Dotaz
Zajímalo by mě, jestli můžu jíst při hubnutí luštěniny? Kolik si jich můžu dát, s čím a případně kdy. Můžu je jíst večer?
Odpověď
Luštěniny patří obecně mezi potraviny s mnoha nutričními benefity. Obsahují velké množství důležité vlákniny a jsou bohatým zdrojem bílkovin. Kromě toho dodávají nutričně významné množství železa, kyseliny listové, manganu a draslíku.
Faktem ale je, že jsou poměrně kalorické. Určitě je tedy do jídelníčku zařazujte, ale hlídejte si správné množství.
Luštěniny, zdraví a hubnutí
Luštěniny jsou obecně velmi levným zdrojem mnoha důležitých živin. Hlavním argumentem pro jejich častější konzumaci je vysoký obsah vlákniny. Jedná se o rozpustnou vlákninu a takzvaný rezistentní škrob. Tyto typy vlákniny při hubnutí pomáhají zvýšit pocit sytosti. Jinak ale projdou žaludkem a tenkým střevem až do tlustého střeva a v něm tvoří výživu (substrát) pro růst přátelských bakterií. Ty produkují mastné kyseliny s krátkým řetězcem (SCFA), které pozitivně ovlivňují zdraví nejen střeva, ale celého organismu včetně snížení rizika kolorektálního karcinomu.
Pravidelná konzumace luštěnin může také pomoci zlepšit citlivost tkání na inzulín, což se může uplatnit v jídelníčku při diabetu 2.typu. Stejně tak se uplatní v dietě při zvýšené hladině cholesterolu, obecně tedy v prevenci a léčbě nemocí srdce.
Při hubnutí navíc pomáhá také jejich vyšší obsah bílkovin, které stejně jako vláknina pomáhají zlepšit pocit sytosti po jídle.
Které druhy použít?
- Čočka
- Fazole
- Hrách
- Cizrna
- Sója
Srovnání nutričních hodnot luštěnin v suchém stavu a po uvaření. Luštěniny při vaření zvětší svůj objem a hmotnost nasáknutím vody. To znamená, že ze 100 g suchých luštěnin získáte průměrně 260 g vařených.
Energetická hodnota a další hodnoty uvedené na obalu luštěnin se po uvaření sníží. V tabulce najdete příklad fazolí. U ostatních luštěnin je to velmi podobné.
Fazole v suchém stavu – 100 g | Fazole po uvaření – 100g | |
---|---|---|
Energie(kJ) | 1453 | 558 |
Bílkoviny (g) | 23 | 8,8 |
Tuky(g) | 1,2 | 0,4 |
Z toho nasycené(g) | 0,2 | 0,07 |
Sacharidy(g) | 57 | 21,9 |
Z toho cukry(g) | 1,2 | 0,4 |
Vláknina(g) | 22 | 8,5 |
Sůl (g) | 0,3 | 0,1 |
Kdy, kolik a s čím?
Snídaně
Ke snídani můžete přidat 1-2 lžíce uvařených luštěnin při přípravě omelety, k tomu doplnit čerstvou nebo pečenou zeleninu a pečivo. Přídavek luštěnin zvýší nutriční hodnotu takové snídaně a budete delší dobu nasycení.
Svačina
Na dopolední nebo odpolední svačinu se velice dobře hodí cizrnový hummus a k němu čerstvá zelenina. Hummus je nutričně vynikající, musíte ale dávat pozor na množství přidaného oleje. Také sezamová pasta tahini, která mu propůjčuje výbornou konzistenci a chuť, je velmi kalorická. Hlídejte tedy množství hummusu na svačinu, neměli byste překračovat 100 g.
Oběd
Zařazení luštěnin k obědu je při hubnutí nutričně nejvýhodnější. Přestože jsou luštěniny zdrojem bílkovin, nemají jich tolik na to, abyste si je mohli dát místo masa (ryby, vajec, tofu, sýra …). Můžou ale zvýšit množství bílkovin v přílohách. Ideální jsou v kombinaci s přílohami v poměru 1:1. Například tedy smíchaných 100 g vařené rýže a k tomu 100 g vařených fazolí.
Na druhou stranu ale nemá smysl celou přílohu nahradit jen luštěninami, protože u oběda určitě množství sacharidů, tedy příloh potřebujete. Pokud si je nedáte, hrozí vám pak větší hlad odpoledne a večer.
Večeře
V případě večeří byste měli dávat pozor na množství luštěnin ještě více. Stačí jich přidat 2 lžíce do salátu nebo do polévky.
Rychlý luštěninový recept
Vlažný salát z čočky beluga se zeleninou, kozím sýrem a ořechy