Dobrý den, začala jsem držet redukční dietu. Měla bych dotaz týkající se oliv. Velmi miluji olivy (zelené) a denně jsem schopná jich např. 100 g zkonzumovat. Mám je během diety (kvůli obsahu tuků) zcela vynechat, nebo omezit? Nebo se jedná o tuky, které mé postavě nijak neuškodí?
Zelené olivy mají na rozdíl od černých energetickou hodnotu přijatelnou. Množství tuku je u nich také celkem nízké, protože se jedná o olivy nezralé, zatímco černé jsou již zralé, tedy tučnější. Jedná se o zdravý tuk – nononenasycené mastné kyseliny, což však nemění nic na faktu, že i zdravý tuk konzumovaný v nadbytečném množství se ukládá do tukových zásob.
V případě oliv však hrozí spíše riziko ze zvýšeného množství soli, která je v nich obsažená. Protože sůl (sodík) zadržují vodu v těle, může pak dojít k tomu, že člověk, který se snaží o rozumné hubnutí a vše dělá dobře, nevidí na váze žádný úspěch – a přitom jde pouze o zavodnění. Denně bychom měli přijmout přibližně 2 000 mg sodíku.
Doporučovala bych tedy olivy jíst v množství několika kusů (nikoli 100g) pro oživení chuti salátů nebo jiných pokrmů.
Zelené olivy | 570 kJ | 14 g tuku | 2100 mg sodíku |
Černé olivy | 1450 kJ | 36 g tuku | 3288 mg sodíku |