Hodně lidí, kteří se v minulosti shlédli v nízkosacharidovém trendu, sahá v obchodech po takzvaných večerních chlebech. Zatímco například proteinový jogurt má oproti klasickému výhodu v tom, že více zasytí, proteinový chléb s sebou nese několik úskalí. Lákavá možnost zaměnit jej za klasický žitný chléb se neobejde bez určitých ústupků. A to nejen na chuti. Je pravda, že večerní chleby mívají vysoký obsah bílkovin, téměř žádné sacharidy a hodně vlákniny. Ale jak už to tak bývá, nic není zadarmo. V tomto typu pečiva bývá vyšší množství soli a vysoký podíl tuku. S tím je nutno počítat a uzpůsobit tomu výběr dalších potravin s ním konzumovaných. Rozhodně nemá nižší energetickou hodnotu (viz tabulka).
Srovnání nutričních hodnot žitného chleba a večerního chlebíku na 100 g
večerní chlebík (Penam) | žitný chléb (Koláčkova pekárna) | |
---|---|---|
Energie(kJ) | 1100 | 1094 |
Bílkoviny (g) | 28 | 6,7 |
Tuky(g) | 14 | 5,5 |
Z toho nasycené(g) | 1,7 | 0,6 |
Sacharidy(g) | 1,5 | 45,7 |
Z toho cukry(g) | 0,9 | 2,3 |
Vláknina(g) | 11 | 6,8 |
Sůl (g) | 1,2 | 1,1 |
Chuť
Někomu chléb chutná, jiný může mít pocit, že žvýká cosi umělohmotného. Mnoha lidem schází u tohoto chleba pocit uspokojení z jídla.
Kdy si dát večerní chléb ?
Pokud chcete nebo musíte dodržovat stravu s nízkým množstvím sacharidů, může být dobrou volbou. Stejně tak, když přecházíte z nízkosacharidové stravy na vyváženou. Nebo tehdy, když víte, že jste za den už snědli příliš sacharidů, málo bílkovin a máte večer chuť na chléb.
Kdy si ho rozhodně nedávat ?
K snídani. Ráno potřebujete určité množství sacharidů kvůli energii. Během denních aktivit máte možnost sacharidy efektivně spotřebovat, naopak vám umožní být méně unavení a tedy se více spontánně hýbat.
Poznámka
Jestliže hubnete a máte zároveň vyšší krevní tlak, sledujte obsah soli v pečivu. Za den byste neměli překročit celkové množství 6 g soli.