Parmezán patří mezi sýry s nejvyšším množstvím bílkovin a vápníku na 100 g. Je to dáno jeho vysokým obsahem sušiny. Protože se však při jeho výrobě nepoužívá jen tučné mléko, má obsah tuku jen o malinko vyšší než Eidam se 45 % tuku v sušině.
Možná by vás to nenapadlo, ale Parmezán a sýry z této skupiny lze při hubnutí velmi dobře využít. Neznamená to, že bychom se jimi měli ,,ládovat“, ale můžou tvořit perfektní dvojice s potravinami, které se vyznačují vysokým obsahem bílkovin a zároveň nízkým obsahem tuků.
Příklad:
Kuřecí prsní plátek – sám o sobě poměrně nevýrazný, v kombinaci se lžící strouhaného Parmezánu získá chuť, další 3 gramy kvalitních bílkovin a 120 mg dobře vstřebatelného vápníku.
Nebo omeleta ze zeleniny, kousku šunky a vaječného bílku – přidáním lžíce Parmezánu získá na chuťových a nutričních kvalitách.
Stejně tak brokolice, květák a další druhy zeleniny – hned po uvaření nebo upečení posypané Parmezánem plynule přecházejí z kategorie ,,trochu nudná“ do ,,zdravé a zároveň chuťově vyladěné“.
Jeden rychlý a přitom neokoukaný recept najdete i na konci tohoto článku.
Srovnání nutričních hodnot jednotlivých sýrů na 100 g
Název | Energie (kJ) | Bílkoviny (g) | Tuky (g) | Sacharidy (g) | Sůl (g) |
Parmigiano Regiano | 1671 | 32 | 30 | 0 | 1,6 |
Grana Padano | 1654 | 33 | 29 | 0 | 1,5 |
Gran Moravia | 1573 | 31 | 28 | 0,6 | 1,4 |
Sýr typu Parmezán Miil | 1573 | 31 | 28 | 0,6 | 1,4 |
Pecorino | 1607 | 26 | 32 | 0 | 5,2 |
Džuga | 1523 | 33 | 26 | 0 | 2 |
Vegan náhražka Parmezánu | 1196 | 1,3 | 16,7 | 31,7 | 2,3 |
Teplý salát z pečeného zelí se zálivkou z Parmezánu
Suroviny na 4 porce
1 malé zelí o hmotnosti 900 g (po odstranění zvadlých listů a košťálu 800 g)
80 g strouhaného Parmezánu nebo Gran Moravia
30 g sušených rajčat v oleji (lze vynechat)
4 vařená vejce
1 lžíce olivového oleje
1/2 lžičky soli
pepř
2 stroužky česneku
1 vrchovatá lžička dijonské hořčice
3 lžíce vinného nebo rýžového octa
zelená petrželka
Postup
Rozehřejte troubu na 200 °C horký vzduch (nebo 220 °C na klasické pečení). Zelí omyjte, nakrájejte na osminy a potom na kousky asi 2,5 cm. Přímo v pekáčku, v němž budete zelí péci, promíchejte se solí a olejem.
Dejte péci na 10 minut, poté promíchejte a pečte dalších 10 minut. Vypněte troubu a nechte zelí v troubě ještě 5 minut dojít.
Než se zelí upeče, připravte zálivku z octa, hořčice, nadrobno nasekaného česneku, čerstvě mletého pepře a nasekaných sušených rajčat. Přidejte Parmezán, nasekanou petrželku a promíchejte.
Vyndejte upečené zelí a horké promíchejte se zálivkou. Nechte asi 10 minut odstát.
Rozdělte na 4 stejně velké porce, přidejte vejce a pokud chcete, posypte ještě pepřem.
Nutriční hodnoty na 1 porci salátu s vejcem
Energie (kJ) 1168
Bílkoviny (g) 17
Tuky (g) 17
Sacharidy (g) 18
Nutriční salátu hodnoty bez vejce (pokud byste chtěli přidat jiný zdroj bílkovin)
Energie (kJ) 779
Bílkoviny (g) 9
Tuky (g) 11
Sacharidy (g) 17
O čem je celý seriál Jak se vyznat v sýrech ?
Sýry jednoznačně patří do zdravého jídelníčku kvůli vysokému obsahu kvalitních bílkovin, vitaminů a minerálních látek, hlavně vápníku. Při hubnutí se hodí také jejich dobrá sytivá schopnost. Hodně lidí ale tápe ve výběru hlavně s ohledem na množství tuku.
Jak si tedy vybírat v jednotlivých kategoriích sýrů ? Které jsou při hubnutí vhodnější a proč ? Kdy se vyplatí jít s tukem co nejníž a kdy už je to na úkor chuti nebo nutričních kvalit ? Dozvíte se v seriálu, který právě teď začíná a v němž rozebereme všechny kategorie sýrů dostupné na českém trhu. Probereme vždy varianty z mléka kravského, kozího, ovčího a případně také veganské verze, které sýry chuťově napodobují.
Obsah seriálu:
Srpen 2024 – Mozzarella a Burrata
Září 2024 – Feta, Balkán a Halloumi
Říjen 2024 – Eidam, Gouda, Ementál, Čedar a Eatlean
Listopad 2024 – Brie, Camembert a Hermelín
Prosinec 2024 – Niva, Gorgonzola, Roquefort a další sýry s modrou plísní
Leden 2025 – Parmezán, Gran Moravia a Pecorino
Únor 2025 – Olomoucké tvarůžky a Romadur
Březen 2025 – Cottage a tvaroh
Duben 2025 – Ricotta a Mascarpone
Květen 2025 – Lučina, Žervé, Philadelphia a tavené sýry
Červen 2025 – Bryndza a Oštiepok
Červenec 2025 – Blaťácké zlato, Manchego, Brillat Savarin, Comte, Panýr a další
Srpen 2025 – Shrnutí seriálu a sýrová ,,NEJ“