Sýry typu Hermelín, Brie a Camembert patří při hubnutí spíš do kategorie ,,raději ne“. Nesou si s sebou totiž image primárně tučné potraviny. Jak je to ale doopravdy ? Dají se mezi nimi vybrat varianty méně tučné a zároveň chuťově přijatelné ?
Tato skupina patří mezi sýry s tvarohovým jádrem a bílou plísní na povrchu. Camembert má původ v Normandii, sýr Brie vznikl také ve Francii, ale v regionu Île-de-France, kousek od Paříže. Hermelín je pak českou odnoží původního Camembertu.
Jsou sýry s bílou plísní vhodné při hubnutí ?
Záleží na tom, který si vyberete. Některé mají jen 13 g tuku, jiné můžou mít až 41 g tuku na 100 g. A stejně jako u dalších skupin sýrů platí, že čím víc tuku, tím míň bílkovin.
Na první pohled toho z obalu moc nezjistíte. Samozřejmě – pokud v regálu najdete vedle sebe Hermelín klasický a Hermelín Figura, budete vědět, že je Figura vhodnější než klasická varianta.
Stejně je ale lepší se podívat do tabulky nutričních hodnot.
Pokud má sýr z téhle skupiny pod 20 g tuku, můžete si jej opatrně ve stogramovém množství do jídelníčku zařadit.
Když bude mít něco mezi 20 – 30 g tuku, měli byste s ním zacházet velmi opatrně. Ale výjimečně a v menším množství si jej dát můžete. Ostatní položky se pak daný den snažte udržet na nižším tuku, abyste nepřekročili celkový ,,rozpočet“ pro tuky na celý den.
Má-li sýr nad 30 g tuku, je už pro naše účely v podstatě nepoužitelný.
Mají francouzské sýry vždycky vyšší obsah tuku ?
Mezi lidmi se drží představa, že pokud je sýr francouzský, má automatický víc tuku. Může to být pravda, ale nemusí. I tady existují velké rozdíly.
Sýry typu Brie mají většinou přes 30 g tuku, ale můžete najít i Brie light, který má množství tuku jen poloviční.
Jak je to s českými Hermelíny ?
A co veganská verze?
Už vás to asi nepřekvapí, ale veganská varianta Camembertu na bázi mandlí existuje. Chuťově není tak hrozná jako jiné veganské imitace sýrů, ale působí jako málo tučná, přestože má na 100 g přes 20 g tuků. Bílkovin v ní najdete pouhé 3,1 g.
Srovnání nutričních hodnot jednotlivých sýrů s bílou plísní na 100 g
Energie (kJ) | Tuky (g) | Bílkoviny (g) | |
Camembert 30 % tuku (Coburger) | 899 | 13 | 24,5 |
Hermelín Figura (Sedlčanský) | 995 | 17 | 21 |
Hermelín Originál (Sedlčanský) | 1294 | 26 | 19 |
Hermelín Smetanový (Sedlčanský) | 1562 | 34 | 17 |
Triple creme (Germain) | 1712 | 41 | 11 |
L Affine au Chablis (Germain) | 1146 | 23 | 16 |
Neufchatel (Fromagerie du Pays de Bray) | 1260 | 25,5 | 17,8 |
Brie (Le Rustique) | 1453 | 31 | 17 |
Veganská verze Camembery (Mondarella) | 962 | 21 | 3,1 |
Poznámky
Sýry s bílou plísní vždy nechte před konzumací natemperovat. Vyndejte je z lednice aspoň půl hodiny předem. Pokud byste je jedli studené, budou chutnat nevýrazně a nezajímavě a byly by to zbytečně ,,utracené“ gramy tuku bez senzorického zážitku.
Tyto typy sýrů můžete kombinovat s ovocem. Jdou dobře dohromady s hroznovým vínem, jablky nebo hruškami. Výborně se doplňují s brusinkami.
Při hubnutí si vždy pečlivě hlídejte velikost porce.
Dočetli jste čtvrtý díl seriálu Jak se vyznat v sýrech ?
Příště vás čeká díl věnovaný sýrům Niva, Gorgonzola, Roquefort a další sýry s modrou plísní.
O čem je celý seriál Jak se vyznat v sýrech ?
Sýry jednoznačně patří do zdravého jídelníčku kvůli vysokému obsahu kvalitních bílkovin, vitaminů a minerálních látek, hlavně vápníku. Při hubnutí se hodí také jejich dobrá sytivá schopnost. Hodně lidí ale tápe ve výběru hlavně s ohledem na množství tuku.
Jak si tedy vybírat v jednotlivých kategoriích sýrů ? Které jsou při hubnutí vhodnější a proč ? Kdy se vyplatí jít s tukem co nejníž a kdy už je to na úkor chuti nebo nutričních kvalit ? Dozvíte se v seriálu, který právě teď začíná a v němž rozebereme všechny kategorie sýrů dostupné na českém trhu. Probereme vždy varianty z mléka kravského, kozího, ovčího a případně také veganské verze, které sýry chuťově napodobují.
Obsah seriálu:
Srpen 2024 – Mozzarella a Burrata
Září 2024 – Feta, Balkán a Halloumi
Říjen 2024 – Eidam, Gouda, Ementál, Čedar a Eatlean
Listopad 2024 – Brie, Camembert a Hermelín
Prosinec 2024 – Niva, Gorgonzola, Roquefort a další sýry s modrou plísní
Leden 2025 – Parmezán, Gran Moravia a Pecorino
Únor 2025 – Olomoucké tvarůžky a Romadur
Březen 2025 – Cottage a tvaroh
Duben 2025 – Ricotta a Mascarpone
Květen 2025 – Lučina, Žervé, Philadelphia a tavené sýry
Červen 2025 – Bryndza a Oštiepok
Červenec 2025 – Blaťácké zlato, Manchego, Brillat Savarin, Comte, Panýr a další
Srpen 2025 – Shrnutí seriálu a sýrová ,,NEJ“