Sýr cottage se stal hitem sociálních sítí. Člověk aby se už bál, kdy na něj vyskočí desetimilióntá verze zmrzliny z cottage, cottage koláče nebo dokonce ,,chleba“, k jehož upečení vám stačí jen dvě suroviny : cottage a vejce. Dožadujete se vysvětlení? Nejspíš spočívá v tom, že ve světě neznají a nepoužívají tvaroh.
Chtěla jsem potvrdit nebo vyvrátit tento předpoklad a zkusila jsem v rámci tohoto testu porovnat nutriční hodnoty a pečení z cottage vyzkoušet. Výsledek najdete na konci článku.
Sýry cottage bere dnes už každý jako potravinu vhodnou při hubnutí. Díky vyššímu obsahu bílkovin dokáže velmi dobře zasytit a má hodně variabilní využití. Jsou mezi různými značkami nějaké rozdíly? Stojí za to o nich přemýšlet a pročítat nutriční hodnoty na obalech?
Podívejte se do testu sýrů cottage, který jsem zveřejnila v roce 2021. Kromě cen se toho moc nezměnilo.
V České republice je nejdéle na trhu značka Madeta. Ta má variantu klasickou, odlehčenou a bezlaktózovou.
Pokud někdo nemá žádnou zkušenost se sýrem cottage a zkusí jako první Meggle, může ho z důvodu ,,dusivější“ konzistence zavrhnout. Řešení je snadné : přidat 2 lžičky bílého jogurtu (třeba Hollandia nebo Klasik) a promíchat. Nebo dát šanci sýru cottage od Madety. Je jemnější a krémovější.
Máte problém s laktózou, ale cottage od Madety vám připadá moc tučný?
Řešením může být cottage bez laktózy od Meggle, který má jen 2,5 g tuku na 100 g. Nevýhodou je cena: 46 Kč za 180 gramové balení.
Chcete výhodné nutriční hodnoty za přijatelnou cenu?
Zkuste Pilos z Lidlu nebo cottage cheese značky Miil (žlutý obal na úvodní fotce, výrobcem je ve skutečnosti Meggle).
Oba typy, tedy Pilos i Miil, mají úplně shodné nutriční hodnoty i cenu.
A co veganská varianta cottage?
Proti většině veganských alternativ sýrů (čedaru, mozzarelly apod.), které bývají skoro bez bílkovin, zato s vysokým obsahem tuku, má veganská alternativa cottage podstatně lepší nutriční hodnoty i chuť.
Ale stejně to není zadarmo – kromě vysoké ceny ,,zaplatíte“ i o 100 % vyšším obsahem soli než má klasický cottage z mléka. Pokud sníte celé balení, vyčerpáte polovinu doporučené denní dávky soli.
Složení klasického cottage versus veganská varianta:
Klasika
Mléko, smetana, sůl, mlékařská kultura.
Vegan
Pitná voda, SÓJOVÁ bílkovina (5,2 %), MANDLOVÁ mouka (5,2 %), kokosový tuk, řepkový olej, jedlá sůl, přírodní aroma, emulgátor: lecitin (slunečnicový), okyselovadlo: kyselina citrónová, zahušťovadlo: agar-agar, alginát sodný, guma guar, xantanová guma.
V kontextu ostatních skupin sýrů platí, že:
- všechny sýry cottage jsou velmi dobrým zdrojem kvalitních bílkovin a dobře vstřebatelného vápníku
- ani tučnější cottage nemá ve srovnání s ostatními typy sýrů přespříliš tuku
- s žádnou značkou cottage sýra neuděláte úplnou chybu
- v energetické hodnotě a množství tuků se ale mezi sebou liší
- výjimkou z uvedeného je veganská varianta cottage (viz tabulka a popis v článku)
Srovnání nutričních hodnot jednotlivých sýrů cottage na 100 g
Název | Energie (kJ) | Bílkoviny (g) | Tuky (g) | Sacharidy (g) | Sůl (g) |
Madeta klasický | 497 | 11 | 7 | 3 | 0,7 |
Madeta fit | 390 | 11 | 3,5 | 4,3 | 0,7 |
Meggle klasický | 385 | 12 | 4,2 | 1,5 | 1,1 |
Meggle light | 282 | 11 | 2,1 | 1 | 1,1 |
Pilos Lidl | 387 | 12 | 4,2 | 1,6 | 0,7 |
Miil | 387 | 12 | 4,2 | 1,6 | 0,7 |
Vegan náhražka cottage | 424 | 7,5 | 7,5 | 1,1 | 1,4 |
Tvarohy – ideální potravina při hubnutí
Srovnání nutričních hodnot jednotlivých typů tvarohů na 100 g
Název | Energie (kJ) | Bílkoviny (g) | Tuky (g) | Sacharidy (g) | Sůl (g) |
Tvaroh tučný (Madeta) | 456 | 9 | 9 | 3,5 | 0,1 |
Tvaroh polotučný (Milko) | 379 | 10 | 3,8 | 4 | 0,1 |
Tvaroh odtučněný (Milko) | 283 | 12 | 0,5 | 4 | 0,1 |
Olešnický tvaroh jemný (Moravia) | 436 | 17 | 2,1 | 4,1 | 0,1 |
Tvaroh na strouhání (Jaroměřice) | 528 | 26,3 | 0,8 | 1,3 | 0,1 |
Z tabulky je jasné, že při hubnutí vypadává ze hry tučný tvaroh. Pokud ale přistoupíte na polotučnou variantu, bude to skvělé. Stejně tak je možné smíchat tvaroh polotučný s odtučněným nebo odtučněný tvaroh s polotučným jogurtem…..podle osobních preferencí a jíst s čerstvým nebo mraženým či lyofilizovaným ovocem. Kromě toho můžete tvaroh využít do celé řady do pomazánek.
Další recepty z tvarohu:
Brambory s pažitkou, feta sýrem a tvarohem
A co tedy virální recepty z cottage?
Cottage bread
Bývá propagován jako náhrada tortilly, do které zabalíte pečené maso, zeleninu a podobně.
Suroviny na 2 porce
1 cottage (200 g) – použila jsem Miil
2 vejce
1/2 lžičky česnekového prášku (granulovaný)
1 lžička sušených bylinek
Postup
Rozmixujte všechny surovny a nalijte na pečicí papír.
Rozehřejte troubu na 160 °C horký vzduch (nebo 180 °C na klasické pečení).
Dejte péci na 25-30 minut.
Nechte vychladnout. Poté stočte a dejte do lednice.
Rozdělte na 2 stejně velké porce.
Nutriční hodnoty na 1 porci
Energie (kJ) 799
Bílkoviny (g) 19
Tuky (g) 10
Sacharidy (g) 4
Verdikt
Hmota docela drží, ale je křehká a trhá se. Neumím si představit do placky zabalit něco dalšího. Tedy šly by listy salátu, plátky šunky a sýra. Ale přidávat další zdroje bílkovin a soli mi moc nedává smysl.
Ale samo o sobě je to velmi dobré, skvělé na jídlo jen tak s kouskem čerstvé zeleniny. Vzhledem k jednoduchosti určitě doporučuji vyzkoušet.
Cottage brownie – funguje sladké pečení z cottage a úplně bez mouky ?
Vyzkoušela jsem dvě varianty brownie z cottage a z tvarohu. Recept, nutriční hodnoty a verdikt najdete v plné verzi článku na
https://herohero.co/mudrkunova
Dočetli jste osmý díl seriálu Jak se vyznat v sýrech ?
Příště vás čeká díl věnovaný sýrům Ricotta a Mascarpone.
O čem je celý seriál Jak se vyznat v sýrech ?
Sýry jednoznačně patří do zdravého jídelníčku kvůli vysokému obsahu kvalitních bílkovin, vitaminů a minerálních látek, hlavně vápníku. Při hubnutí se hodí také jejich dobrá sytivá schopnost. Hodně lidí ale tápe ve výběru hlavně s ohledem na množství tuku.
Jak si tedy vybírat v jednotlivých kategoriích sýrů ? Které jsou při hubnutí vhodnější a proč ? Kdy se vyplatí jít s tukem co nejníž a kdy už je to na úkor chuti nebo nutričních kvalit ? Dozvíte se v seriálu, který právě teď začíná a v němž rozebereme všechny kategorie sýrů dostupné na českém trhu. Probereme vždy varianty z mléka kravského, kozího, ovčího a případně také veganské verze, které sýry chuťově napodobují.
Obsah seriálu:
Srpen 2024 – Mozzarella a Burrata
Září 2024 – Feta, Balkán a Halloumi
Říjen 2024 – Eidam, Gouda, Ementál, Čedar a Eatlean
Listopad 2024 – Brie, Camembert a Hermelín
Prosinec 2024 – Niva, Gorgonzola, Roquefort a další sýry s modrou plísní
Leden 2025 – Parmezán, Gran Moravia a Pecorino
Únor 2025 – Olomoucké tvarůžky a Romadur
Březen 2025 – Cottage a tvaroh
Duben 2025 – Ricotta a Mascarpone
Květen 2025 – Lučina, Žervé, Philadelphia a tavené sýry
Červen 2025 – Bryndza a Oštiepok
Červenec 2025 – Blaťácké zlato, Manchego, Brillat Savarin, Comte, Panýr a další
Srpen 2025 – Shrnutí seriálu a sýrová ,,NEJ“