Nevýhodou sladkých pokrmů nebývá ani tak jejich vysoká energetická hodnota, ale spíše nevyváženost v množství sacharidů a bílkovin. Nadměrný přívod sacharidů, často ve formě cukru zvedne hladinu krevního cukru, která je působením inzulínu snížena a způsobí po dvou až třech hodinách vznik silného hladu a nutkání k dalšímu jídlu a touze po dalších sacharidech. Chcete-li si tedy bez tohoto nežádoucího efektu dopřát sladký pokrm, musíte poměry živin značně pozměnit. Samozřejmě bez ztráty chuti. Jak na to ?
V případě ovocných knedlíků volte jednoznačně těsto tvarohové, nikoli kynuté. Tvaroh je vynikajícím zdrojem kvalitních bílkovin.
Pro vás a případné další členy rodiny, kteří si hlídají váhu, nakupte mnohem více tvarohu na strouhání (viz recept), který použijete na posyp. Tím se dále obsah bílkovin zvýší a po jídle nebudete mít dlouhou dobu hlad.
Místo klasického cukru použijte sypké sladidlo Irbis sukralóza nebo Stevia nebo Erythritol nebo Xylitol. Tím se množství sacharidů podstatně sníží.
Suroviny
Těsto na 22 knedlíků
- 1 a ½ vaničky (=375 g) polotučného tvarohu (dejte přes noc na sítko vyložené utěrkou vykapat). Ještě lepší než tvaroh ve vaničce je tvaroh zabalený ve stříbře, který má méně vody, a proto ho můžete použít ihned
- 175 g hrubé mouky
- 22 g másla
- ½ prášku do pečiva
- 1 vejce
- špetka soli
- 950 g meruněk (22 kusů)
Postup
Na vále smíchejte všechny uvedené suroviny. Pečlivě těsto promíchejte rukama tak, aby bylo hladké a nelepivé. Uložte na chvíli do lednice.
Opláchněte meruňky a vypeckujte je (trocha práce navíc s vypeckováním se opravdu vyplatí).
Vál lehce podsypejte moukou a vyválejte tenké těsto. Krájejte na čtverce asi 10 x 10 cm a do každého zabalte meruňku.
Do hrnce dejte vařit osolenou vodu.
Mezitím si připravte posyp.
Nastrouhejte tvaroh najemno a promíchejte ho se sladidlem. Rozpusťte máslo (nebojte se, těsto je velmi málo tučné, takže 15 g másla vám rozhodně neublíží).
Knedlíky hoďte do vařící vody a vařte 8- 10 minut od doby, kdy vyplavou na povrch.
Posyp na 1 porci
- 100 g tvarohu na strouhání
- ½ polévkové lžíce sypkého sladidla
- 15 g másla
Dokončení jedné vyvážené porce
Na talíř (nejlépe nahřátý) dejte 4 knedlíky a posypejte tvarohem smíchaným s cukrenem. Polijte rozpuštěným máslem.
Ostatním dejte na talíř knedlíky, tvarohu můžete dát méně, doslaďte obyčejným cukrem a polijte máslem.
Pozor! Uvedená porce je poměrně velkorysá a dodá 41 g čistých bílkovin.
Nutriční hodnoty posypu
Tvaroh 100g | Máslo 15 g | Sladidlo 13 g | Celkem | |
---|---|---|---|---|
Energie(kJ) | 513 | 420 | 220 | 1184 |
Bílkoviny(g) | 26.8 | 0.1 | 0 | 26.9 |
Tuky(g) | 0.9 | 12 | 0 | 12.9 |
Sacharidy(g) | 1.4 | 0.1 | 12.9 | 14.3 |
Nutriční hodnoty hotového pokrmu
22 knedlíků | 1 knedlík | 4 knedlíky | 4 knedlíky +posyp | |
---|---|---|---|---|
Energie(kJ) | 6852 | 311 | 1244 | 2429 |
Bílkoviny(g) | 79.4 | 3.6 | 14.4 | 41.3 |
Tuky(g) | 43.1 | 1.9 | 7.6 | 20.7 |
Sacharidy(g) | 248 | 11.2 | 44.8 | 59.4 |
V tabulkách jasně vidíte, jak která složka ovlivňuje výsledné nutriční hodnoty. Pokud u jakékoli z komponent změníte její množství, budete hned vědět, jak to ovlivní celkový výsledek.
Jak meruňkové knedlíky začlenit do celkového jídelníčku?
Pokud použijete recept tak, jak je uveden, včetně množství, bude vám stačit na oběd a nadlouho vás zasytí.
Následná odpolední svačina může být lehčí, třeba jen sklenice mléka nebo menší kelímek bílého jogurtu.
V den, kdy si budete dávat ovocné knedlíky už nejezte žádné další ovoce.