Pokud si chcete upéci cuketový nákyp tak, aby vás zasytil při nižší energetické hodnotě, je zapotřebí v něm použít více bílkovin a naopak dávat pozor na dávku tuků. Zkuste třeba tento jednoduchý a rychlý recept, kterým můžete v létě a na podzim obměnit večeře. Nákyp můžete jíst hned, ale lépe chutná druhý den po ztuhnutí v lednici. Doplňte ho ještě třeba rajčatovým salátem s cibulkou.
Suroviny na 4 porce
- 720 g cukety
- 200 g šunky vcelku
- 120 g sýra gouda
- 2 vejce
- 80 g cibule
- 60 g špaldové mouky (nebo obyčejné polohrubé)
- 4 kávové lžičky oleje
- 3 stroužky česneku
- 1 lžička prášku do pečiva
- pepř, majoránka
Postup
Předehřejte troubu na 180 °C.
Cuketu nastrouhejte nahrubo a nechte chvíli odležet.
Cibuli nakrájejte na menší kostičky a lehce ji osmahněte na oleji.
Nastrouhejte nahrubo šunku a goudu.
Slijte případnou vodu z nastrouhané cukety a přidejte šunku a sýr.
Rozklepněte ke směsi vejce a pořádně promíchejte.
Nakonec vmíchejte mouku s práškem do pečiva, opepřete a přidejte prolisovaný česnek a majoránku.
Nesolte, šunka osolí nákyp dostatečně.
Vše ještě jednou promíchejte a nalijte do zapékací misky o rozměrech přibližně 25 x 30 cm. Pečte po dobu 45 minut.
Nutriční hodnoty cuketového nákypu
4 porce | 1 porce | |
---|---|---|
Energie(kJ) | 4868 | 1217 |
Bílkoviny (g) | 64 | 16 |
Tuky(g) | 68 | 17 |
Sacharidy(g) | 72 | 18 |
Vláknina(g) | 10 | 2,5 |