Olomoucké tvarůžky, neboli syrečky se pyšní titulem ,,ideální sýr při hubnutí“. Faktem je, že tato původem česká potravina má nejnižší množství tuku ze všech sýrů. Zároveň exceluje v bílkovinách. Ty tvoří neskutečných 88 % z energetické hodnoty tvarůžků.
Když si odmyslíme jejich specifickou aromatičnost, která je pro někoho problematická, byly by při hubnutí dobrou volbou. Potravina s enormě vysokým obsahem bílkovin (28 g/100 g), nízkým podílem tuku (0,4 – 0,6 g/100 g) a tím pádem velmi nízkou energetickou hodnotou (541 kJ/100 g). vypadá až skoro neuvěřitelně.
Ale jak už to tak bývá, háček se najde. Tím je vysoký obsah soli. Pokud sníme 100 g syrečků, máme už skoro vyčerpaný celodenní limit pro sůl (6 g/den).
Srovnání nutričních hodnot jednotlivých sýrů na 100 g
Název | Energie (kJ) | Bílkoviny (g) | Tuky (g) | Sacharidy (g) | Sůl (g) |
Olomoucké tvarůžky původní | 541 | 28 | 0,5 | 2,6 | 4,5 |
Tvargle s kmínem | 596 | 33,2 | 0,6 | 0,6 | 4,4 |
Syreček (Madeta) | 585 | 32 | 0,1 | 1,3 | 2,8 |
Minitvarůžky s ušlechtilou plísní (Lidl) | 513 | 29 | 0,5 | 0,1 | 2,5 |
Cheese snack (Milbona Lidl) | 529 | 30 | 0,5 | 0,1 | 2,7 |
Jihočeský Romadur (Madeta) | 1140 | 22 | 20 | 1,5 | 2,5 |
Limburger (Lidl) | 1103 | 23 | 19 | 0,5 | 2,3 |
Jak řešit problém soli ?
1. Vhodným zakomponováním do jídelníčku
Pokud si dáte Olomocké tvarůžky jen občas a třeba se zeleninovým salátem a v daný den zkusíte ostatní zdroje soli utlumit, nic se nestane.
2. Výběrem alternativy
Tabulka vám dává na výběr. Využijte tedy sýry se stejně nízkým obsahem tuku, ale skoro o polovinu nižším množstvím soli.
3. Využitím receptů, které obsah soli v pokrmu ,,naředí“
Zkuste třeba naprosto jednoduchý a rychlý recept na pomazánku . Můžete si ji dát k večeři třeba s knackebrotem, případně přidat ještě další čerstvou zeleninu.
Recept
Suroviny na 1 porci
50 g Olomouckých tvarůžků
100 g polotučného tvarohu
100 g oranžové nebo červené papriky
1 vrchovatá kávová lžička majonézy
1 vrchovatá kávová lžička hořčice
pažitka
pepř
Postup
Na dno misky dejte lžičku hořčice a majonézy. Promíchejte.
Přidejte tvaroh a znovu promíchejte.
Nakrájejte na velmi drobno Olomoucké tvarůžky a papriku.
Nakrájejte pažitku.
Přidejte k ochucenému tvarohu a pečlivě promíchejte.
Můžete přidat čerstvě mletý pepř, ale rozhodně nedosolujte.
Nutriční hodnoty pomazánky
Energie (kJ) 991
Bílkoviny (g) 28
Tuky (g) 7
Sacharidy (g) 13
Dočetli jste sedmý díl seriálu Jak se vyznat v sýrech ?
Příště vás čeká díl věnovaný sýru Cottage a tvarohu.
O čem je celý seriál Jak se vyznat v sýrech ?
Sýry jednoznačně patří do zdravého jídelníčku kvůli vysokému obsahu kvalitních bílkovin, vitaminů a minerálních látek, hlavně vápníku. Při hubnutí se hodí také jejich dobrá sytivá schopnost. Hodně lidí ale tápe ve výběru hlavně s ohledem na množství tuku.
Jak si tedy vybírat v jednotlivých kategoriích sýrů ? Které jsou při hubnutí vhodnější a proč ? Kdy se vyplatí jít s tukem co nejníž a kdy už je to na úkor chuti nebo nutričních kvalit ? Dozvíte se v seriálu, který právě teď začíná a v němž rozebereme všechny kategorie sýrů dostupné na českém trhu. Probereme vždy varianty z mléka kravského, kozího, ovčího a případně také veganské verze, které sýry chuťově napodobují.
Obsah seriálu:
Srpen 2024 – Mozzarella a Burrata
Září 2024 – Feta, Balkán a Halloumi
Říjen 2024 – Eidam, Gouda, Ementál, Čedar a Eatlean
Listopad 2024 – Brie, Camembert a Hermelín
Prosinec 2024 – Niva, Gorgonzola, Roquefort a další sýry s modrou plísní
Leden 2025 – Parmezán, Gran Moravia a Pecorino
Únor 2025 – Olomoucké tvarůžky a Romadur
Březen 2025 – Cottage a tvaroh
Duben 2025 – Ricotta a Mascarpone
Květen 2025 – Lučina, Žervé, Philadelphia a tavené sýry
Červen 2025 – Bryndza a Oštiepok
Červenec 2025 – Blaťácké zlato, Manchego, Brillat Savarin, Comte, Panýr a další
Srpen 2025 – Shrnutí seriálu a sýrová ,,NEJ“