Ne, v žádném případě nezhubnete víc jen kvůli tomu, že si budete vybírat bezlepkové suroviny. Pokud nevytvoříte energetický deficit a skladba vašeho jídelníčku nebude vyvážená co do obsahu bílkovin, tuků a sacharidů, nemůžete čekat úspěch. Samozřejmě, pokud byl někdo zvyklý jíst velké množství bílého pečiva, koláčů z bílé mouky, sušenek a podobně a najednou tyto položky vyškrtne, velmi pravděpodobně zhubne. Zvlášť v případě, že je nahradí zeleninou, ovocem a nízkotučnými bílkovinnými potravinami. Když je však jen nahradí za bezlepkové koláčky, sušenky a další pochutiny, nestane se vůbec nic.
Někdo může na bezlepkové stravě dokonce přibrat. Stane se to tehdy, když do původně celkem zdravého jídelníčku začne přidávat vysoce průmyslově zpracované potraviny a pochutiny s falešným pocitem bezpečí, že bezlepkové = zdravé. Nemusí to být dokonce jen pochutiny. Bezlepkové potraviny (pečivo, přílohy) mívají obecně tendence k vyššímu glykemickému indexu, což znamená častější aktivaci inzulínu, hormonu, který hubnutí zrovna nepomáhá.
Jestliže se musíte vyhýbat lepku ze zdravotních důvodů kvůli celiakii nebo neceliakální senzitivitě na lepek a zároveň potřebujete hubnout, měli byste takové přílohy zkombinovat s porcí bílkovin a zeleniny. Cílem je to, abyste byli po jídle dobře a nadlouho zasyceni a neměli tendence ujídat sladkosti případně sníst v následujícím jídle příliš velkou porci čehokoli.
Čtěte také