Většina hubnoucích má vytvořený v souvislosti s knedlíky velmi silný psychický blok. Ale představa, že zhubnete, když budete jíst místo knedlíků kuskus nebo rýži, je naprosto mylná. Bílá rýže (pokud to není basmati), převařené těstoviny nebo kuskus mají glykemický index s knedlíky srovnatelný. A když si je budete dopřávat ve větších porcích, nejenže nezhubnete, ale můžete dokonce přibírat.
Problémem knedlíků tedy nejsou knedlíky samotné, ale jejich množství a to, s čím je jíte. Knedlíky si i při hubnutí dát můžete. K obědu muži tak tři, ženy dva kusy. Protože byste po nich kvůli jejich vyššímu GI dostali brzy hlad, je potřeba je zkombinovat s bílkovinami a vlákninou. To znamená dopřát si celou porci masa (libového) a větší porci zelí, špenátu nebo paprikového lusku v případě plněných paprik. Pokud je pokrm bez zeleniny, ale s tučnější omáčkou, sníst jí jen trochu. A k tomu někde ,,sehnat“ trochu zeleniny. Třeba v polévce před jídlem.
Bramborové knedlíky mají nižší glykemický index (GI) než houskové, jsou tedy při hubnutí lepší volbou než knedlíky kynuté houskové.