Mnozí z vás se ptají, jak to udělat, abyste mohli zařazovat do jídelníčku méně masa. Pokud byste maso pouze vynechali a k obědu měli například jen zeleninu s přílohou, budou vám chybět bílkoviny a dostanete brzy hlad. Když zvolíte jako zdroj proteinů sýr, zvýšíte nadmíru množství zkonzumovaných tuků, což nepomůže ani hubnutí, ani vašemu zdraví. Občas můžete použít vejce, lépe ale v kombinaci jedno vejce a tři bílky nebo plátek vyrobený z čistého vaječného bílku. Možná vás napadne využít luštěniny. Měli byste ale vzít v úvahu, že vám 100 g vařených luštěnin dodá něco kolem 9 g bílkovin při energetické hodnotě kolem 550 kJ. Pokud si dáte ve stejné energetické hodnotě 550 kJ třeba krůtí prsa, získáte bílkovin 27 g. Pokud tedy chcete jíst méně masa a zároveň efektivně hubnout, měli byste častěji sáhnout po tofu, seitanu nebo tempehu. Méně často po náhražkách masa, jakými jsou vysoce technologicky upravené veganské burgery, párky apod. Mívají totiž celkem vysoký podíl soli a tuku, často méně vhodného nasyceného.
Seitan
Seitan je bílkovinou z pšenice, tedy v podstatě čistý lepek. Kromě bílkovin se vyznačuje nízkým obsahem tuků, má ale mírně vyšší množství sacharidů. V prodejnách zdravé výživy ho lze koupit už ochucený a v kombinaci se zeleninou (stačí pak jen ohřát a smíchat s vařenou quinoou nebo rýží).
Tofu
Tofu se vyrábí z kvalitního sójového mléka. Srážením vzniká hmota, která vypadá jako tvaroh nebo sýr. Tofu vzniklo v Číně již před 1200 lety, nedá se tedy považovat za nějakou ,,náhražku“ masa či sýra. Je to svébytná potravina. Máte-li s tofu nulové nebo negativní zkušenosti, zkuste si ho nejdříve dát v restauraci, kde ho umí připravovat, pak je pravděpodobnější, že si k němu najdete cestu. Nebo zkuste jeho zauzenou variantu.
Tempeh
Tempeh patří mezi tradiční indonéské potraviny. Jedná se o sójové boby, které procházejí fermentací. Tento proces zvyšuje hodnotu původní suroviny o probiotické mikroorganismy. Zároveň si zachovává vysoký podíl vlákniny. Na zdraví střevní mikrobioty tak má komplexně příznivý vliv. Podíl bílkovin v něm se blíží masu a je typicky kolem 18 g/100 g.
Veganské burgery
Hodnocení a nutriční hodnoty najdete v článku Tipy a novinky do jídelníčku při hubnutí