Instantní ovesné kaše jsou ve srovnání s ,,domácími“ vždycky kompromisem. Nejen chuťovým, ale většinou i nutričním. Aby mohla být kaše hotová pouhým zalitím horkou vodou, musí být namíchaná z jemných ovesných vloček. Tento typ vloček má glykemický index vyšší než mají ovesné vločky obyčejné, hrubé.
V praxi to znamená, že po instantní ovesné kaši dostanete pravděpodobně dříve hlad. Na druhé straně je dnes už možné vybrat instantní ovesné kaše se zvýšeným obsahem bílkovin. A bílkoviny umí svým sytivým efektem vzestup hladiny cukru po jídle ztlumit a tím pádem pocit sytosti po jídle prodloužit.
Pokud si tedy vybíráte instantní ovesnou kaši, podívejte se na poměr mezi množstvím sacharidů a bílkovin. U obyčejných je množství sacharidů přibližně 6 x vyšší než množství bílkovin. To znamená, že mívají na 100 g něco mezi 65 -70 g sacharidů a 8 – 10 g bílkovin.
Naproti tomu proteinové kaše mívají maximálně 2 x více sacharidů než bílkovin. Reálně můžete očekávat 24 – 25 g bílkovin na 100 gramů.
Bonusem je ještě vláknina. K vláknině z ovesných vloček bývá často přidaná ještě vláknina z chia semínek. Kaše tak může mít celkově až 13 g vlákniny na 100 gramů výrobku.
Jedna porce mívá kolem 65 g.
Příklady některých vhodných instantních ovesných kaší:
Čtěte také: