Velikonoční nádivka nemusí být žádnou obávanou kalorickou bombou. Vyzkoušejte nádivku, kterou si můžete dát k obědu jen tak.
Je totiž navržena tak, aby měla zvýšený podíl bílkovin, takže hlad mít rozhodně nebudete. Narozdíl od klasické nádivky, která bývá „sušší“, je tato varianta příjemně šťavnatá díky použité mrkvi, jogurtu a velkému množství zelených natí.
Rozhodně se nezatěžujte pečením dvou variant: klasické pro rodinu a dietní pro vás.
Nemusíte ani prohlašovat, že pečete odlehčenou nádivku, nazvěte jí ,,svěží“ nebo ,,bylinkovou“ a budete mít úspěch. Uvedené množství surovin vystačí na 6 porcí.
Další tipy na to, jak úspěšně zvládnout velikonoce najdete tady
Suroviny na 6 porcí:
- 160 g rohlíků (4 kusy)
- 200 ml mléka
- 4 vejce – zvlášť bílky a žloutky
- 200 g kladenské pečeně vcelku nakrájené na drobné kostky
- 100 g mrkve nastrouhané nahrubo
- 70 g cibulové natě (z 1 svazku jarní cibulky)
- 50 g baby špenátu
- 15 g bazalky
- 150 g bílého jogurtu
- 2 stroužky česneku
- 20 g másla
- ½ prášku do pečiva
- 1/ 4 lžičky muškátového květu
- vyvažující přídavek bílkovin – 1 z možností:
- 100 g bílkouna nastrouhaného nahrubo nebo
- 100 g shmaky nastrouhaného nahrubo nebo
- 100 g šmakouna nastrouhaného nahrubo nebo
- 100 g vařených a nadrobno nakrájených kuřecích nebo krůtích prsou, energetická hodnota na 1 porci pak bude o 30 kJ vyšší)
Postup:
-
- Troubu předehřejte na 180 °C.
- Do pekáčku o velikosti 25 x 35 cm dejte pečicí papír.
- Rohlíky nakrájejte na kostičky a pokropte mlékem.
- Přidejte kladenskou pečeni, bílkouna (nebo jiný zdroj bílkovin), mrkev, pokrájenou cibulovou nať a nahrubo nasekaný špenát a bazalku. Posypejte práškem do pečiva.
- V misce ušlehejte žloutky s česnekem, muškátovým květem a jogurtem. Promíchejte s rohlíkovou hmotou.
- Nakonec lehce vmíchejte ušlehané bílky.
- Na pečicí papír rozprostřete směs. Uhlaďte a navrch dejte vločky másla.
- Pečte na 180 °C po dobu 40 minut.
Nutriční hodnoty:
6 porcí | 1 porce | |
---|---|---|
Energie(kJ) | 7291 | 1215 |
Bílkoviny (g) | 105.5 | 17.6 |
Tuky(g) | 89 | 14.8 |
Sacharidy(g) | 126 | 21 |