Máte také zažitou hubnoucí poučku: ,,Večer nejíst těstoviny“?
Možná na ní budete moci zapomenout. Ale jedině pokud sáhnete po těstovinách luštěninových. Mají totiž více bílkovin a méně sacharidů.
Ne všechny jsou nutričně stejné a ne každé chutnají dobře.
U těch lepších počítejte zhruba s trojnásobným množstvím bílkovin a polovičními sacharidy než u klasických těstovin.
Co jsou vlastně luštěninové těstoviny?
Luštěninové těstoviny jsou vyrobené z různých druhů luštěnin, většinou z jednoho, maximálně dvou druhů pro každý typ. Nic jiného než mouku z luštěnin neobsahují. Nejčastěji se používají černé fazole, mungo nebo adzuki, edamame, někdy červená čočka nebo cizrna.
Hlavní vlastnosti luštěninových těstovin:
- vysoký obsah bílkovin
- vysoký obsah vlákniny
- nižší množství sacharidů a nižší glykemický index než u klasických těstovin
- většinou jsou bezlepkové
Pro koho jsou vhodné?
- při hubnutí jako zdroj bílkovin a vlákniny
- při přechodu z výrazně nízkosacharidových diet (instantní ketodiety, Dukanova, Atkinsova, LCHF = low carb-high fat diety)
- při onemocnění celiakií (zkontrolujte přesné složení, v zahraničí existují s částečným obsahem obilovin, můžou se objevit časem i u nás)
- pro ty, kteří neradi jedí maso a nechtějí stále opakovat sýry, tvaroh, jogurt, vejce, tofu
- pro vegetariány a vegany jsou vyloženě spásou
Nevýhody luštěninových těstovin:
- mírně odlišná chuť – psychicky se připravte na to, že úplně stejně jako klasické těstoviny prostě nechutnají
- některé druhy můžou u citlivých jedinců vyvolat plynatost (nutno odzkoušet, které vám ,,sednou“)
Základní typy luštěninových těstovin dostupných na českém trhu:
1 – Organic protein pasta (Maxsport)
Black bean spaghetti – 42% bílkovin
1 balení – 200g
Složení: černé fazole.
Bezlepkové
Nutriční hodnoty těstovin z černých fazolí na 100 g :
100 g suchých | 100 g uvařených | |
---|---|---|
Energie(kJ) | 1342 | 559 |
Bílkoviny (g) | 42 | 17.5 |
Tuky(g) | 3.2 | 1.3 |
Sacharidy(g) | 39.5 | 16.4 |
Vláknina(g) | 19 | 7.9 |
Ze 100 g suchých těstovin získáte po uvaření 240 g (z 1 balení o hmotnosti 200 g budete mít 480 g uvařených těstovin).
Porovnání nutričních hodnot vařených klasických těstovin a těstovin z černých fazolí:
100 g uvařených klasických | 100 g uvařených luštěninových | |
---|---|---|
Energie(kJ) | 580 | 559 |
Bílkoviny (g) | 5.5 | 17.5 |
Tuky(g) | 1.7 | 1.3 |
Sacharidy(g) | 27 | 16.4 |
Vláknina(g) | 0.9 | 7.9 |
Zatímco 100 g vařených klasických těstovin vás nezasytí skoro vůbec, v případě luštěninových stačí přidat zeleninu a lžičku kvalitního oleje a máte pokrm bohatý na bílkoviny a vlákninu, tedy pocit sytosti zajištěný.
Hodnocení:
Obsah bílkovin 42 % je tím, co bychom měli od luštěninových těstovin očekávat. Při hubnutí je tak lze použít i u večeře místo masa. Mají nejvyšší obsah vlákniny.
Chuť:
Kromě těstovin z černých fazolí jsem zatím od Maxsportu vyzkoušela těstoviny z adzuki a obojí byly chuťově velmi přijatelné. Vyšší podíl vlákniny je chuťově znát, ale rozhodně není nepříjemný. Ze třech recenzovaných typů je pro mě osobně Maxsport chuťový střed.
2 – Protein pasta (Natu)
Fettucine z mungo fazolí – 43% bílkovin
1 balení – 200g
Složení: Bio zelené sójové boby (edamame), bio mungo fazole.
Bezlepkové
Nutriční hodnoty těstovin z mungo fazolí na 100 g :
100 g suchých | 100 g uvařených | |
---|---|---|
Energie(kJ) | 1588 | 661 |
Bílkoviny (g) | 43 | 17.9 |
Tuky(g) | 8 | 3.3 |
Sacharidy(g) | 35 | 14.6 |
Vláknina(g) | 14 | 5.8 |
Ze 100 g suchých těstovin získáte po uvaření, stejně jako u těstovin Maxsport, 240 g (z 1 balení o hmotnosti 200 g budete mít 480 g uvařených těstovin).
Hodnocení:
Oproti předchozím těstovinám mají ještě o 1 g více bílkovin. Mají sice o trošku vyšší energetickou hodnotu, ale ta je způsobena přítomností tuku původem z edamame. Jedná se tedy o zdravý tuk. Při hubnutí lze použít i k večeři.
Chuť:
Chuť těstovin z mungo fazolí pro mě byla velmi příjemným překvapením. Pružnější konzistence trochu více připomínala klasické těstoviny a při vaření navíc hezky voněly. Chuť byla šťavnatá a příjemná tak, že by se daly jíst skoro samotné, s troškou oleje a parmazánu. Za mě zatím chuťová jednička. Rozhodně vyzkouším od Natu i další varianty (adzuki, cizrna, atd).
Matoucí je jedině označení. Mungo fazolí je ve výrobku totiž jen 10%, většinu tvoří edamame.
3 – Yes pasta (Yeshop.eu)
Čočkové fusilli – 24 % bílkovin
1 balení – 250 g
Složení: Čočková mouka zelená.
Bezlepkové
Nutriční hodnoty čočkových fusilli na 100 g :
100 g suchých | 100 g uvařených | |
---|---|---|
Energie(kJ) | 1250 | 625 |
Bílkoviny (g) | 24.2 | 12.1 |
Tuky(g) | 1.2 | 0.6 |
Sacharidy(g) | 49.6 | 24.8 |
Vláknina(g) | 11 | 5.5 |
Ze 100 g suchých těstovin získáte po uvaření 200 g (z 1 balení o hmotnosti 250 g budete mít cca 500 g uvařených těstovin).
Hodnocení:
Luštěninové těstoviny s nejnižším obsahem bílkovin (24%). Oproti klasickým těstovinám mají sice pořád bílkovin dvojnásobek, ale pokud byste je chtěli použít při hubnutí, dejte si je raději k obědu a malé množství bílkovin ještě raději přidejte (třeba 1 vejce nebo 2 lžíce parmazánu).
Chuť:
Čočkové fusilli byly zatím ze všech luštěninových těstovin chuťově nejhorší. Nemají žádnou pružnost při skusu a je v nich hodně a ne úplně příjemně cítit vláknina. Základní chuť je ,,moučná“ a je velmi obtížné je nějak dochutit.
4 – Luštěninové těstoviny Bonduelle
Luštěninové těstoviny Bonduelle
Jak luštěninové těstoviny používat?
Můžete je používat jako úplně klasické těstoviny. Uvařit v osolené vodě, scedit a smíchat s omáčkou. Vaří se kratší dobu než těstoviny klasické. Doba varu je vždy uvedená na obalu výrobku.
Výrobce uvádí dobu vaření v rozmezí od-do. Osvědčilo se mi držet se vždy toho kratšího času. Pokud je uvedeno na obalu například 4-6 minut, zkuste je ochutnat po 4 minutách, po 6 už by byly podle mého názoru rozvařené, čočkové fusilli se vařily dokonce jen 2 minuty.
Shrnutí:
S luštěninovými těstovinami se velmi pravděpobně v roce 2019 roztrhne pytel. Jedou totiž na vlně několika trendů najednou: trend zvyšování obsahu bílkovin v potravinách, vlákninový trend (=zdravý mikrobiom) a trend snižování sacharidové nálože v jídelníčku celkově.
Při hubnutí se snažte vybírat takové druhy, které mají deklarovaný obsah bílkovin přes 40 %.
Poznámka:
Tato recenze je nezávislá, stejně jako vše ostatní na tomto webu.
Deklaruji nulový konflikt zájmů.