Skupina modrých sýrů je o něco přehlednější než skupiny předchozí a tak velké rozdíly v nutričních hodnotách mezi nimi nenajdeme. Ale i tak je zajímavé se podívat, jestli lze mezi nimi vybrat nějaké vhodné nebo aspoň přijatelné druhy. A na jaké hodnoty se přitom zaměřit.
Obecně při hubnutí platí, že si z modrého sýra těžko můžeme dělat ,,proteinovou hvězdu“ naší večeře. Buď kvůli vysokém obsahu tuků nebo soli. Případně obojího. A proto, že máme-li na den počítáno s celkovým energetickým příjmem řekněme 6500 kJ, zůstalo by mám po snězení 100 g tohoto sýra už jen 5000 kJ na všechno ostatní. To není dobrá taktika a vymstilo by se nám to silnějším vnímáním hladu. Nehledě na vyšší obsah aterogenních nasycených mastných kyselin.
Průměrný obsah tuků u 10 zástupců této skupiny je totiž 28,5 g tuku na 100 g.
Jsou sýry s modrou plísní vůbec vhodné při hubnutí ?
Samostatně v podstatě ne, ale využít je můžete do kombinací. Ideálně tak, že sestavíte pokrm z velké porce zeleniny a nějaké potraviny s vyšším obsahem bílkovin a zároveň nižším obsahem tuku. A modrým sýrem vše doplníte.
Jedním z možných příkladů je třeba recept na Pečenou dýni s kuřetem a modrým sýrem.
Nutriční hodnoty vycházejí příznivě, protože je použito jen 30 g modrého sýra na porci. Slouží tak jako ,,koření“ pro kuřecí prsní maso, jež by bylo samo o sobě tak trochu nudné.
Další možností jsou pomazánky na bázi tvarohu, které opět modrý sýr chuťově podpoří, ale nepřetáhne na stranu pomazánek vysokotučných.
Výjimka s nižším tukem existuje – Niva Fit
Jeden z modrých sýrů má výrazně nižší obsah tuků – 18 g na 100 g. Jedná se o tuzemskou Nivu fit se 30 % tuku v sušině. Proč tvrdím, že má 18 g tuku ? Protože obsahuje přibližně 60 % sušiny a z ní je teprve 30 % tvořeno tukem (30 x 60 /100 = 18).
Výhodou Nivy fit je vysoký podíl bílkovin. Se svými 28 gramy bílkovin se stává vítězem v celé kategorii. Ale asi tušíte, že to zase nebude zadarmo. A máte pravdu. Z častějšího využití v jídelníčku ji diskvalifikuje vysoký obsah soli (3,7 g na 100 g).
Sýr Niva se většinou dá koupit ve verzích 45 % nebo 60 % tuku v sušině, Niva se 30 % tuku není v obchodech tak často.
Žádný zahraniční ekvivalent se stejnými hodnotami jako Niva 30 % tuku podle mého názoru neexistuje. Nebo jsem ho zatím nenašla.
Nejtučnější extrém – Niva Premium 70 % tuku v sušině
Nejtučnějším sýrem z této skupiny se naopak stává NIVA premium 70 % tuku s neuvěřitelnými 41 gramy tuku na 100 g. A řadí se tak zatím k nejtučnějším napříč všemi kategoriemi sýrů vůbec. Přitom bílkovin má jen 13 gramů. To je méně než polovina oproti Nivě fit !!!!
To znamená, že má průměrná česká Niva víc tuku než francouzský Roquefort?
Ano, přesně tak. Niva Premium 70 % tuku má dokonce o celých 10 g tuku na 100 g víc než Roquefort. Přitom chuťově je pravý Roquefort opravdovým zážitkem. Možná také proto, že je vyroben z ovčího nepasterovaného mléka.
Srovnání nutričních hodnot jednotlivých sýrů s modrou plísní na 100 g
Název | Energie (kJ) | Bílkoviny (g) | Tuky (g) | Sacharidy (g) | Sůl (g) |
Niva fit 30 % | 1152 | 28 | 18 | 0,6 | 3,7 |
Niva 45 % | 1363 | 23 | 26 | 0,6 | 3,7 |
Niva 60 % | 1591 | 19 | 34 | 0,6 | 3,7 |
Niva premium 70 % | 1743 | 13 | 41 | 0,3 | 3,7 |
Roguefort | 1489 | 19 | 31,5 | 0 | 3,7 |
Bleu de Auverge | 1419 | 21 | 28 | 0 | 2,6 |
Gorgonzola Formagia | 1270 | 19 | 25 | 1,7 | 1,1 |
Gorgonzola Dolce Arianna | 1322 | 19 | 27 | 0 | 1,1 |
Bresse Blue | 1416 | 17 | 30 | 1 | 1,6 |
Blue cheese (Miil) | 1274 | 19 | 25 | 1,5 | 3,7 |
V plné verzi článku na herohero.co/mudrkunova
najdete recept na sezónní Salát s hruškami, kuřecím masem a Nivou fit.
Dočetli jste pátý díl seriálu Jak se vyznat v sýrech ?
Příště vás čeká díl věnovaný sýrům Parmezán, Gran Moravia a Pecorino.
O čem je celý seriál Jak se vyznat v sýrech ?
Sýry jednoznačně patří do zdravého jídelníčku kvůli vysokému obsahu kvalitních bílkovin, vitaminů a minerálních látek, hlavně vápníku. Při hubnutí se hodí také jejich dobrá sytivá schopnost. Hodně lidí ale tápe ve výběru hlavně s ohledem na množství tuku.
Jak si tedy vybírat v jednotlivých kategoriích sýrů ? Které jsou při hubnutí vhodnější a proč ? Kdy se vyplatí jít s tukem co nejníž a kdy už je to na úkor chuti nebo nutričních kvalit ? Dozvíte se v seriálu, který právě teď začíná a v němž rozebereme všechny kategorie sýrů dostupné na českém trhu. Probereme vždy varianty z mléka kravského, kozího, ovčího a případně také veganské verze, které sýry chuťově napodobují.
Obsah seriálu:
Srpen 2024 – Mozzarella a Burrata
Září 2024 – Feta, Balkán a Halloumi
Říjen 2024 – Eidam, Gouda, Ementál, Čedar a Eatlean
Listopad 2024 – Brie, Camembert a Hermelín
Prosinec 2024 – Niva, Gorgonzola, Roquefort a další sýry s modrou plísní
Leden 2025 – Parmezán, Gran Moravia a Pecorino
Únor 2025 – Olomoucké tvarůžky a Romadur
Březen 2025 – Cottage a tvaroh
Duben 2025 – Ricotta a Mascarpone
Květen 2025 – Lučina, Žervé, Philadelphia a tavené sýry
Červen 2025 – Bryndza a Oštiepok
Červenec 2025 – Blaťácké zlato, Manchego, Brillat Savarin, Comte, Panýr a další
Srpen 2025 – Shrnutí seriálu a sýrová ,,NEJ“