Na první pohled by se mohlo zdát, že největší chybou je špatný výběr müsli. Tedy že si někdo vybere výrobek hodně sladký, nebo zapékaný, a tím pádem vysoce kalorický. Je pravda, že rozdíly mezi nimi můžou být až 500 kJ na 100 gramů. Ale 100 g při hubnutí beztak sníst nemůžeme. Při hubnutí bychom si měli vystačit se 30 – 40 gramy. To znamená drobnější žena se 30 gramy, sportující nebo vyšší žena se 35 a muž se 40 gramy. Taková porce müsli je energeticky srovnatelná s přibližně 50 – 60 gramy chleba.
30 gramů nejméně kalorického müsli (1500 kJ/100 g) tak má 450 kJ, nejkaloričtější müsli (2000 kJ/100 g) dodá ve 30 gramech 600 kJ. Rozdíl je tedy pouhých 150 kJ na porci !!!
Kde jsou tedy zásadnější chyby ?
1.chyba – velikost porce
Většina lidí vůbec neřeší velikost porce. Mají svoji oblíbenou misku, tu naplní müsli a až teprve, když porci zváží, zjistí, kolik kilojoulů vlastně bývali zvyklí jíst. Mnohdy už u této položky pochopí, proč se jim nedařilo hubnout. Problém je v tom, že i když si vyberete müsli bez přidaného cukru, málokdy se dostanete pod 1500 kJ na 100 g. Pokud byste si dávali 80 g müsli k snídani, představuje to 1200 kJ. Pokud si dáte stejné množství müsli s obsahem semínek a ořechů, přestože je třeba označené jako ,,lehké“, sníte v 80 gramech téměř 1500 kJ. Čím větší porce, tím víc se projeví rozdíly v energetické hodnotě jednotlivých druhů müsli.
2.chyba – nevyváženost bílkovinami
Müsli patří mezi sacharidové potraviny. To znamená, že polovinu i více z jejich energetické hodnoty tvoří sacharidy. Pokud sníte müsli jen samotné nebo s ovocem, případně třeba s mandlovým nebo ovesným ,,mlékem“, nevyvážíte tuto sacharidovou nálož bílkovinami. Dokonce i když si dáte müsli s mlékem, nebude to o tolik lepší. Mléko má totiž ve 100 ml jen 3,3 gramy bílkovin. Brzy po takové snídani můžete dostat hlad nebo budete unavení, případně dostanete během dne chuť na sladké.
Měli byste tedy najít něco mezi lepšími zdroji bílkovin. Můžete vybírat mezi proteinovými jogurty nebo skyry, tvarohem nebo si dát k müsli proteinový nápoj. Jestliže nechcete mléčný výrobek, můžete zkusit sójový řecký jogurt s vyšším obsahem bílkovin.
Více vám napoví tabulka.
Srovnání nutričních hodnot samotného müsli v odpovídající porci (35 g), jogurtu s vyšším obsahem bílkovin na 1 balení (150 g) a celkový výsledek této kombinace. Nutriční hodnoty müsli se vztahují k tomu, které je na úvodní fotografii.
Na fotografii je také přesně navážená porce – 35 gramů.
samotné müsli – 1 porce (35 gramů) | proteinový jogurt bílý – 1 balení (150g) | dohromady | |
---|---|---|---|
Energie(kJ) | 658 | 426 | 1084 |
Bílkoviny (g) | 3,2 | 15 | 18,2 |
Tuky(g) | 7,35 | 1,5 | 8,8 |
Z toho nasycené(g) | 4,2 | 1,05 | 5,2 |
Sacharidy(g) | 17,7 | 5,25 | 23 |
Z toho cukry(g) | 5,5 | 5,25 (mléčný cukr, nikoli přidaný) | 10,4 |
Vláknina(g) | 3,4 | 0 | 3,4 |
Vápník (mg) | 20 | 120 | 140 |
poznámka |
samotné müsli má téměř 6 x vícsacharidů než bílkovin |
jogurt má naopak 3 x víc bílkovinnež sacharidů |
výsledekbílkoviny:sacharidyse blíží 1:1 |
Čtěte také: