Při hubnutí si můžete dát v podstatě cokoli za předpokladu, že vytvoříte energetický deficit. To znamená, že energetický výdej bude vyšší než váš příjem. Na druhou stranu některé potraviny vám to usnadní, jiné nikoli. Obecně platí, že potraviny bohaté na bílkoviny, které mají zároveň méně tuku, vás zasytí lépe a na delší dobu. Párky sice bílkoviny obsahují, ale oproti ,,čistému“ masu jich mají o 5 – 10 gramů méně. O to více ale obsahují tuku a soli.
Nenechte se ukolébat obsahem masa
Rozhodně je dobré, když párky obsahují vyšší procento masa. Například minipárečky pro děti se chlubí 80 % masa. Množství masa ale nic neříká o jeho tučnosti, a tak se v tomto výrobku dočkáte 31,6 ! g tuku na 100 g. Zato bílkovin mají jen 11 g. Kromě toho musíte počítat s 2 gramy soli na každých 100 g. Takové množství tuku z párku nedělá potravinu, která by hubnutí podpořila. Z druhé strany, když vám to třeba jednou za měsíc udělá radost a u ostatních jídel ve stejný den snížíte tuky a sůl, nic se neděje a hubnout budete dál. Ideálně, když párek doplníte kváskovým žitným nebo žitno-pšeničným chlebem a zeleninou. Malým dětem je ale prosím nedávejte. Nejen kvůli tukům a soli, ale hlavně kvůli dusitanům, sorbanům a vytváření návyků na průmyslově vysoce zpracované potraviny.
Existují tedy párky s lepším složením ?
Například šunkové párky s 96 % procenty masa mají tuku méně, ale stále počítejte s 18 g na 100 g. Bílkovin dodají stejných 18 gramů. U soli si ale moc nepomůžete (1,9 g/100 g).