Trvanlivé pečivo včetně knäckebrotu mívá sice energetickou hodnotu vyšší než klasické pečivo, protože obsahuje méně vody. Ale jako ekvivalent 50 gramů čerstvého pečiva si stačí dát 30 gramů knäckebrotu. Velké rozdíly v energetické hodnotě mezi jednotlivými druhy knäckebrotu nenajdete. Důležité je ale sledovat množství vlákniny, protože nerozpustnou vlákninu potřebujete kvůli zachování fungující střevní peristaltiky a zdravému střevnímu mikrobiomu. Zajistí také díky nižšímu glykemickému indexu pozvolnější vzestup hladiny krevního cukru po jídle.
Na etiketách byste si tedy měli všímat údaje o množství vlákniny a porovnat ji s množstvím vlákniny u bílého pečiva. Bílé pečivo, o němž víte, že nepatří mezi vhodné druhy, obsahuje něco kolem 1 gramu vlákniny na 100 g. U knäckebrotu se můžete dostat až na 29 g/100 g, velice dobrý průměr je 17 g/100 g. Bezlepkový knäckebrot má ale vlákniny jen 6,7 g.
Vždycky je lepší, když ve složení figuruje žitná mouka na prvním místě (to znamená, že je jí ve výrobku nejvíce) nebo ještě lépe, pokud je výrobek stoprocentně žitný.
Složení knäckebrotu vypadá většinou takto:
Celozrnná žitná mouka, pšeničné otruby, sezamová semínka, ovesné vločky, voda, pšeničné klíčky, pšeničná vláknina, jedlá sůl.
Nutriční hodnoty potom bývají přibližně:
100 g | 1 plátek 11.2 g | |
---|---|---|
Energie(kJ) | 1250 | 140 |
Bílkoviny (g) | 13 | 1.45 |
Tuky(g) | 6.5 | 0.73 |
Sacharidy(g) | 48 | 5.4 |
Vláknina(g) | 24 | 2.7 |
Několik tipů na knäckebroty vhodné při hubnutí:
Wasa Fibre nejvíc vlákniny – 29 g/100 g
Žitný se sezamem (Racio)