Většina lidí má představu, že správnou večeří při hubnutí může být jen salát. Přitom jediné, co hraje roli, je výběr surovin a jejich množství. Večeře by měla obsahovat nějaký zdroj sytících bílkovin a zcela jistě také zeleninu, která dá jídlu na talíři větší objem a zlepší tak jeho sytivou schopnost.
Teplá večeře sestavená z bílkovin a zeleniny se hodí v situacích kdy:
- je velmi chladné počasí
- nestihli jste teplý oběd
- nemáte nakoupeny čerstvé suroviny na salát (zmražené maso nebo ryba a zelenina se většinou doma najde)
- chcete ušetřit čas strávený vařením, protože si připravíte večeři a oběd při jednom vaření
- chcete jíst (skoro) totéž co zbytek rodiny
Jednou z možností je Medové kuře v hruborznné hořčici a zelenině. Recept, který je velmi jednoduchý, vyžaduje jen minimum ingrediencí a málo vašeho aktivního času při vaření. Jen ho musíte začít připravovat s předstihem, aby mělo maso dostatek času perfektně změknout a natáhnout vůně a chutě bylinek a zeleniny.
Suroviny na 4 porce
- 1 kg kuřecích čtvrtek (hodnota masa s kostmi)
- 200 g cibule
- 1 lžíce oleje
- 2 lžíce medu
- 2 lžíce hrubozrnné hořčice
- 200 g mrkve
- 400 g kořenové petržele
- 500 ml vody nebo zeleninového vývaru
- několik stonků čerstvého tymiánu nebo 2 lžičky sušeného
- hladká petrželka (nemusí být)
- sůl
- pepř
Postup
Oloupejte cibuli a nakrájejte na drobno. Petržel a mrkev omyjte a nakrájejte podélně na čtvrtiny.
Omyjte a osušte maso, poté osolte a opepřete.
Na nepřilnavé široké pánvi s poklicí rozehřejte poloviční množství oleje. Opečte kuřecí maso ze všech stran tak, aby lehce zezlátlo. Vyjměte a dejte stranou.
Na zbylém oleji opečte cibuli. Opékejte asi pět minut do změknutí.
Smíchejte vodu nebo vývar s medem a hořčicí.
Do opečené cibule vložte zpátky připravené maso, zeleninu a tymián.
Zalijte ochucenou tekutinou a přiklopte.
Duste na mírno minimálně hodinu, ale raději hodinu a půl tak, aby bylo maso zcela měkké a oddělovalo se od kostí.
Dejte na talíř a posypte sekanou petrželkou.
V době aktivního hubnutí jezte bez přílohy, v udržovací fázi nebo při vyšší fyzické zátěži si přiměřeně velkou porci přílohy dát můžete.
Nutriční hodnoty
4 porce | 1 porce | |
---|---|---|
Energie(kJ) | 6184 | 1546 |
Bílkoviny (g) | 128 | 32 |
Tuky(g) | 48 | 11 |
Sacharidy(g) | 148 | 37 |
Poznámka
Tento pokrm můžete připravit pro celou rodinu. Nehubnoucím přidáte například uvařenou rýži, vy si pak porci rýže můžete nechat na další den k obědu.
Pokud máte možnost, volte kuře v bio kvalitě nebo farmářské. Množství masa na čtyři porce je počítáno tak, jak nakoupíte, tedy včetně kostí. Z kilogramu suroviny budete mít ve výsledku 600 g čistého masa.
Dalších 59 receptů na večeře sestavené z bílkovin a zeleniny najdete v e-booku 60 večeří pro zdravé hubnutí