Mít doma v mrazáku několik sáčků zeleniny je rozhodně dobrý nápad. V některých situacích třeba nemáte čas čerstvou zeleninu čistit a krájet nebo ji zapomenete koupit, případně máte zkrátka chuť na teplou zeleninu. Mražená zelenina je také o něco levnější.
Nejnižší energetickou hodnotu mají špenát, houby, květák, brokolice, zelené fazolky, bílé zelí, paprika, kráškové lusky, klíčky, kedlubna, cukety, lilky, pórek.
Energetickou hodnotu pak vždy zvýší hrášek, mrkev a hlavně kukuřice – čím vyšší podíl kaloričtějších druhů, tím vyšší bude celková energetická hodnota.
Například směsi Hrášek, květák, fazolky mívají kolem 150 kJ.
Jestliže je směs složená jen třeba z mrkve, kukuřice a hrášku, můžete počítat se zhruba 271 kJ/100 g.
Chuťově atraktivní pak jsou zeleniny, do nichž je přidáno bylinkové máslo. Másla bývá většinou kolem 5 % z hmotnosti výrobku. Zelenina (květák, hrášek, fazolky, mrkev) pak má něco mezi 380 – 450 kJ/100 g a tuků mezi 5 – 7 g/100 g.
Například
Mražená zeleninová směs s bylinkovým máslem
Hrášek, mrkev, květák, kukuřice s máslem
Kromě toho existuje ještě mražená zelenina s máslovou příchutí, která má tuku výrazně méně (pod 1 g/100 g), ale zase je v ní zbytečně přidaný cukr.
Zeleninu na másle si tedy k večeři dát můžete, ale s vědomím, že má vyšší energetickou hodnotu a když k ní vybíráte zdroj bílkovin, měl by mít naopak tuku co nejméně (vaječný bílek, kuřecí nebo krůtí prsní maso, filé z tresky apod.)