Japonský experiment – 2.část

Výživa při hubnutí


Sushi je považováno za zdravý pokrm, v současné době je i tak trochu módní záležitostí. Jak je to ale s konzumací sushi při hubnutí? Záleží na tom, o jaký typ se přesně jedná (maki, nigiri, sashimi), v jakém množství a kdy ho jíme. Během svého „japonského týdne“ jsem vyzkoušela, popsala a propočítala všechny základní druhy a. Jak dopadly?

**Sushi při hubnutí:**
Obecně se uvádí, že sushi má poměrně nízký glykemický index. Je to dáno přítomností řasy nori, kousků ryb nebo tofu, vajec nebo jiných zdrojů proteinů a v neposlední řadě i přítomností zeleniny, která se „přimotává“ do maki rolek a (nebo) se servíruje ještě navíc. Glykemický index pokrmu snižuje i fakt, že rýže se smíchává s rýžovým octem. Při hubnutí si tedy musíme dát pozor na to, abychom nesnědli moc rýže najednou (pozor hlavně na akce v restauracích „all you can eat“ nebo „sushi pásy“) a sushi raději konzumovat k obědu, nikoli k večeři. Výjimku tvoří sushi v podobě sashimi (nakrájené plátky ryby, bez nutnosti jíst rýži).

**Potřeby na přípravu sushi:**

Na většinu druhů je potřeba :
|*bambusová podložka
|*sushi rýže
|*rýžový ocet
|*řasa nori – pro přípravu maki rolek
|*čerstvé ryby – ideálně losos nebo tuňák
|*zelenina – stačí kvalitní salátová okurka

Poznámka k sushi rýži – foto viz Japonský experiment 1. část. Výběr odpovídajícího druhu je důležitý, nenahrazujte jiným typem rýže (musí být správně lepivá)

**Maki rolky s minimálním množstvím rýže**
|*1 porce:
|*1 plátek řasy nori
|*125 g rýže (v uvařeném stavu) a smíchané s nálevem
|*40 g syrového lososa nakrájeného na proužky
|*40 g okurky zbavené semínek nakrájené na tyčky
|*pasta wasabi
|*sójová omáčka Kikkoman
|*nakládaný zázvor

**Příprava rýže**
1 hrnek sushi rýže smíchejte s 2 hrnky vody a dejte nejlépe na sklokeramickou desku. Přiveďte k varu. Poté ztlumte na minimum a nechte pod pokličkou (bez míchání) dojít. V momentě, kdy rýže vsákne veškerou tekutinu, odklopte pokličku a rýži vidličkou načechrejte.
Připravte si marinádu svařenou ze 2 lžic rýžového octa, 1/2 lžičky soli a 1/2 lžičky cukru.
Vmíchejte ji do chladnoucí rýže.

**Příprava maki rolek:**
Připravte si misku s vodou, do které přidáte trochu octa (na práci s rýží – do misky budete namáčet ruce, aby se vám na ně rýže nelepila)
1 plátek řasy nori podélně přepulte.
Položte řasu na bambusovou podložku hladkou stranou dolů. Odvažte si 125 g vařené rýže a rozdělte jí na 2 části. Polovinu dejte navlhčenýma rukama na řasu a přimáčkněte ji. Spodní třetinu rýže lehounce potřete wasabi pastou a rozložte rybu a okurku. Okraj plátku nori pomocí podložky přehněte a přitom přidržujte všechny přísady. Plátek řasy úplně srolujte a stisněte. Stejně postupujte i v přípravě dalšího válečku.

Oba válečky dejte na prkénko vedle sebe a překrojte je napůl. Každou půlku pak ještě nakrájejte na 3 kusy. Celkem tedy získáte 12 malých úhledných maki rolek.
Podávejte s nakládaným zázvorem a sójovou omáčkou. Talíř můžete doplnit krájenou okurkou nebo strouhanou bílou ředkví.

**Nutriční hodnoty maki rolek :**
| | 12 maki |1 maki|
| Energie (kJ) | 1117 | 93 |
| Bílkoviny (g) | 13.3 | 1.1 |
| Tuky (g) | 5.6 | 0.5 |
| Sacharidy (g) | 39.7 | 3.3 |

Z uvedných hodnot je patrné, že sacharidů je v pokrmu trojnásobné množství než bílkovin. Pokud byste chtěli zabránit brzkému pocitu hladu, můžete ubrat maki rolek – například na 8 kousků a talíř doplnit ještě kousky syrového krájeného lososa (v rolkách je ho 40 g, takže ideálně doplnit do 100 g ).

Facebook

Články, testy a recepty

Noví kolegové v poradně – Michal

Ing. Michal Kuna Je k dispozici klientům, kteří nemůžou dojíždět do poradny osobně, ale zároveň chtějí dosáhnout co nejefektivněji svých výsledků. Ideálně těm, kteří jsou odhodláni podpořit změnu jídelníčku také cvičením. Nejvíc bude vyhovovat precizním mužům, kteří se nebojí technických forem komunikace. Tím ale není řečeno, že se do jeho programu nemůžou zapojit ženy jakéhokoli […]

Noví kolegové v poradně – Kamila

Specialistka na hubnutí a zdravý životní styl hlavně u žen ve věku kolem menopauzy Ing. Kamila Toušková, DiS. Kamila je vystudovanou nutriční terapeutkou. Své tříleté studium v oboru nutriční terapeut ukončila sepsáním absolventské práce na téma Výživa a zdravý životní styl žen v menopauze. Je také zkušenou instruktorkou pilates. Pomáhá svým cvičencům od bolestí pohybového […]

Jak se vyznat v sýrech ? 3.díl – Eidam, Gouda, Čedar a Ementál

Mezi lidmi stále panuje dlouho zakořeněný mýtus, že je sýr Eidam se 30 % tuku v sušině ,,dietní“ potravinou. Ne že by to bylo úplně špatně, ale platí to jen relativně. Když budeme srovnávat Eidam 30 % s jeho tučnější variantou, tedy 45 % tuku v sušině, bude ,,třicítka“ lepší volba. Ale pořád platí, že […]

Videokurz Jak si sestavit a uvařit jídelníček při hubnutí – předprodej

Chcete si umět sami plánovat redukční jídelníček, který je nutričně vyvážený a přitom není stereotypní? Víte kolik a jakého jídla byste měli při hubnutí za den zkonzumovat, abyste neměli hlad a zbytečné chutě? Chtěli byste se vyhnout častým chybám při snižování váhy? Chcete hubnout z tukových zásob a zachovat si aktivní tělesnou hmotu? A přitom […]

Web rozumnehubnuti.cz – nezávisle a bez reklam

MUDr. Václava Kunová

Webové stránky provozuje MUDr. Václava Kunová, která se na tomto prostoru věnuje psaní nezávislých a nekomerčních článků o tématech, která vás zajímají.

Patří mezi ně také vyvracení mýtů a polopravd v oblasti výživy a hubnutí.

Užitečné informace převádí až do praktických řešení, tedy receptů, jídelníčků a dalších konkrétních tipů.

Již od roku 2008.

Baví mě, když má jídlo šmrnc – rozhovor MUDr. V. Kunové pro OnaDnes.

Moje knihy o výživě a hubnutí

Dezerty pro zdravé hubnutí

Chuť na sladké má občas každý. Pokud vás ale přepadá často a brání vám ve zdravém hubnutí, je zapotřebí odhalit příčinu a zakročit. Často to bývá únava, nevyspání, stres a špatně sestavený jídelníček chudý na bílkoviny. Sladké chuti se ale nemusíte úplně vyhýbat. Existuje mnoho možností, jak připravit dezert, který chuť na sladké uspokojí, ale bude mít vyvážené nutriční hodnoty. Právě takové recepty vám představuji v e-knize Dezerty pro zdravé hubnutí.

150 Kč

Menopauza a hubnutí – jak vyřešit neřešitelný problém?

Jak souvisí hormonální změny s přibíráním v období kolem menopauzy? Proč kolem menopauzy nárůstá množství tuku hlavně v pase? A lze s tím něco udělat? Lidová moudrost říká, že se v tomto období hubnout nedá. Nebo za velmi vysokou cenu nelidského odříkání. Skutečnost je trochu jiná.

Žen, které trápí kila navíc v období kolem menopauzy je rozhodně víc než těch, které váhu řešit nemusí. Právě proto vznikla tato kniha. Shrnuje dostupné informace o vlivu menopauzy na metabolismus a specifické obtíže, které ovlivňují regulaci příjmu potravy na jedné straně a energetický výdej na straně druhé. Vysvětluje, jestli se s nimi dá něco dělat a co konkrétně můžete zařídit vy sama.

280 Kč

60 večeří pro zdravé hubnutí 2021

Recepty na rychlé studené a teplé večeře složené jen z bílkovin a zeleniny. Kniha vám pomůže vyřešit nejtěžší úkol při hubnutí. Tedy nemít večer hlad ani chuť a přitom udržet příjem kalorií tak, abyste hubli.

Cena: 375 Kč
O knize řekli:
Simona Záveská
Knihu vřele doporučuji všem lidem, kteří nemají nápady co zajímavého a chutného jíst na večeře místo obligátní vaječné omelety/obloženého chleba. Ať už jste v redukčním režimu nebo ne, tak recepty využijete pro celou rodinu. Kniha mne naučila jak se dá chutně upravit zelenina na spousty způsobů a dala tipy na výborné zeleninové zálivky, které dají salátu úplně „jiný rozměr“ . Překvapila mne snadná a levná domácí výroba sýru labneh nebo-li domácí Lučiny. Už by mne nenapadlo si kupovat předraženou Lučinu z obchodu, protože ta chuť té domácí je „hvězdná“ a nesrovnatelně levnější.

Praktický návod na zdravé hubnutí 2022

Chcete přestat držet diety a místo toho začít hubnout? V tomto návodu najdete vše potřebné k sestavení jídelníčku. Jak vám pomůžou bílkoviny a kolik jich máte jíst? Jak zlepšit střevní mikrobiom, aby vám pomáhal ve zhubnutí? A jakým nejčastějším chybám se vyhnout? Vše, co potřebujete vědět, stručně, srozumitelně a přitom velmi konkrétně.

Cena: 350 Kč
O knize řekli:
PhDr. Iva Málková (zakladatelka Společnosti STOB)
Název E-booku Praktický návod na zdraví hubnutí je stoprocentně pravdivý. Z přemíry informací o výživě a hubnutí, které nás dnes zaplavují, vybrala autorka ty nejdůležitější, které jsou podstatné pro redukci váhy. Seznamuje srozumitelně čtenáře se základními živinami tak, aby byl schopen si sestavit samostatně jídelníček šitý na míru právě jemu, a to i s ohledem na množství přijaté energie. Vysvětluje i důležitost dalších faktorů při sestavování jídelníčku jako je glykemický index, glykemická nálož, vitaminy, minerální látky a žhavá novinka střevní mikrobiom. Dobrým pomocníkem pro sestavení jídelníčku je i přehled potravinových skupin a tipy na jednotlivé chody. U zkušené odbornice máte jistotu, že to, co se dočtete, vychází z vědecky podložených závěrů.

Sezónní jídelníčky ve výhodném setu

Chcete přestat držet diety a místo toho začít hubnout? V tomto návodu najdete vše potřebné k sestavení jídelníčku. Jak vám pomůžou bílkoviny a kolik jich máte jíst? Jak zlepšit střevní mikrobiom, aby vám pomáhal ve zhubnutí? A jakým nejčastějším chybám se vyhnout? Vše, co potřebujete vědět, stručně, srozumitelně a přitom velmi konkrétně.

Cena: 250 Kč

Facebook