Mražená zelenina existuje v jednodruhových variantách (špenát, květák, fazolky) nebo mixech. Vybrat byste si měli podle toho, jestli ji plánujete na oběd nebo k večeři. Pokud k večeři, vybírejte mezi takovými, které neobsahují kaloričtější složky, například kukuřici. Nejnižší energetickou hodnotu mají špenát, houby, květák, brokolice, zelené fazolky, bílé zelí, paprika, mladé hráškové lusky, klíčky, kedlubna, cukety, lilky, pórek.
Energetickou hodnotu pak vždy zvýší kuličky hrášku, mrkev a hlavně kukuřice – čím vyšší podíl kaloričtějších druhů, tím vyšší bude celková energetická hodnota.
Například směsi Hrášek, květák, fazolky mívají kolem 150 kJ.
Jestliže je směs složená jen třeba z mrkve, kukuřice a hrášku, můžete počítat se zhruba 271 kJ/100 g.
V poslední době se můžete setkat s kombinacemi zeleniny a cereálií, například fazolky s ječmenem. Ty můžou být skvělou přílohou k obědu. Stačí narychlo orestovat kuřecí nebo rybí maso, přidáte tuto směs a máte ,,vyřešenou“ zeleninu i přílohu naráz.
Čtěte také: