Hubnutí si nelze bez zeleniny vůbec představit. Zelenina má velký objem, ale nízkou energetickou hodnotu. Při snižování váhy pomáhá vysoký obsah specifických druhů vlákniny v jednotlivých zeleninových druzích a také přítomnost rostlinných polyfenolů a dalších fytonutričních látek. Tedy přírodních, ale velice účinných látek, které z žádných výživových doplňků v takovéto šíři získat nelze. Mezi nutričně nejvýznamnější patří druhy s tmavým sytým zbarvením (brokolice, červená řepa, červené zelí, špenát…). Zapomeňte na poučky z lowcarb výživových směrů, které radí vybírat jen zeleninu s nižším obsahem sacharidů. Žádná zelenina nemá tolik sacharidů, aby vám překazila rozumné hubnutí. Pokud byste se zaměřili jen na nízkosacharidové druhy, ochudili byste se zbytečně o různorododé druhy vlákniny a protizánětlivě působící živiny. Vybírejte podle sezóny a ideálně z lokálních zdrojů. Do jídelníčku se snažte co nejvíce zapojit hlavně tyto zeleninové druhy:
- Špenát
- Mrkev
- Brokolice
- Kadeřávek
- Česnek
- Růžičková kapusta
- Zelený hrášek
- Červená řepa
- Chřest
- Červené zelí
- Květák
Čtěte také: