Okurky jsou při hubnutí naprosto skvělé. Při minimální energetické hodnotě 62 kJ/100 g dodávají minerální látky draslík a hořčík v nutričně významném množství. Pokud sníte 250 g okurek, dostanete do sebe už 10 % doporučené denní dávky těchto látek, což pomůže hlavně v létě zabránit nadbytečnému zadržování vody v těle. Kromě toho okurky neobsahují téměř žádné sacharidy (3,6 g/100). Vzhledem k tomu, že mají 95 % vody, můžete je zčásti započítat i do pitného režimu.
Okurky jsou výborné do salátů, ale můžete je použít i jiným způsobem.
- Tzatziki – nastrouhejte okurku a lehce osolte, odstraňte přebytečnou tekutinu, smíchejte s řeckým jogurtem 0% tuku, přidejte česnek, kopr, případně vinný ocet.
- Okurková polévka gazpacho – rozmixujte okurku s avokádem, přidejte jogurt, česnek, pepř, bazalku a citronovou šťávu.
- Plněné okurky – připravte salát z vařeného kuřecího masa, vejce, jogurtu, pažitky, vydlabejte poloviny okurek a naplňte připraveným salátem.
- Okurkové smoothie – rozmixujte okurku, listy špenátu, kousek mraženého banánu nebo ananasu, jako protein přidejte řecký jogurt nebo neochucený proteinový prášek.