Aktualizace 29.7.2020
Co si budeme povídat, je to takový malý, nebo spíš trochu větší podvod 🙂 Ale můžete s ním mít úspěch. Hlavně u těch, kteří mají rádi sladké, ale nechtějí si hubnutí pokazit. Máte-li dítě bojující s váhou, můžete tímto způsobem elegantně vyřešit třeba jeho narozeniny.
Základem dortu je meloun. K němu už si vyberete jen různé drobné ovoce, vanilkový skyr bez cukru a trochu kysané smetany.
Pokud byste dort dělali pro menší děti, použijte skyr bílý, přidejte sladidlo xylitol nebo erythritol a trochu vanilkového extraktu.
Časová náročnost
Příprava dortu vám zabere přibližně 15 minut.
Dort by ale měl být před podáváním několik hodin v lednici, ideálně přes noc.
Suroviny na 6 porcí
- 1 meloun bez pecek o hmotnosti přibližně 2 kg při nákupu
- 3 vanilkové skyry (v poslední době již nejsou k dispozici, použijte tedy skyr natural, ten můžete ochutit erythritolem nebo vanilkovými flavdrops)
- 100 g kysané smetany
- 50 g borůvek
- 50 g rybízu
- 200 g nektarinek
- čerstvá máta (nemusí být)
Místo borůvek, rybízu a nektarinek můžete použít jiné ovoce. Například jahody, ostružiny, maliny, hroznové víno, kiwi, ananas…Vždy raději více různých druhů.
Postup
Meloun zvenku omyjte a osušte.
Ukrojte mu vršky a zbytek nakrájejte na 3 kola.
Pečivě promíchejte skyr s kysanou smetanou a směs dejte ještě na chvíli do lednice.
Mezitím okrájejte z melounu slupku. Malou vrstvu bílé části dužiny můžete ponechat, meloun bude lépe držet.
Pokud byste měli dojem, že je meloun mokrý, osušte ho kuchyňskou utěrkou.
První kolo dejte na tác a naneste na něj trochu krému.
Přidejte další, opět potřete tenkou vrstvou krému a nakonec položte poslední kolo.
Potřete zbylým krémem.
Možná budete šikovnější, ale pokud dopadnete jako já a dort vám bude ujíždět, nefrajeřte a spíchněte ho dvěma špejlemi.
Špejle můžete nechat přiznané, nechte je z dortu klidně trošku koukat a navlíkněte na ně ovoce jako na špízy.
Dejte do lednice do zóny s co nejnižší teplotou, ideálně přes noc. Druhý den ozdobte a nakrájejte na 6 dílů. Dort vydrží v lednici pak ještě do druhého dne.
Nutriční hodnoty
Celý dort = 6 porcí | 1 porce | |
---|---|---|
Energie(kJ) | 3771 | 628 |
Bílkoviny (g) | 54 | 9 |
Tuky(g) | 19.4 | 3.3 |
Sacharidy(g) | 123 | 20.5 |
Vidíte tedy, že je to nejlehčí dort z hlediska kuchařského (cukrářského), ale hlavně nutričního.