Sušené ovoce má relativně vysokou energetickou hodnotu (přibližně 1000 kJ/100 g) a vysoký obsah přírodně se vyskytujícího cukru. Na druhou stranu je zdrojem značného množství vlákniny, což může pomáhat v případech, kdy se objeví zácpa jako nežádoucí efekt hubnutí. Pak je sušené ovoce, hlavně švestky a fíky možno zapojit do jídelníčku. Samozřejmě uvážlivě. Jestliže se při běžném hubnutí doporučuje jíst přibližně 200 g čerstvého ovoce denně, u ovoce v sušené podobě si musíte vystačit se 40 gramy.
Je také možné, že vás občasné zařazení sušeného ovoce uchrání od vtíravých chutí na jiné sladkosti.
Čerstvé ovoce by vždy mělo dostat přednost před sušeným, ale můžete si poradit třeba tak, že za den sníte 100 g ovoce čerstvého a 20 g sušeného.
Například:
Dopolední svačina: 75 g polotučného tvarohu + 100 ml kefíru + 20 g ovesných vloček + 20 g sušeného ovoce + 5 g ořechů
Smíchejte vločky s nasekaným sušeným ovocem a zalijte kefírem. Promíchejte. Přidejte tvaroh a dejte přes noc do lednice. Následující den posypte ořechy.
Odpolední svačina: 150 g řeckého bílého jogurtu s 0% tuku + 100 g čerstvých malin, jahod nebo borůvek.
Čtěte také: