Nejjednodušší způsob, jak si uvařit vývar, který bude mít málo tuku, je použít čistě jen zeleninu. Vývar z kořenové zeleniny a bylinek budete mít rychle hotový, je svělý a má mnohostranné využití. Část si zmrazte.
Vývar z masa, ale téměř bez tuku připravíte z kuřecích nebo krůtích prsou, případně naprosto libového hovězího masa. Ale vývar z libového masa nikdy nemá tu správnou hloubku chuti. Nejlepšího vývaru dosáhnete použitím předního hovězího masa, oháňky nebo žebra. Vývar uvařte a zchlaďte. Zchlazením se na povrchu vytvoří vrstva nežádocího nasyceného tuku, který můžete snadno sebrat.
Pokud chcete dosáhnout profesionálního výsledku, připravte si čerstvou zeleninu nakrájenou na kostičky. Původní rozvařenou zeleninu použijte rozmixovanou do krémové zeleninové polévky nebo ji využijte na zahuštění omáčky.
Na dokončení vývaru tedy osmahněte na trošce oleje čerstvou mrkev, celer, petržel a cibuli. Zalijte zcezeným vývarem. Na talíři dozdobte nakrájenou hladkou petrželkou.
Pokud vám má fungovat vývar jako samostatná večeře, myslete na dávku bílkovin, tedy například 100 g masa nebo 50 g masa + 1 vejce.
Přesné gramáže, postup a další recepty najdete v e – booku 60 večeří pro zdravé hubnutí.