Toto je zkrácená verze – celý text najdete na herohero.co/mudrkunova
Čerstvé tvarohové sýry typu Balkán, Feta a Halloumi jsou při hubnutí oblíbenou součástí salátů šopských a řeckých. Dají se ale využít i v mnoha dalších receptech.
Dodávají kvalitní bílkoviny a vápník – ostatně jako všechny sýry, ale je tu jeden háček. Většina lidí stále dost podceňuje obsah tuku v nich. To může být důvodem, proč se pak třeba hubnutí ,,z ničeho nic“ zastaví. Protože si do salátu nedáváme pidikousek sýra, ale minimálně 80 spíš 100 gramů i víc, příjem tuku z těchto sýrů opravdu není zanedbatelný.
Co je sýr Feta a jak se liší od sýra Balkánského?
Obojí patří mezi sýry tvarohové, bílé barvy, drobivé a slané. Řecká Feta je vyrobená z kombinace mléka ovčího a kozího. Balkánský sýr používá mléko kravské. Oba druhy sýrů zrají ve slaném nálevu. Čím déle zrají, tím jsou pevnější a kvalitnější.
Feta nese chráněné označení původu, které může využívat jen Řecko.
Kromě bílkovin a vápníku je zdrojem probiotik. Konkrétně pozitivně působícího kmene Lactobacillus plantarum s protizánětlivým efektem.
Pro hubnutí může mít význam i fakt, že Feta sýr díky ovčímu mléku obsahuje víc konjugované kyseliny linolové (CLA). Ta pomáhá zvyšovat množství aktivní tělesné hmoty a naopak snižovat podíl tělesného tuku. Samozřejmě za podmínky, že dosáhnete energetického deficitu.
Jak moc se nutričně liší sýry Feta a Balkán ?
Často se uvádí, že má Balkánský sýr méně tuku než Feta kvůli použitému mléku s tím, že mléko ovčí a kozí bývá tučnější. Úplně pravda to ale být nemusí. Když se podíváte na výsledné nutriční hodnoty, uvidíte jak malý rozdíl mezi nimi může být.
Na trhu najdete i Feta sýr s vyšším obsahem tuku, ale hodnota se pohybuje nejčastěji kolem 23 g. Výjimečně objevíte na obalu až 27 g tuku na 100 g sýra Feta.
Sýr Halloumi si získal popularitu díky vyssším bodu tání, což znamená, že se dá používat při grilování, protože se neroztéká.
Je vyrobený z kombinace mléka ovčího, kozího, někdy s přídavkem kravského a má oproti sýru Feta a Balkán vyšší obsah sušiny. Proto má také víc bílkovin a tím pádem o něco vyšší energetickou hodnotu. Tuku má v podstatě stejně jako Feta, vyšší může být obsah soli.
V kompletním textu na herohero.co/mudrkunova :
Najdete příklady konkrétních druhů sýrů Feta, Balkán a Halloumi a jejich nutriční hodnoty.
Zjistíte, jak se vlastně liší sýry Feta, Balkán a Halloumi.
Objevíte úskalí jejich konzumace při hubnutí.
Dostanete tip, který nutriční výhody těchto skvělých sýrů zachová a nevýhody trochu utlumí.
A můžete zkusit recept na Salát s vylehčenou Fetou, pečenými fíky a ořechy
Další díl seriálu bude věnovaný sýrům Eidam, Gouda, Ementál, Čedar a Eatlean. Vyjde na konci října 2024.
O čem je celý seriál Jak se vyznat v sýrech ?
Sýry jednoznačně patří do zdravého jídelníčku kvůli vysokému obsahu kvalitních bílkovin, vitaminů a minerálních látek, hlavně vápníku. Při hubnutí se hodí také jejich dobrá sytivá schopnost. Hodně lidí ale tápe ve výběru hlavně s ohledem na množství tuku.
Jak si tedy vybírat v jednotlivých kategoriích sýrů ? Které jsou při hubnutí vhodnější a proč ? Kdy se vyplatí jít s tukem co nejníž a kdy už je to na úkor chuti nebo nutričních kvalit ? Dozvíte se v seriálu, který právě teď začíná a v němž rozebereme všechny kategorie sýrů dostupné na českém trhu. Probereme vždy varianty z mléka kravského, kozího, ovčího a případně také veganské verze, které sýry chuťově napodobují.
Obsah seriálu:
Srpen 2024 – Mozzarella a Burrata
Září 2024 – Feta, Balkán a Halloumi
Říjen 2024 – Eidam, Gouda, Ementál, Čedar a Eatlean
Listopad 2024 – Brie, Camembert a Hermelín
Prosinec 2024 – Niva, Gorgonzola, Roquefort a další sýry s modrou plísní
Leden 2025 – Parmezán, Gran Moravia a Pecorino
Únor 2025 – Olomoucké tvarůžky a Romadur
Březen 2025 – Cottage a tvaroh
Duben 2025 – Ricotta a Mascarpone
Květen 2025 – Lučina, Žervé, Philadelphia a tavené sýry
Červen 2025 – Bryndza a Oštiepok
Červenec 2025 – Blaťácké zlato, Manchego, Brillat Savarin, Comte, Panýr a další
Srpen 2025 – Shrnutí seriálu a sýrová ,,NEJ“