V dětství jsem nenáviděla růžičkovou kapustu v polévce. Bývala zničená dlouhým varem, tedy hořká a bez chuti. Většina z vás ví přesně, o čem mluvím 🙂
Ale zavrhnout jakoukoli potravinu kvůli špatné zkušenosti s její nevhodnou úpravou? To by bylo hloupé, když dnes máme tolik možností. Zapomeňte na mrazící boxy. Koupit čerstvé kapustičky v půlkilovém balení jde většinou v jakémkoli supermarketu. A v zimním období jsou za cenu kolem 25 Kč.
V poslední době připravuji pořád dokola kapustičky metodou krátkého povaření v osolené vodě a následného glazování. Vyzkoušejte tento postup, získáte výbornou zeleninovou přílohu třeba ke kuřecímu nebo krůtímu masu a bramborové kaši.
Takto připravenou kapustu si můžete si dát k večeři s tím, že si přidáte třeba dvě vejce – vařená nebo jako volská oka nebo nějaký jiný zdroj bílkovin tak, aby se vám neopakoval pokud možno s obědem.
Večer ale už raději bez pečiva a přílohy.
Suroviny na 2 porce:
- 500 g kapustiček (= 1 balení)
- 10 g másla
- 10 g citronové šťávy (= 2 lžičky)
- 5 g cukru
- sůl, čerstvě mletý pepř
Postup:
V kastrolu přiveďte k varu osolenou vodu. Použijte asi 3 litry vody a 1 polévkovou lžíci soli. Z umytých kapustiček odstraňte vnější zvadlé listy a ořízněte zbylý košťál. Vhoďte je do vroucí vody a vařte po dobu 5 minut. Ne déle! Zceďte, nechte je okapat a pak je rozpulte.
V nepřilnavé pánvi rozpusťte máslo, hned přidejte cukr, citronovou šťávu a sůl. Rozmíchejte a zahřejte. Vhoďte kapustičky a mícháním obalte v ,,omáčce”. Rozdělte na talíře a posypte čerstvě mletým pepřem.
Navrch můžete sypnout trochu strouhaného parmezánu nebo gran moravia.
Nutriční hodnoty | 2 porce | 1 porce |
---|---|---|
Energie(kJ) | 1443 | 721 |
Bílkoviny (g) | 26.1 | 13 |
Tuky(g) | 11 | 5.5 |
Sacharidy(g) | 43.7 | 21.8 |
Užitečné rady k nákupu a základním úpravám kapustiček najdete u pana Cuketky tady a podrobnosti k technice glazování různých druhů zeleniny tady.