Tvrdé sýry, jako Eidam, Gouda, Madeland, Čedar a Parmezán jsou vynikající co do obsahu bílkovin. Je to dáno tím, že mají vysoký podíl sušiny. Ve srovnání s masem mívají o 50 % bílkovin více. To znamená až 32 g velmi kvalitních bílkovin na 100 g. Navíc k tomu také vysoký obsah vápníku (nejvíce parmezán). Samozřejmě, jak už to bývá, nic není zadarmo. U sýrů musíte počítat s relativně vyšší energetickou hodnotou a vyšším obsahem tuku. Některé sýry mají svoji odlehčenou variantu. To jim neubírá na bílkovinách ani vápníku.
Při hubnutí byste měli dávat přednost odlehčeným alternativám. Můžete koupit sýr Gouda light, Eidam 20% a podobně. U sýra Madeland existuje varianta Madeland light a Madeland fitness.
Srovnání nutričních hodnot 100 g Madelandu, Madelandu light, Madelandu fitness:
Nutriční hodnoty | Madeland | M. light | Madeland fitness |
---|---|---|---|
Energie(kJ) | 1400 | 1100 | 936 |
Bílkoviny (g) | 25.5 | 28.5 | 31 |
Tuky(g) | 26 | 16.5 | 10.5 |
Sacharidy(g) | 0.4 | 1.2 | 1.2 |
Pokud jde o to, kolik sýra můžete sníst při hubnutí, záleží na tom, jak vypadá celková skladba jídelníčku za den. Pokud máte například snídani, oběd i svačiny sestavené z potravin s vyšším obsahem bílkovin a zároveň nižším množstvím tuku, můžete si dovolit k večeři 50 – 100 g tučnějšího sýra. Pokud jste naopak měli něco tučnějšího během dne, dejte si raději odlehčenou verzi sýra s tukem kolem 10 g na 100 g.
Tvrdým sýrem také můžete řešit oběd ve spěchu. Pak ale zase musíte ubrat tuky u večerního jídla.
Sýra můžete sníst mnohem méně, třeba jen 25 g. I tak vám dodá kolem 7 g čistých bílkovin. Zbylé bílkoviny pak musíte naplnit některou z potravin s vyšším bílkovinami a nízkým tukem.
Příklad:
100 g kuřecího nebo krůtího plátku na přírodní způsob + 25 g čedaru nebo parmezánu
Sýr zde funguje chuťově jako koření a dodá kromě bílkovin ,,slušnou“ dávku vápníku.