Pečivo patří mezi potraviny sacharidového typu. Sacharidy byly svého času pranýřovány a obviňovány ze všeho možného civilizačního zla. Řada lidí je z jídelníčku vyloučila v očekávání zázraků. Žádné nenastaly. A pokud ano, jen přechodně. O to větší byl potom pád zpátky na zem. Ale obavy z komzumace pečiva u spousty lidí trvají dál. Aby bylo jasno: bílé pečivo jíst nemusíte. Ale kvalitní celozrnný, ideálně žitný chléb na snídani v kombinacemi s bílkovinnými potravinami zajistí dostatek energie pro vaše fungování, navodí příjemný pocit sytosti a vyživí střevní mikrobiotu. Opravdu celozrnné pečivo mívá nižší glykemický index, čímž pomáhá udržet stabilní hladinu krevního cukru. Neznamená to, že ho můžete jíst neomezené množství, stačí, když si dáte 50 – 100 g na snídani. Součástí svačin a večeře při hubnutí být může, ale nemusí. Záleží na tom, jak rychle potřebujete hubnout. V období udržování váhy byste měli jeho množství pomalu zvyšovat.
Střídejte pokud možno různé druhy celozrnného pečiva. Pokud pečivo obsahuje daší typy vlákniny, jedině dobře. Příměs lněného nebo chia semínka, ovesných vloček nebo ječné mouky je vynikající.
Dobrou alternativou k celozrnnému pečivu je knackebrot s vyšším obsahem vlákniny.
Čtěte také
Zhubnu víc, když přestanu jíst pečivo a přílohy?
Sacharidy při hubnutí – ano nebo ne?
K čemu potřebujete sacharidy a co se stane, když ve stravě chybí?