Jogurty jsou ve výživě důležité a jíme je kvůli bílkovinám, vápníku a živým bakteriálním kulturám. Při hubnutí bychom měli vybírat takové, které dodají výše uvedené, ale zároveň nebudou mít zbytečně vysokou energetickou hodnotu.
Hluboko zakořeněný mýtus, že čím víc tuku, tím víc živin, vůbec neplatí. S jedinou výjimkou, kterou jsou vitaminy rozpustné v tucích. Pokud tedy jíte převážně jogurty s nízkým tukem, měli byste přiměřené množství tuku během dne přidat. Například formou lžičky oleje do salátu, kousku ryby nebo několika ořechů. Jinak ale mívají naopak nízkotučné jogurty víc bílkovin a vápníku než klasické polotučné nebo tučné.
Husté konzistence nízkotučných řeckých jogurtů nebo skyru je dosaženo odkapáním přebytečné tekutiny. Jogurty se nesmí ničím zahušťovat.
Které z bílých jogurtů jsou tedy při hubnutí nejvýhodnější ?
Ty, které splňují dva základní parametry:
1– nízká energetická hodnota
Čím méně má jogurt tuku, tím má nižší energetickou hodnotu.
a zároveň
2– vyšší obsah sytivých bílkovin
Běžné bílé jogurty mají kolem 3–4 gramů bílkovin ve 100 gramech. Při hubnutí je výhodný aspoň trojnásobek, tedy něco kolem 10 gramů.
Zajímavé je zjistit, kolik procent z energetické hodnoty jogurtu tvoří bílkoviny. Každý gram bílkoviny má 17 kJ. Pokud má tedy jogurt 10 g bílkovin na 100 g a energetickou hodnotu 240 kJ, potom 170 kJ, tedy 70 % z jeho energetické hodnoty připadá na bílkoviny.
1. Super jogurt (Milko)
Bílkoviny představují 72 % energetické hodnoty jogurtu.
Nutriční hodnoty Superjogurtu na 100 g a 1 balení
100 g | 1 balení 150 g | |
Energie (kJ) | 283 | 424 |
Bílkoviny (g) | 12 | 18 |
Tuky (g) | 0,3 | 0,4 |
Sacharidy (g) | 4 | 6 |
Poznámka
Název Superjogurt vás určitě zaujme, ale o kolik je lepší než známý řecký jogurt s 0 % tuku od stejné firmy ? (číslo 2 v tomto článku).
Na první pohled není rozdíl velký. Klasický řecký jogurt s nulovým množstvím tuku má 10g bílkovin na 100 g. Super jogurt má jen o 2 gramy bílkovin navíc. Až se budete rozhodovat, kterému z nich dát přednost, doporučovala bych se řídit aktuální cenou. Protože je tu ještě jedna odlišnost. Super jogurt má o 10 g vyšší gramáž.
2. Řecký jogurt s 0 % tuku (Milko)
Bílkoviny představují 70 % energetické hodnoty jogurtu.
100 g | 1 balení 140 g | |
Energie (kJ) | 241 | 337 |
Bílkoviny (g) | 10 | 14 |
Tuky (g) | 0,3 | 0,4 |
Sacharidy (g) | 3,5 | 4,9 |
Poznámka
Tento jogurt není zrovna nejlevnější. Pokud seženete, kupte si rovnou kilové balení. Prodává například rohlik.cz Ještě výhodnější je pak úplně stejný jogurt, ale prodávaný pod značkou Pilos v Lidlu (viz fotka na konci článku).
3. Skyr (Milko)
Bílkoviny představují 72 % energetické hodnoty jogurtu.
100 g | 1 balení 130 g | |
Energie (kJ) | 283 | 368 |
Bílkoviny (g) | 12 | 15,6 |
Tuky (g) | 0,3 | 0,4 |
Sacharidy (g) | 4 | 5,2 |
Poznámka
Skyr je vlastně nutričně obdobou jogurtu, kromě bílkovin a vápníku obsahuje také živé mléčné kultury. Ne každému chuťově vyhovuje, ale z hlediska bílkovin je na tom ještě o kus lépe než řecký jogurt 0 % tuku.
4. High protein 1 % tuku (Olma)
Bílkoviny představují 63 % energetické hodnoty jogurtu.
100 g | 1 balení 150 g | |
Energie (kJ) | 267 | 400 |
Bílkoviny (g) | 10 | 15 |
Tuky (g) | 1 | 1,5 |
Sacharidy (g) | 3,5 | 5,2 |
Poznámka
Jogurt má jen 1 % tuku, ale chuťově je o hodně lepší než jogurt 0 %. Tento jogurt je také poměrně drahý. Levněji jej koupíte v Penny marketu pod značkou Boni (viz fotka na konci článku). Žádná jiná firma bohužel nutričně stejný nebo podobný jogurt nevyrábí.
Jak jsou na tom další bílé jogurty z hlediska obsahu bílkovin? Kolik procent z jejich energetické hodnoty tvoří právě bílkoviny ?
Bílkoviny (g/100 g) | En. hodnota (kJ/100 g) | Procento energie z bílkovin | |
Activia | 4,5 | 288 | 26 |
Hollandia | 3,7 | 279 | 22 |
Řecký s 10 % tuku | 6,2 | 538 | 19 |
Choceňský smetanový | 3,5 | 502 | 12 |
Levnější varianty doporučených jogurtů
Jogurt Protein s 1% tuku od Olmy můžete koupit pod značkou Boni v Penny marketu, řecký jogurt s 0 % tuku od Milka v Lidlu pod značkou Pilos. Cena je na jedno balení v obou případech zhruba o 6 Kč nižší než u ,,značkové“ varianty.