Jak se vyznat v sýrech ? 6.díl – Parmezán, Gran Moravia a Pecorino

Potraviny v testu

Parmezán patří mezi sýry s nejvyšším množstvím bílkovin a vápníku na 100 g. Je to dáno jeho vysokým obsahem sušiny. Protože se však při jeho výrobě nepoužívá jen tučné mléko, má obsah tuku jen o malinko vyšší než Eidam se 45 % tuku v sušině.

Možná by vás to nenapadlo, ale Parmezán a sýry z této skupiny lze při hubnutí velmi dobře využít. Neznamená to, že bychom se jimi měli ,,ládovat“, ale můžou tvořit perfektní dvojice s potravinami, které se vyznačují vysokým obsahem bílkovin a zároveň nízkým obsahem tuků.

Příklad:

Kuřecí prsní plátek – sám o sobě poměrně nevýrazný, v kombinaci se lžící strouhaného Parmezánu získá chuť, další 3 gramy kvalitních bílkovin a 120 mg dobře vstřebatelného vápníku.

Nebo omeleta ze zeleniny, kousku šunky a vaječného bílku – přidáním lžíce Parmezánu získá na chuťových a nutričních kvalitách.

Stejně tak brokolice, květák a další druhy zeleniny – hned po uvaření nebo upečení posypané Parmezánem plynule přecházejí z kategorie ,,trochu nudná“ do ,,zdravé a zároveň chuťově vyladěné“.

Jeden rychlý a přitom neokoukaný recept najdete i na konci tohoto článku.

 

 

 

 

Srovnání nutričních hodnot jednotlivých sýrů na 100 g

Název Energie (kJ) Bílkoviny (g) Tuky (g) Sacharidy (g) Sůl (g)
Parmigiano Regiano 1671 32 30 0 1,6
Grana Padano 1654 33 29 0 1,5
Gran Moravia 1573 31 28 0,6 1,4
Sýr typu Parmezán Miil 1573 31 28 0,6 1,4
Pecorino 1607 26 32 0 5,2
Džuga 1523 33 26 0 2
Vegan náhražka Parmezánu 1196 1,3 16,7 31,7 2,3

 

 

Teplý salát z pečeného zelí se zálivkou z Parmezánu

Suroviny na 4 porce

1 malé zelí o hmotnosti 900 g (po odstranění zvadlých listů a košťálu 800 g)

80 g strouhaného Parmezánu nebo Gran Moravia

30 g sušených rajčat v oleji (lze vynechat)

4 vařená vejce

1 lžíce olivového oleje

1/2 lžičky soli

pepř

2 stroužky česneku

1 vrchovatá lžička dijonské hořčice

3 lžíce vinného nebo rýžového octa

zelená petrželka

 

 

Postup

Rozehřejte troubu na 200 °C horký vzduch (nebo 220 °C na klasické pečení). Zelí omyjte, nakrájejte na osminy a potom na kousky asi 2,5 cm. Přímo v pekáčku, v němž budete zelí péci, promíchejte se solí a olejem.

Dejte péci na 10 minut, poté promíchejte a pečte dalších 10 minut. Vypněte troubu a nechte zelí v troubě ještě 5 minut dojít.

 

 

Než se zelí upeče, připravte zálivku z octa, hořčice, nadrobno nasekaného česneku, čerstvě mletého pepře a nasekaných sušených rajčat. Přidejte Parmezán, nasekanou petrželku a promíchejte.

Vyndejte upečené zelí a horké promíchejte se zálivkou. Nechte asi 10 minut odstát.

Rozdělte na 4 stejně velké porce, přidejte vejce a pokud chcete, posypte ještě pepřem.

Nutriční hodnoty na 1 porci salátu s vejcem

Energie (kJ) 1168

Bílkoviny (g) 17

Tuky (g) 17

Sacharidy (g) 18

 

Nutriční salátu hodnoty bez vejce (pokud byste chtěli přidat jiný zdroj bílkovin)

Energie (kJ) 779

Bílkoviny (g) 9

Tuky (g) 11

Sacharidy (g) 17

 

O čem je celý seriál Jak se vyznat v sýrech ?

Sýry jednoznačně patří do zdravého jídelníčku kvůli vysokému obsahu kvalitních bílkovin, vitaminů a minerálních látek, hlavně vápníku. Při hubnutí se hodí také jejich dobrá sytivá schopnost. Hodně lidí ale tápe ve výběru hlavně s ohledem na množství tuku.

Jak si tedy vybírat v jednotlivých kategoriích sýrů ? Které jsou při hubnutí vhodnější a proč ? Kdy se vyplatí jít s tukem co nejníž a kdy už je to na úkor chuti nebo nutričních kvalit ? Dozvíte se v seriálu, který právě teď začíná a v němž rozebereme všechny kategorie sýrů dostupné na českém trhu. Probereme vždy varianty z mléka kravského, kozího, ovčího a případně také veganské verze, které sýry chuťově napodobují.

Obsah seriálu:

Srpen 2024 – Mozzarella a Burrata

Září 2024 – Feta, Balkán a Halloumi

Říjen 2024 – Eidam, Gouda, Ementál, Čedar a Eatlean

Listopad 2024 – Brie, Camembert a Hermelín

Prosinec 2024 – Niva, Gorgonzola, Roquefort a další sýry s modrou plísní

Leden 2025 – Parmezán, Gran Moravia a Pecorino

Únor 2025 – Olomoucké tvarůžky a Romadur

Březen 2025 – Cottage a tvaroh

Duben 2025 – Ricotta a Mascarpone

Květen 2025 – Lučina, Žervé, Philadelphia a tavené sýry

Červen 2025 – Bryndza a Oštiepok

Červenec 2025 – Blaťácké zlato, Manchego, Brillat Savarin, Comte, Panýr a další

Srpen 2025 – Shrnutí seriálu a sýrová ,,NEJ“

Facebook

Články, testy a recepty

Jak se vyznat v sýrech ? 6.díl – Parmezán, Gran Moravia a Pecorino

Parmezán patří mezi sýry s nejvyšším množstvím bílkovin a vápníku na 100 g. Je to dáno jeho vysokým obsahem sušiny. Protože se však při jeho výrobě nepoužívá jen tučné mléko, má obsah tuku jen o malinko vyšší než Eidam se 45 % tuku v sušině. Možná by vás to nenapadlo, ale Parmezán a sýry z […]

Jak skoncovat s přejídáním – velký manuál

Přejídání se stalo nejhledanějším výrazem na webu rozumnehubnuti.cz v průběhu prosince 2024. A drželo se v první desítce po celý minulý rok. Bylo by tedy dobré shrnout, co nás k němu vede, proč k přejídání inklinujeme a jak se s ním vypořádat. Možná vás zrovna teď po vánocích trápí otázka, jak je možné, že máte […]

Jak se vyznat v sýrech ? 5.díl – sýry s modrou plísní

Skupina modrých sýrů je o něco přehlednější než skupiny předchozí a tak velké rozdíly v nutričních hodnotách mezi nimi nenajdeme. Ale i tak je zajímavé se podívat, jestli lze mezi nimi vybrat nějaké vhodné nebo aspoň přijatelné druhy. A na jaké hodnoty se přitom zaměřit. Obecně při hubnutí platí, že si z modrého sýra těžko […]

Chráněno: Materiály k videokurzu

Stručný obsah příspěvku zde není uveden, protože je tento příspěvek chráněn heslem. […]

Web rozumnehubnuti.cz – nezávisle a bez reklam

MUDr. Václava Kunová

Webové stránky provozuje MUDr. Václava Kunová, která se na tomto prostoru věnuje psaní nezávislých a nekomerčních článků o tématech, která vás zajímají.

Patří mezi ně také vyvracení mýtů a polopravd v oblasti výživy a hubnutí.

Užitečné informace převádí až do praktických řešení, tedy receptů, jídelníčků a dalších konkrétních tipů.

Již od roku 2008.

Baví mě, když má jídlo šmrnc – rozhovor MUDr. V. Kunové pro OnaDnes.

Moje knihy o výživě a hubnutí

Dezerty pro zdravé hubnutí

Chuť na sladké má občas každý. Pokud vás ale přepadá často a brání vám ve zdravém hubnutí, je zapotřebí odhalit příčinu a zakročit. Často to bývá únava, nevyspání, stres a špatně sestavený jídelníček chudý na bílkoviny. Sladké chuti se ale nemusíte úplně vyhýbat. Existuje mnoho možností, jak připravit dezert, který chuť na sladké uspokojí, ale bude mít vyvážené nutriční hodnoty. Právě takové recepty vám představuji v e-knize Dezerty pro zdravé hubnutí.

150 Kč

Menopauza a hubnutí – jak vyřešit neřešitelný problém?

Jak souvisí hormonální změny s přibíráním v období kolem menopauzy? Proč kolem menopauzy nárůstá množství tuku hlavně v pase? A lze s tím něco udělat? Lidová moudrost říká, že se v tomto období hubnout nedá. Nebo za velmi vysokou cenu nelidského odříkání. Skutečnost je trochu jiná.

Žen, které trápí kila navíc v období kolem menopauzy je rozhodně víc než těch, které váhu řešit nemusí. Právě proto vznikla tato kniha. Shrnuje dostupné informace o vlivu menopauzy na metabolismus a specifické obtíže, které ovlivňují regulaci příjmu potravy na jedné straně a energetický výdej na straně druhé. Vysvětluje, jestli se s nimi dá něco dělat a co konkrétně můžete zařídit vy sama.

280 Kč

60 večeří pro zdravé hubnutí 2021

Recepty na rychlé studené a teplé večeře složené jen z bílkovin a zeleniny. Kniha vám pomůže vyřešit nejtěžší úkol při hubnutí. Tedy nemít večer hlad ani chuť a přitom udržet příjem kalorií tak, abyste hubli.

Cena: 375 Kč
O knize řekli:
Simona Záveská
Knihu vřele doporučuji všem lidem, kteří nemají nápady co zajímavého a chutného jíst na večeře místo obligátní vaječné omelety/obloženého chleba. Ať už jste v redukčním režimu nebo ne, tak recepty využijete pro celou rodinu. Kniha mne naučila jak se dá chutně upravit zelenina na spousty způsobů a dala tipy na výborné zeleninové zálivky, které dají salátu úplně „jiný rozměr“ . Překvapila mne snadná a levná domácí výroba sýru labneh nebo-li domácí Lučiny. Už by mne nenapadlo si kupovat předraženou Lučinu z obchodu, protože ta chuť té domácí je „hvězdná“ a nesrovnatelně levnější.

Praktický návod na zdravé hubnutí 2022

Chcete přestat držet diety a místo toho začít hubnout? V tomto návodu najdete vše potřebné k sestavení jídelníčku. Jak vám pomůžou bílkoviny a kolik jich máte jíst? Jak zlepšit střevní mikrobiom, aby vám pomáhal ve zhubnutí? A jakým nejčastějším chybám se vyhnout? Vše, co potřebujete vědět, stručně, srozumitelně a přitom velmi konkrétně.

Cena: 350 Kč
O knize řekli:
PhDr. Iva Málková (zakladatelka Společnosti STOB)
Název E-booku Praktický návod na zdraví hubnutí je stoprocentně pravdivý. Z přemíry informací o výživě a hubnutí, které nás dnes zaplavují, vybrala autorka ty nejdůležitější, které jsou podstatné pro redukci váhy. Seznamuje srozumitelně čtenáře se základními živinami tak, aby byl schopen si sestavit samostatně jídelníček šitý na míru právě jemu, a to i s ohledem na množství přijaté energie. Vysvětluje i důležitost dalších faktorů při sestavování jídelníčku jako je glykemický index, glykemická nálož, vitaminy, minerální látky a žhavá novinka střevní mikrobiom. Dobrým pomocníkem pro sestavení jídelníčku je i přehled potravinových skupin a tipy na jednotlivé chody. U zkušené odbornice máte jistotu, že to, co se dočtete, vychází z vědecky podložených závěrů.

Sezónní jídelníčky ve výhodném setu

Chcete přestat držet diety a místo toho začít hubnout? V tomto návodu najdete vše potřebné k sestavení jídelníčku. Jak vám pomůžou bílkoviny a kolik jich máte jíst? Jak zlepšit střevní mikrobiom, aby vám pomáhal ve zhubnutí? A jakým nejčastějším chybám se vyhnout? Vše, co potřebujete vědět, stručně, srozumitelně a přitom velmi konkrétně.

Cena: 250 Kč

Facebook