Klasické džemy obsahují velké množství cukru. Je možné koupit džemy bez přídaného cukru, ty ale bývají velmi drahé. Sice oprávněně, ale přece. Pokud máte k dispozici čerstvé nebo mražené ovoce, můžete si během deseti minut a bez zavařování připravit džem bez cukru, který navíc bude ještě skvělým zdrojem vlákniny z chia semínek. Chia fungují v džemu jako zahušťovadlo.
Suroviny
- 500 g ovoce – jahody, maliny, borůvky, broskve, meruňky, višně, blumy – jeden druh nebo jejich směs
- 30 g chia semínek
- 2 lžíce citronové šťávy
- nekalorické sladidlo – může být, ale nemusí
Postup
Do nižšího kastrolu na mírný plamen dejte ovoce a zahřejte za občasného promíchání.
V momentu, kdy začne ovoce bublat a praskat, rozmačkejte vidličkou nebo šťouchadlem na brambory na požadovanou konzistenci.
Přidejte citronovou šťávu a chia semínka.
Zamíchejte a ochutnejte. Pokud je ovoce málo sladké, přidejte sladidlo erythritol nebo sukralózu, případně stevii.
Nechte asi pět minut zchladnout. V průběhu chladnutí chia změknou, nasáknou vodu a zahustí džem.
Uložte do lednice.
Nutriční hodnoty džemu bez cukru při použití jahod | celé množství |
---|---|
Energie(kJ) | 670 |
Bílkoviny(g) | 8 |
Tuky(g) | 10 |
Sacharidy(g) | 51 |
Vláknina(g) | 21 |
Poznámka
Džem můžete uchovat v lednici asi týden. Skvěle s ním ochutíte tvaroh, skyr nebo nízkotučný řecký jogurt.