Když dostanete chuť na smetanové těstoviny a dáte si je v restauraci, můžete předpodkládat kalorickou bombu už jen z důvodu příliš velké porce. Je tedy jednodušší si je připravit na oběd doma. Můžete upravit poměr bílkovin vůči sacharidům, snížit sacharidovou nálož a množství tuků. Dávku sytivých bílkovin naopak posílit. Aby porce na talíři nevypadala malá, využít zeleninu. V tomto případě drobné cukety.
Penne se smetanovými cuketami a kuřecím masem
Suroviny
- 100 g vařených těstovin penne (= 38 g v suchém stavu)
- 100 g kuřecích prsou
- 1 a ½ lžičky olivového oleje
- 1 lžička bazalkového pesta
- 1 lžička citronové šťávy
- 150 g cuket – co nejmenších
- 2 lžičky lučiny
- 2 lžičky strouhaného parmezánu nebo Gran moravia
- 1 lžička piniových oříšku (můžete vynechat)
- sůl, pepř
- čerstvá bazalka na ozdobu
Postup
Uvařte těstoviny. Na polovině oleje opečte kuřecí maso nakrájené na drobné kousky. Přidejte pesto a citronovou šťávu. Osolte a opepřete. Maso dejte stranou. Na jiné pánvi opečte na druhé polovině oleje cukety nakrájené na půlkolečka až lehce zezlátnou. Pak je osolte a opepřete. Přidejte k nim lučinu a nechte jí rozpustit. K cuketám vmíchejte připravené maso a těstoviny. Navrchu posypejte parmezánem, piniovými oříšky a nasekanou čerstvou bazalkou.
Nutriční hodnoty | 1 porce |
---|---|
Energie(kJ) | 1762 |
Bílkoviny(g) | 33.5 |
Tuky(g) | 17.9 |
Sacharidy(g) | 31.4 |