Camembert, Brie a Hermelín při hubnutí

Jak se vyznat v sýrech ? 4.díl – Camembert, Brie a Hermelím

Potraviny v testu

Sýry typu Hermelín, Brie a Camembert patří při hubnutí spíš do kategorie ,,raději ne“. Nesou si s sebou totiž image primárně tučné potraviny. Jak je to ale doopravdy ? Dají se mezi nimi vybrat varianty méně tučné a zároveň chuťově přijatelné ?

Tato skupina patří mezi sýry s tvarohovým jádrem a bílou plísní na povrchu. Camembert má původ v Normandii, sýr Brie vznikl také ve Francii, ale v regionu Île-de-France, kousek od Paříže. Hermelín je pak českou odnoží původního Camembertu.

Jsou sýry s bílou plísní vhodné při hubnutí ?

Záleží na tom, který si vyberete. Některé mají jen 13 g tuku, jiné můžou mít až 41 g tuku na 100 g. A stejně jako u dalších skupin sýrů platí, že čím víc tuku, tím míň bílkovin.

Na první pohled toho z obalu moc nezjistíte. Samozřejmě – pokud v regálu najdete vedle sebe Hermelín klasický a Hermelín Figura, budete vědět, že je Figura vhodnější než klasická varianta.

Stejně je ale lepší se podívat do tabulky nutričních hodnot.

Pokud má sýr z téhle skupiny pod 20 g tuku, můžete si jej opatrně ve stogramovém množství do jídelníčku zařadit.

Když bude mít něco mezi 20 – 30 g tuku, měli byste s ním zacházet velmi opatrně. Ale výjimečně a v menším množství si jej dát můžete. Ostatní položky se pak daný den snažte udržet na nižším tuku, abyste nepřekročili celkový ,,rozpočet“ pro tuky na celý den.

Má-li sýr nad 30 g tuku, je už pro naše účely v podstatě nepoužitelný.

 

 

Mají francouzské sýry vždycky vyšší obsah tuku ?

Mezi lidmi se drží představa, že pokud je sýr francouzský, má automatický víc tuku. Může to být pravda, ale nemusí. I tady existují velké rozdíly.

 

 

 

Sýry typu Brie mají většinou přes 30 g tuku, ale můžete najít i Brie light, který má množství tuku jen poloviční.

 

Jak je to s českými Hermelíny ?

 

A co veganská verze?

Už vás to asi nepřekvapí, ale veganská varianta Camembertu na bázi mandlí existuje. Chuťově není tak hrozná jako jiné veganské imitace sýrů, ale působí jako málo tučná, přestože má na 100 g přes 20 g tuků. Bílkovin v ní najdete pouhé 3,1 g.

 

 

Srovnání nutričních hodnot jednotlivých sýrů s bílou plísní na 100 g

Energie (kJ) Tuky (g) Bílkoviny (g)
Camembert 30 % tuku (Coburger) 899 13 24,5
Hermelín Figura (Sedlčanský) 995 17 21
Hermelín Originál (Sedlčanský) 1294 26 19
Hermelín Smetanový (Sedlčanský) 1562 34 17
Triple creme (Germain) 1712 41 11
L Affine au Chablis (Germain) 1146 23 16
Neufchatel (Fromagerie du Pays de Bray) 1260 25,5 17,8
Brie (Le Rustique) 1453 31 17
Veganská verze Camembery (Mondarella) 962 21 3,1

 

Poznámky

Sýry s bílou plísní vždy nechte před konzumací natemperovat. Vyndejte je z lednice aspoň půl hodiny předem. Pokud byste je jedli studené, budou chutnat nevýrazně a nezajímavě a byly by to zbytečně ,,utracené“ gramy tuku bez senzorického zážitku.

Tyto typy sýrů můžete kombinovat s ovocem. Jdou dobře dohromady s hroznovým vínem, jablky nebo hruškami. Výborně se doplňují s brusinkami.

Při hubnutí si vždy pečlivě hlídejte velikost porce.

Dočetli jste čtvrtý díl seriálu Jak se vyznat v sýrech ?

Příště vás čeká díl věnovaný sýrům Niva, Gorgonzola, Roquefort a další sýry s modrou plísní.

 

O čem je celý seriál Jak se vyznat v sýrech ?

Sýry jednoznačně patří do zdravého jídelníčku kvůli vysokému obsahu kvalitních bílkovin, vitaminů a minerálních látek, hlavně vápníku. Při hubnutí se hodí také jejich dobrá sytivá schopnost. Hodně lidí ale tápe ve výběru hlavně s ohledem na množství tuku.

Jak si tedy vybírat v jednotlivých kategoriích sýrů ? Které jsou při hubnutí vhodnější a proč ? Kdy se vyplatí jít s tukem co nejníž a kdy už je to na úkor chuti nebo nutričních kvalit ? Dozvíte se v seriálu, který právě teď začíná a v němž rozebereme všechny kategorie sýrů dostupné na českém trhu. Probereme vždy varianty z mléka kravského, kozího, ovčího a případně také veganské verze, které sýry chuťově napodobují.

Obsah seriálu:

Srpen 2024 – Mozzarella a Burrata

Září 2024 – Feta, Balkán a Halloumi

Říjen 2024 – Eidam, Gouda, Ementál, Čedar a Eatlean

Listopad 2024 – Brie, Camembert a Hermelín

Prosinec 2024 – Niva, Gorgonzola, Roquefort a další sýry s modrou plísní

Leden 2025 – Parmezán, Gran Moravia a Pecorino

Únor 2025 – Olomoucké tvarůžky a Romadur

Březen 2025 – Cottage a tvaroh

Duben 2025 – Ricotta a Mascarpone

Květen 2025 – Lučina, Žervé, Philadelphia a tavené sýry

Červen 2025 – Bryndza a Oštiepok

Červenec 2025 – Blaťácké zlato, Manchego, Brillat Savarin, Comte, Panýr a další

Srpen 2025 – Shrnutí seriálu a sýrová ,,NEJ“

Facebook

Články, testy a recepty

Videokurz Jak si sestavit a uvařit jídelníček při hubnutí

Chcete si umět sami plánovat redukční jídelníček, který je nutričně vyvážený a přitom není stereotypní? Víte kolik a jakého jídla byste měli při hubnutí za den zkonzumovat, abyste neměli hlad a zbytečné chutě? Chtěli byste se vyhnout častým chybám při snižování váhy? Chcete hubnout z tukových zásob a zachovat si aktivní tělesnou hmotu? A přitom […]

Jak se vyznat v sýrech ? 4.díl – Camembert, Brie a Hermelím

Sýry typu Hermelín, Brie a Camembert patří při hubnutí spíš do kategorie ,,raději ne“. Nesou si s sebou totiž image primárně tučné potraviny. Jak je to ale doopravdy ? Dají se mezi nimi vybrat varianty méně tučné a zároveň chuťově přijatelné ? Tato skupina patří mezi sýry s tvarohovým jádrem a bílou plísní na povrchu. […]

Noví kolegové v poradně – Michal

Ing. Michal Kuna Je k dispozici klientům, kteří nemůžou dojíždět do poradny osobně, ale zároveň chtějí dosáhnout co nejefektivněji svých výsledků. Ideálně těm, kteří jsou odhodláni podpořit změnu jídelníčku také cvičením. Nejvíc bude vyhovovat precizním mužům, kteří se nebojí technických forem komunikace. Tím ale není řečeno, že se do jeho programu nemůžou zapojit ženy jakéhokoli […]

Noví kolegové v poradně – Kamila

Specialistka na hubnutí a zdravý životní styl hlavně u žen ve věku kolem menopauzy Ing. Kamila Toušková, DiS. Kamila je vystudovanou nutriční terapeutkou. Své tříleté studium v oboru nutriční terapeut ukončila sepsáním absolventské práce na téma Výživa a zdravý životní styl žen v menopauze. Je také zkušenou instruktorkou pilates. Pomáhá svým cvičencům od bolestí pohybového […]

Web rozumnehubnuti.cz – nezávisle a bez reklam

MUDr. Václava Kunová

Webové stránky provozuje MUDr. Václava Kunová, která se na tomto prostoru věnuje psaní nezávislých a nekomerčních článků o tématech, která vás zajímají.

Patří mezi ně také vyvracení mýtů a polopravd v oblasti výživy a hubnutí.

Užitečné informace převádí až do praktických řešení, tedy receptů, jídelníčků a dalších konkrétních tipů.

Již od roku 2008.

Baví mě, když má jídlo šmrnc – rozhovor MUDr. V. Kunové pro OnaDnes.

Moje knihy o výživě a hubnutí

Dezerty pro zdravé hubnutí

Chuť na sladké má občas každý. Pokud vás ale přepadá často a brání vám ve zdravém hubnutí, je zapotřebí odhalit příčinu a zakročit. Často to bývá únava, nevyspání, stres a špatně sestavený jídelníček chudý na bílkoviny. Sladké chuti se ale nemusíte úplně vyhýbat. Existuje mnoho možností, jak připravit dezert, který chuť na sladké uspokojí, ale bude mít vyvážené nutriční hodnoty. Právě takové recepty vám představuji v e-knize Dezerty pro zdravé hubnutí.

150 Kč

Menopauza a hubnutí – jak vyřešit neřešitelný problém?

Jak souvisí hormonální změny s přibíráním v období kolem menopauzy? Proč kolem menopauzy nárůstá množství tuku hlavně v pase? A lze s tím něco udělat? Lidová moudrost říká, že se v tomto období hubnout nedá. Nebo za velmi vysokou cenu nelidského odříkání. Skutečnost je trochu jiná.

Žen, které trápí kila navíc v období kolem menopauzy je rozhodně víc než těch, které váhu řešit nemusí. Právě proto vznikla tato kniha. Shrnuje dostupné informace o vlivu menopauzy na metabolismus a specifické obtíže, které ovlivňují regulaci příjmu potravy na jedné straně a energetický výdej na straně druhé. Vysvětluje, jestli se s nimi dá něco dělat a co konkrétně můžete zařídit vy sama.

280 Kč

60 večeří pro zdravé hubnutí 2021

Recepty na rychlé studené a teplé večeře složené jen z bílkovin a zeleniny. Kniha vám pomůže vyřešit nejtěžší úkol při hubnutí. Tedy nemít večer hlad ani chuť a přitom udržet příjem kalorií tak, abyste hubli.

Cena: 375 Kč
O knize řekli:
Simona Záveská
Knihu vřele doporučuji všem lidem, kteří nemají nápady co zajímavého a chutného jíst na večeře místo obligátní vaječné omelety/obloženého chleba. Ať už jste v redukčním režimu nebo ne, tak recepty využijete pro celou rodinu. Kniha mne naučila jak se dá chutně upravit zelenina na spousty způsobů a dala tipy na výborné zeleninové zálivky, které dají salátu úplně „jiný rozměr“ . Překvapila mne snadná a levná domácí výroba sýru labneh nebo-li domácí Lučiny. Už by mne nenapadlo si kupovat předraženou Lučinu z obchodu, protože ta chuť té domácí je „hvězdná“ a nesrovnatelně levnější.

Praktický návod na zdravé hubnutí 2022

Chcete přestat držet diety a místo toho začít hubnout? V tomto návodu najdete vše potřebné k sestavení jídelníčku. Jak vám pomůžou bílkoviny a kolik jich máte jíst? Jak zlepšit střevní mikrobiom, aby vám pomáhal ve zhubnutí? A jakým nejčastějším chybám se vyhnout? Vše, co potřebujete vědět, stručně, srozumitelně a přitom velmi konkrétně.

Cena: 350 Kč
O knize řekli:
PhDr. Iva Málková (zakladatelka Společnosti STOB)
Název E-booku Praktický návod na zdraví hubnutí je stoprocentně pravdivý. Z přemíry informací o výživě a hubnutí, které nás dnes zaplavují, vybrala autorka ty nejdůležitější, které jsou podstatné pro redukci váhy. Seznamuje srozumitelně čtenáře se základními živinami tak, aby byl schopen si sestavit samostatně jídelníček šitý na míru právě jemu, a to i s ohledem na množství přijaté energie. Vysvětluje i důležitost dalších faktorů při sestavování jídelníčku jako je glykemický index, glykemická nálož, vitaminy, minerální látky a žhavá novinka střevní mikrobiom. Dobrým pomocníkem pro sestavení jídelníčku je i přehled potravinových skupin a tipy na jednotlivé chody. U zkušené odbornice máte jistotu, že to, co se dočtete, vychází z vědecky podložených závěrů.

Sezónní jídelníčky ve výhodném setu

Chcete přestat držet diety a místo toho začít hubnout? V tomto návodu najdete vše potřebné k sestavení jídelníčku. Jak vám pomůžou bílkoviny a kolik jich máte jíst? Jak zlepšit střevní mikrobiom, aby vám pomáhal ve zhubnutí? A jakým nejčastějším chybám se vyhnout? Vše, co potřebujete vědět, stručně, srozumitelně a přitom velmi konkrétně.

Cena: 250 Kč

Facebook