Většina lidí sleduje jako měřítko úspěchu při hubnutí klesající číslo na váze. Ovšem struktura váhového úbytku může být různá. Zatímco u někoho se číslo na váze snižuje pomaleji, u jiného rychle. Ovšem ten, kdo hubne rychle, dost pravděpodobně ztrácí nejenom tuk, ale také vodu a svalové bílkoviny.
Hubnutí zaměřené na snižování procenta tělesného tuku je zdravější a dlouhodobě udržitelnější. Množství svalové hmoty je důležité pro celkové zdraví a to zejména ve vyšším věku. Pokles podílu svalové hmoty zhoršuje pohybovou koordinaci a zvyšuje riziko vzniku pádů, zlomenin a dalších úrazů. Vyšší podíl tuku vůči aktivní tělesné hmotě zvyšuje pravděpodobnost vzniku chronických onemocnění (diabetes, kardiovaskulární). Jedním z důvodů je to, že se při vyšším podílu tuku organismus nachází v silně prozánětlivém stavu.
Naopak člověk s relativně vyšší váhou, ale větším podílem svalové hmoty má vyšší (rychlejší) bazální metabolismus. Což znamená, že i v klidu vydává více energie.
Množství tuku v těle lze změřit bioimpedančně, ultrazvukem, kaliperem nebo dalšími zobrazovacími metodami. Pro většinu lidí dostačuje měření obvodu pasu a měření bioimpedancí. K tomu se používají Tanita, Inbody, váhy s měřením tuku apod. Tento typ měření sice zkresluje, ale pokud budete porovnávat výsledek za standardních podmínek, mezi jednotlivými týdny a budete mít dostatek dat (měření), k ověření trendu to bude stačit. Ultrazvukové měření Bodymetrix je přesnější, ale hůře dostupné a vyžaduje vyškolenou osobu.
Čtěte také:
Co mám dělat, když se nemůžu dostat na ideální BMI ?