Tiramisu patří mezi nejkaloričtější dezerty. Je to dáno použitím surovin s vysokým obsahem tuku a cukru zároveň. Přesto není tak složité snížit rozumnou záměnou jeho energetickou hodnotu a sacharidovou nálož. Rozumnou proto, že nemusí jít úplně do extrému. Pokud byste například místo mascarpone použili nízkotučný tvaroh, byl by sice výsledek ještě ,,dietnější“, ale tolik byste si na něm nepochutnali. Namísto toho recept využívá ricottu. Ta je výhodná i proto, že má přirozeně nasládlou chuť. Stačí ji pak dosladit jen lehce a klidně k tomu využít nekalorický erythritol. Nelekejte se použití šlehačky. Když se její množství rozpočítá na šest porcí, vychází jen 30 ml na porci. Dokáže navýšit objem a zázračně zlepšit konzistenci dezertu. Jediným zdrojem cukru jsou piškoty, na každou porci jich ale stačí 20 g. Tohle lehké tiramisu si s vámi jistě dají i ostatní, vy si klidně naplánujte jednu porci na dopolední nebo odpolední svačinu.
Suroviny na 6 porcí
- 2 balení ricotty (celkem 500 g)
- 200 ml smetany ke šlehání
- 120 g piškotů
- 30 g sladidla xylitol nebo erythritol
- 100 ml instantní kávy (2 lžičky instantní kávy + 100 ml vody)
- 2 lžičky rumu
- 1 lžička kakaa (obyčejného, určeného na pečení)
Postup
Uvařte kávu a nalijte ji do misky, aby vychladla. Přidejte do ní rum.
Ušlehejte šlehačku dotuha.
Prošlehejte důkladně, nejlépe šlehačem, ricottu se sladidlem.
Do ricotty vmíchejte opatrně připravenou šlehačku.
Na dno nádoby naskládejte vrstvu piškotů, které jste vždy krátce ponořili do kávy a ihned vyndali ven.
Navrstvěte polovinu krému.
Opět dejte vrstvu piškotů a na ní zbylý krém.
Posypejte kakaem a dejte do lednice minimálně na 4 hodiny, lépe přes noc.
Nutriční hodnoty | 1 porce |
---|---|
Energie(kJ) | 1243 |
Bílkoviny(g) | 7,3 |
Tuky(g) | 18,1 |
Sacharidy(g) | 21,6 |