hlad. Víno je v těchto situacích vhodnější, ale nejlépe uděláte s vinným střikem, který ale budete velmi silně ředit vodou. I tak si ale hlídejte, kolik vína jste vypili celkem. Pokud alkohol nepijete vůbec, máte situaci o hodně jednodušší.