S rostoucím trendem alternativních výživových směrů se rozšiřuje v obchodech nabídka dosud neokoukaných potravin. A to je v každém případě správně. Často ale marketingově využívané heslo ,,bez mléka” bývá prezentováno jako ,,zdravější”, stejně tak jako ,,veganské” nebo ,,bez lepku”. Ani jedna z těchto nálepek, na něž mají už někteří z nás alergie i bez přítomnosti zmíněných alergenů, totiž sama o sobě nic nezaručuje. A zhubnutí už vůbec ne. Více o rostlinných alternativách mléka si můžete přečíst tady.
Ale budˇme spravedliví. Jogurt by snad mohl být v pořádku. Nebo ne?
Výrobce Nemléko s.r.o. uvádí na obalu, že se jedná o rostlinnou alternativu jogurtu s jahodami. Proti tomu nelze nic namítat.
Sklenička má obsah 125 g a její cena se pohybuje kolem 49 Kč.
Je Nejogurt s jahodami zdravější než jogurt z mléka?
Srovnejme si klasický jogurt Hollandia s jahodovou složkou s jahodovým Nejogurtem:
- Složení jahodového Nejogurtu:
Mandlový nápoj (filtrovaná voda, mandle 20 %, datle), jahodový džem výběrový 16 % (jahody 50 %, koncentrovaný jablečný mošt, agar, přírodní citrusový pektin), tapiokový škrob, živé jogurtové kultury (S. thermophilus, L. acidophilus).
- Složení jahodového jogurtu Hollandia:
Mléko, ovocná složka 18% (cukr, jahody 43%, koncentrát šťávy z černé mrkve, aroma),mléčná bílkovina, jogurtová kultura Bifidobacterium BB12 a Lactobacillus acidophilus LA 5 (10⁶/g).
Nejogurt z mandlí má díky použité surovině vyšší obsah bílkovin. Ne tak vysoký jako řecký jogurt, ale vyšší než ochucená Hollandia. To je pozitivní. Příznivý je nižší obsah přidaného cukru (viz tabulka). Výhodou je též obsah vitaminu E, který v jednom balení o velikosti 125 g představuje 25 % jeho doporučené denní dávky.
Při ochutnání Nejogurtu pocítíte kvalitu použité ovocné složky, která má vyšší obsah jahod a doslazená je jen koncentrovaným jablečným moštem. Příjemná je konzistence Nejogurtu. Jeho hustotu mu však nedodává vysoký podíl mandlí, jak tvrdí výrobce, ale zahuštění tapiokovým škrobem a samozřejmě činnost bakterií mléčného kvašení.
Zásadně se ale liší v množství tuku, i když má oproti klasickému jogurtu méně nasycených mastných kyselin.
Je nutno počítat s tím, že 1 balení Nejogurtu o hmotnosti 125 g představuje 13,2 g tuku!
Pro koho je vhodný?
Při alergii na kravské a sójové mléko je Nejogurt vhodnou alternativou klasického jogurtu, s vyšším obsahem bílkovin než by měl například jogurt z kokosového mléka nebo jiných rostlinných mléčných alternativ. Pro veganské stravování je spásou.
Nejogurt však nikdy nemůže klasickému jogurtu konkurovat v obsahu vápníku. Počítám-li správně, je v 1 balení Nejogurtu přibližně 19 g mandlí, tedy maximálně 45 mg vápníku, což je jen třetina množství, které má klasický jogurt z mléka.
Nevýhodou je jeho poměrně vysoká cena.
Hodí se Nejogurt při hubnutí?
Může být občasnou součástí diety při hubnutí, ale je zapotřebí vzít v úvahu jeho odlišnosti od jogurtu klasického a tomu uzpůsobit další součásti jídelníčku. Při hubnutí by byl vhodnější Nejogurt neochucený, ten se ale zatím vyrábí jen v balení o hmotnosti 375 g.
Tabulka nutričních hodnot
100g jahodového Nejogurtu | 100 g jahodového jogurtu Hollandia | |
---|---|---|
Energie(kJ) | 612 | 381 |
Bílkoviny (g) | 4.4 | 2.9 |
Tuky(g) | 10.6, z toho nasycené 0.8 | 3.2, z toho nasycené 1.7 |
Sacharidy(g) | 8.4, z toho cukry 7.2 | 13, z toho cukry 12 |
Závěr:
Výhodou Nejogurtu je:
- Nižší obsah sacharidů a přidaného cukru
- Vyšší obsah vitaminu E
Nevýhodou Nejogurtu je:
- Vysoký obsah tuku
- Nižší množství vápníku
Mandlový Nejogurt s jahodami není ani zdravější ani nezdravější než jogurt klasický, jeho vlastnosti jsou jiné. Bylo by zajímavé vědět, kolik obsahuje přesně vápníku a kolik živých prospěšných kultur.