Xylitol a erythritol patří mezi takzvané alkoholické cukry, někdy také nazývané jako polyoly a určitě je znáte už dlohou dobu jako běžnou součást žvýkaček. Xylitolu se někdy říká také březový cukr. Má podobnou sladivost jako cukr, ale o 40 % nižší energetickou hodnotu.
Zatímco řepný cukr dodává v 1 gramu 17 kJ, u xylitolu je to jen 10 kJ/1 g. Výhodou xylitolu je jeho nízký glykemický index (GI). U klasického cukru musíme počítat s GI 70, u xylitolu činí tato hodnota jen 7.
U některých lidí může xylitol ve větších dávkách způsobit nadýmání nebo průjmy. Na tento typ sladidla je vhodné přecházet pomalu z menších dávek tak, aby se měl organismus šanci přizpůsobit. Z dlouhodobého hlediska je u xylitolu bezpečná denní dávka až 50 g/den bez výskytu vedlejších účinků.
Erythritol se vyskytuje přírodně v některých druzích ovoce a houbách. Stejně jako xylitol nemá žádnou negativní dochuť. Narozdíl od xylitolu je jeho energetická hodnota nulová a hladinu krevního cukru nezvyšuje vůbec. Jeho glykemický index je tedy považován za nulový. Nejsou dokonce popisovány ani negativní účinky na trávení ve smylu nadýmání a průjmu. Jediné známé negativní dopady se můžou projevit jako žaludeční reflux (pálení žáhy). Nicméně i v případě erythritolu byste měli začínat s nižší dávkou a s množstvím to nepřehánět.
Při hubnutí se tedy zatím zdá být výhodnější použití erythritolu než xylitolu, bude ale záležet na vaší vlastní zkušenosti.
Příklady některých konkrétních výrobků:
Erythritol (4 Slim) – dostupný v DM drogerii