Lilek je při hubnutí velmi výhodnou surovinou. Pokud vám chuťově vyhovuje, zařaďte ho bez obav a často do jídelníčku. Zvlášť v sezóně červen až září, kdy je chuťově nejlepší a nejlevnější.
Jaké jsou jeho přínosy při hubnutí?
- Nízká energetická hodnota (101 kJ/100 g).
- Relativně vysoký obsah vlákniny (3-4 g/100g).
- Nízký obsah sacharidů (6g/100 g).
- Schopnost zabránit vzestupu hladiny krevního cukru po jídle (děje se tak díky vláknině a polyfenolickým látkám) studie tady a tady.
- Lze je použít jako náhradu některých energeticky bohatších součástí pokrmů, například těstovin (třeba lilkové lasagne).
Kromě pozitivního vlivu na redukci váhy, mají lilky celou řadu dalších zdravotních benefitů:
- Obsahují nutričně významné množství manganu, draslíku kyseliny listové a vitaminu K.
- Pigment, který dává lilkům temně fialovou barvu je vázán na antioxidanty ze skupiny polyfenolů.
- V některých studiích se prokázalo snížení hladiny LDL cholesterolu a triglyceridů, tedy protektivní vliv vůči onemocněním srdce a cév. Studie tady.
- Mají potenciál v prevenci vzniku nádorového bujení díky látkám ze skupiny solasodin rhamnosyl glykosidů (SRGs). Studie například tady.
- Přestože řada studií dává zatím předběžné výsledky, je jisté, že konzumace vyššího množství zeleniny je ochranným faktorem vůči vzniku kardiovaskulárních a nádorových onemocnění. Studie například tady.
Na co si dát při hubnutí pozor?
- Lilek ochotně nasákne velké množství oleje – je lepší ho před tepelnou úpravou osolit a nechat vypotit.
- Pokud má lilek tvořit hlavní součást oběda nebo večeře, je nutno ho při hubnutí doplnit bílkovinou, sám totiž obsahuje bílkovin jen minimum. Dobře ladí s feta sýrem, zkusit můžete libové mleté maso, ricottu, řecký jogurt nebo skyr.
Recept na webu rozumnehubnuti.cz: