Jak se vyznat v sýrech – 8.díl – Cottage a tvaroh

Potraviny v testu

Sýr cottage se stal hitem sociálních sítí. Člověk aby se už bál, kdy na něj vyskočí desetimilióntá verze zmrzliny z cottage, cottage koláče nebo dokonce ,,chleba“, k jehož upečení vám stačí jen dvě suroviny : cottage a vejce. Dožadujete se vysvětlení? Nejspíš spočívá v tom, že ve světě neznají a nepoužívají tvaroh.

Chtěla jsem potvrdit nebo vyvrátit tento předpoklad a zkusila jsem v rámci tohoto testu porovnat nutriční hodnoty a pečení z cottage vyzkoušet. Výsledek najdete na konci článku.

 

Sýry cottage bere dnes už každý jako potravinu vhodnou při hubnutí. Díky vyššímu obsahu bílkovin dokáže velmi dobře zasytit a má hodně variabilní využití. Jsou mezi různými značkami nějaké rozdíly? Stojí za to o nich přemýšlet a pročítat nutriční hodnoty na obalech?

Podívejte se do testu sýrů cottage, který jsem zveřejnila v roce 2021. Kromě cen se toho moc nezměnilo.

V České republice je nejdéle na trhu značka Madeta. Ta má variantu klasickou, odlehčenou a bezlaktózovou.

 

 

Pokud někdo nemá žádnou zkušenost se sýrem cottage a zkusí jako první Meggle, může ho z důvodu ,,dusivější“ konzistence zavrhnout. Řešení je snadné : přidat 2 lžičky bílého jogurtu (třeba Hollandia nebo Klasik) a promíchat. Nebo dát šanci sýru cottage od Madety. Je jemnější a krémovější.

 

Máte problém s laktózou, ale cottage od Madety vám připadá moc tučný?

Řešením může být cottage bez laktózy od Meggle, který má jen 2,5 g tuku na 100 g. Nevýhodou je cena: 46 Kč za 180 gramové balení.

 

Chcete výhodné nutriční hodnoty za přijatelnou cenu?

Zkuste Pilos z Lidlu nebo cottage cheese značky Miil (žlutý obal na úvodní fotce, výrobcem je ve skutečnosti Meggle).

Oba typy, tedy Pilos i Miil, mají úplně shodné nutriční hodnoty i cenu.

 

 

A co veganská varianta cottage?

Proti většině veganských alternativ sýrů (čedaru, mozzarelly apod.), které bývají skoro bez bílkovin, zato s vysokým obsahem tuku, má veganská alternativa cottage podstatně lepší nutriční hodnoty i chuť.

Ale stejně to není zadarmo – kromě vysoké ceny ,,zaplatíte“ i o 100 % vyšším obsahem soli než má klasický cottage z mléka. Pokud sníte celé balení, vyčerpáte polovinu doporučené denní dávky soli.

 

 

Složení klasického cottage versus veganská varianta:

Klasika

Mléko, smetana, sůl, mlékařská kultura.

Vegan

Pitná voda, SÓJOVÁ bílkovina (5,2 %), MANDLOVÁ mouka (5,2 %), kokosový tuk, řepkový olej, jedlá sůl, přírodní aroma, emulgátor: lecitin (slunečnicový), okyselovadlo: kyselina citrónová, zahušťovadlo: agar-agar, alginát sodný, guma guar, xantanová guma.

 

V kontextu ostatních skupin sýrů platí, že:

  • všechny sýry cottage jsou velmi dobrým zdrojem kvalitních bílkovin a dobře vstřebatelného vápníku
  • ani tučnější cottage nemá ve srovnání s ostatními typy sýrů přespříliš tuku
  • s žádnou značkou cottage sýra neuděláte úplnou chybu
  • v energetické hodnotě a množství tuků se ale mezi sebou liší
  • výjimkou z uvedeného je veganská varianta cottage (viz tabulka a popis v článku)

 

Srovnání nutričních hodnot jednotlivých sýrů cottage na 100 g

Název Energie (kJ) Bílkoviny (g) Tuky (g) Sacharidy (g) Sůl (g)
Madeta klasický 497 11 7 3 0,7
Madeta fit 390 11 3,5 4,3 0,7
Meggle klasický 385 12 4,2 1,5 1,1
Meggle light 282 11 2,1 1 1,1
Pilos Lidl 387 12 4,2 1,6 0,7
Miil 387 12 4,2 1,6 0,7
Vegan náhražka cottage 424 7,5 7,5 1,1 1,4

 

Tvarohy – ideální potravina při hubnutí

 

 

Srovnání nutričních hodnot jednotlivých typů tvarohů na 100 g

Název Energie (kJ) Bílkoviny (g) Tuky (g) Sacharidy (g) Sůl (g)
Tvaroh tučný (Madeta) 456 9 9 3,5 0,1
Tvaroh polotučný (Milko) 379 10 3,8 4 0,1
Tvaroh odtučněný (Milko) 283 12 0,5 4 0,1
Olešnický tvaroh jemný (Moravia) 436 17 2,1 4,1 0,1
Tvaroh na strouhání (Jaroměřice) 528 26,3 0,8 1,3 0,1

Z tabulky je jasné, že při hubnutí vypadává ze hry tučný tvaroh. Pokud ale přistoupíte na polotučnou variantu, bude to skvělé. Stejně tak je možné smíchat tvaroh polotučný s odtučněným nebo odtučněný tvaroh s polotučným jogurtem…..podle osobních preferencí a jíst s čerstvým nebo mraženým či lyofilizovaným ovocem. Kromě toho můžete tvaroh využít do celé řady do pomazánek.

Další recepty z tvarohu:

Brambory s pažitkou, feta sýrem a tvarohem

Meruňkové knedlíky s tvarohem

Tvarohový koláč bez cukru

 

A co tedy virální recepty z cottage?

Cottage bread

Bývá propagován jako náhrada tortilly, do které zabalíte pečené maso, zeleninu a podobně.

 

 

Suroviny na 2 porce

1 cottage (200 g) – použila jsem Miil

2 vejce

1/2 lžičky česnekového prášku (granulovaný)

1 lžička sušených bylinek

 

Postup

Rozmixujte všechny surovny a nalijte na pečicí papír.

Rozehřejte troubu na 160 °C horký vzduch (nebo 180 °C na klasické pečení).

Dejte péci na 25-30 minut.

Nechte vychladnout. Poté stočte a dejte do lednice.

Rozdělte na 2 stejně velké porce.

 

 

Nutriční hodnoty na 1 porci

Energie (kJ) 799

Bílkoviny (g) 19

Tuky (g) 10

Sacharidy (g) 4

Verdikt

Hmota docela drží, ale je křehká a trhá se. Neumím si představit do placky zabalit něco dalšího. Tedy šly by listy salátu, plátky šunky a sýra. Ale přidávat další zdroje bílkovin a soli mi moc nedává smysl.

Ale samo o sobě je to velmi dobré, skvělé na jídlo jen tak s kouskem čerstvé zeleniny. Vzhledem k jednoduchosti určitě doporučuji vyzkoušet.

 

Cottage brownie – funguje sladké pečení z cottage a úplně bez mouky ?

Vyzkoušela jsem dvě varianty brownie z cottage a z tvarohu. Recept, nutriční hodnoty a verdikt najdete v plné verzi článku na

https://herohero.co/mudrkunova

 

Dočetli jste osmý díl seriálu Jak se vyznat v sýrech ?

Příště vás čeká díl věnovaný sýrům Ricotta a Mascarpone.

 

O čem je celý seriál Jak se vyznat v sýrech ?

Sýry jednoznačně patří do zdravého jídelníčku kvůli vysokému obsahu kvalitních bílkovin, vitaminů a minerálních látek, hlavně vápníku. Při hubnutí se hodí také jejich dobrá sytivá schopnost. Hodně lidí ale tápe ve výběru hlavně s ohledem na množství tuku.

Jak si tedy vybírat v jednotlivých kategoriích sýrů ? Které jsou při hubnutí vhodnější a proč ? Kdy se vyplatí jít s tukem co nejníž a kdy už je to na úkor chuti nebo nutričních kvalit ? Dozvíte se v seriálu, který právě teď začíná a v němž rozebereme všechny kategorie sýrů dostupné na českém trhu. Probereme vždy varianty z mléka kravského, kozího, ovčího a případně také veganské verze, které sýry chuťově napodobují.

Obsah seriálu:

Srpen 2024 – Mozzarella a Burrata

Září 2024 – Feta, Balkán a Halloumi

Říjen 2024 – Eidam, Gouda, Ementál, Čedar a Eatlean

Listopad 2024 – Brie, Camembert a Hermelín

Prosinec 2024 – Niva, Gorgonzola, Roquefort a další sýry s modrou plísní

Leden 2025 – Parmezán, Gran Moravia a Pecorino

Únor 2025 – Olomoucké tvarůžky a Romadur

Březen 2025 – Cottage a tvaroh

Duben 2025 – Ricotta a Mascarpone

Květen 2025 – Lučina, Žervé, Philadelphia a tavené sýry

Červen 2025 – Bryndza a Oštiepok

Červenec 2025 – Blaťácké zlato, Manchego, Brillat Savarin, Comte, Panýr a další

Srpen 2025 – Shrnutí seriálu a sýrová ,,NEJ“

 

 

 

Facebook

Články, testy a recepty

Jak se vyznat v sýrech – 8.díl – Cottage a tvaroh

Sýr cottage se stal hitem sociálních sítí. Člověk aby se už bál, kdy na něj vyskočí desetimilióntá verze zmrzliny z cottage, cottage koláče nebo dokonce ,,chleba“, k jehož upečení vám stačí jen dvě suroviny : cottage a vejce. Dožadujete se vysvětlení? Nejspíš spočívá v tom, že ve světě neznají a nepoužívají tvaroh. Chtěla jsem potvrdit […]

Mounjaro, Ozempic a Saxenda – máme už všichni štíhlou postavu na dosah ?

V poslední době mě silně vytáčí reklama na lék Mounjaro, která tvrdí, že můžete zhubnout ,,i když se vaše tělo brání“. V praxi vídám totiž skutečnost ne až tak úplně černobílou. Přestože léky na hubnutí nepředepisuji, setkávám se s klienty, kteří si lék nechali předepsat jinde a společně pak řešíme, jak z jeho použití vytěžit […]

Tematická konference „Kde běžné potraviny nestačí – doplňky stravy“

Jsou doplňky stravy trend nebo nutnost? Přijďte na odbornou konferenci, kde přední experti na výživu, medicínu a farmacii rozeberou fakta, mýty i nejnovější vědecké poznatky. Jak rozeznat kvalitní doplňky od marketingových triků? Kdy mohou doplňky skutečně pomoci a kdy jsou zbytečné? Jaký je jejich vliv na zdraví v různých životních fázích? Konference je určena jak […]

Nový Kurz: Metodika práce s klienty s nadváhou nebo obezitou

Chcete si prohloubit své znalosti výživy a otevřít si nutriční poradnu? Zajímá vás komplexní řešení problému nadváhy, případně přidružených onemocnění? Vaše odpověď zní ANO? Pak právě pro vás nově otevíráme Intenzivní 6 týdenní Kurz METODIKA PRÁCE S KLIENTY S NADVÁHOU NEBO OBEZITOU Pro koho je kurz určen: Nutričním terapeutům, výživovým poradcům, lékařům a komukoli se vzděláním ve výživě. […]

Web rozumnehubnuti.cz – nezávisle a bez reklam

MUDr. Václava Kunová

Webové stránky provozuje MUDr. Václava Kunová, která se na tomto prostoru věnuje psaní nezávislých a nekomerčních článků o tématech, která vás zajímají.

Patří mezi ně také vyvracení mýtů a polopravd v oblasti výživy a hubnutí.

Užitečné informace převádí až do praktických řešení, tedy receptů, jídelníčků a dalších konkrétních tipů.

Již od roku 2008.

Baví mě, když má jídlo šmrnc – rozhovor MUDr. V. Kunové pro OnaDnes.

Moje knihy o výživě a hubnutí

Dezerty pro zdravé hubnutí

Chuť na sladké má občas každý. Pokud vás ale přepadá často a brání vám ve zdravém hubnutí, je zapotřebí odhalit příčinu a zakročit. Často to bývá únava, nevyspání, stres a špatně sestavený jídelníček chudý na bílkoviny. Sladké chuti se ale nemusíte úplně vyhýbat. Existuje mnoho možností, jak připravit dezert, který chuť na sladké uspokojí, ale bude mít vyvážené nutriční hodnoty. Právě takové recepty vám představuji v e-knize Dezerty pro zdravé hubnutí.

150 Kč

Menopauza a hubnutí – jak vyřešit neřešitelný problém?

Jak souvisí hormonální změny s přibíráním v období kolem menopauzy? Proč kolem menopauzy nárůstá množství tuku hlavně v pase? A lze s tím něco udělat? Lidová moudrost říká, že se v tomto období hubnout nedá. Nebo za velmi vysokou cenu nelidského odříkání. Skutečnost je trochu jiná.

Žen, které trápí kila navíc v období kolem menopauzy je rozhodně víc než těch, které váhu řešit nemusí. Právě proto vznikla tato kniha. Shrnuje dostupné informace o vlivu menopauzy na metabolismus a specifické obtíže, které ovlivňují regulaci příjmu potravy na jedné straně a energetický výdej na straně druhé. Vysvětluje, jestli se s nimi dá něco dělat a co konkrétně můžete zařídit vy sama.

280 Kč

60 večeří pro zdravé hubnutí 2021

Recepty na rychlé studené a teplé večeře složené jen z bílkovin a zeleniny. Kniha vám pomůže vyřešit nejtěžší úkol při hubnutí. Tedy nemít večer hlad ani chuť a přitom udržet příjem kalorií tak, abyste hubli.

Cena: 375 Kč
O knize řekli:
Simona Záveská
Knihu vřele doporučuji všem lidem, kteří nemají nápady co zajímavého a chutného jíst na večeře místo obligátní vaječné omelety/obloženého chleba. Ať už jste v redukčním režimu nebo ne, tak recepty využijete pro celou rodinu. Kniha mne naučila jak se dá chutně upravit zelenina na spousty způsobů a dala tipy na výborné zeleninové zálivky, které dají salátu úplně „jiný rozměr“ . Překvapila mne snadná a levná domácí výroba sýru labneh nebo-li domácí Lučiny. Už by mne nenapadlo si kupovat předraženou Lučinu z obchodu, protože ta chuť té domácí je „hvězdná“ a nesrovnatelně levnější.

Praktický návod na zdravé hubnutí 2022

Chcete přestat držet diety a místo toho začít hubnout? V tomto návodu najdete vše potřebné k sestavení jídelníčku. Jak vám pomůžou bílkoviny a kolik jich máte jíst? Jak zlepšit střevní mikrobiom, aby vám pomáhal ve zhubnutí? A jakým nejčastějším chybám se vyhnout? Vše, co potřebujete vědět, stručně, srozumitelně a přitom velmi konkrétně.

Cena: 350 Kč
O knize řekli:
PhDr. Iva Málková (zakladatelka Společnosti STOB)
Název E-booku Praktický návod na zdraví hubnutí je stoprocentně pravdivý. Z přemíry informací o výživě a hubnutí, které nás dnes zaplavují, vybrala autorka ty nejdůležitější, které jsou podstatné pro redukci váhy. Seznamuje srozumitelně čtenáře se základními živinami tak, aby byl schopen si sestavit samostatně jídelníček šitý na míru právě jemu, a to i s ohledem na množství přijaté energie. Vysvětluje i důležitost dalších faktorů při sestavování jídelníčku jako je glykemický index, glykemická nálož, vitaminy, minerální látky a žhavá novinka střevní mikrobiom. Dobrým pomocníkem pro sestavení jídelníčku je i přehled potravinových skupin a tipy na jednotlivé chody. U zkušené odbornice máte jistotu, že to, co se dočtete, vychází z vědecky podložených závěrů.

Sezónní jídelníčky ve výhodném setu

Chcete přestat držet diety a místo toho začít hubnout? V tomto návodu najdete vše potřebné k sestavení jídelníčku. Jak vám pomůžou bílkoviny a kolik jich máte jíst? Jak zlepšit střevní mikrobiom, aby vám pomáhal ve zhubnutí? A jakým nejčastějším chybám se vyhnout? Vše, co potřebujete vědět, stručně, srozumitelně a přitom velmi konkrétně.

Cena: 250 Kč

Facebook