Tofu patří mezi výborné zdroje bílkovin, v rámci potravin rostlinného původu jedny z nejkvalitnějších. Pro ty, kteří se snaží omezit spotřebu masa, představuje jednoduchý a levný způsob dosažení potřebné denní dávky esenciálních aminokyselin. Tofu může a dokonce by mělo být součástí dobře vyvážené redukční diety. Tofu neobsahuje nasycené mastné kyseliny a sójová bílkovina je doporučována kvůli svému efektu na snížení hladiny cholesterolu v krvi. Tofu je také zdrojem látek ze skupiny izoflavonoidů, neboli fytoestrogenů. Ty mají ochranný protinádorový efekt. Nejlépe funguje, když se konzumuje tofu v menších dávkách, ale častěji.
Z druhé strany panují určité obavy z toho, že izoflavonoidy můžou narušit hormonální funkce a tedy hladiny testosteronu u mužů. Tato obava se ale zdá být neopodstatněná (zdroj). Obavy ze zvýšení rizika vzniku nádorových onemocnění zejména u žen po menopauze jsou při konzumaci tofu také nepotvrzené a zdá se, že benefity nad riziky převažují.
100 g tofu obsahuje kolem 60 mg izoflavonoidů.
Podle EFSA ani dávka 150 mg isoflavonoidů denně nezvyšuje riziko vzniku hormonálně vázaných nádorových onemocnění. To by znamenalo denní konzumaci více než 200 g tofu.
V našich podmínkách při smíšeném typu stravování a při hubnutí bych doporučovala jíst tofu 1 – 4 x týdně v množství 100 – 150 gramů na porci.