Sezónní dýně může kromě slaných pokrmů skvěle fungovat i při sladkém pečení. Dodá těstu kromě vitaminů a vlákniny i chuť a vláčnost. A co je v našem případě důležité, sníží jeho výslednou energetickou hodnotu. Dýňové muffiny bez cukru budete mít hotové rychle a nedá se na nich nic zkazit.
Upečte si je třeba o víkendu a následujících několik dní budete mít po ruce zdravou součást snídaně nebo svačiny. Zavděčíte si jimi i dětem nebo těm členům rodiny, kteří nehubnou. V těstě je použito sladidlo xylitol, které dětí bez obav můžou konzumovat a které má chuť stejnou jako cukr.
V zahraničních receptech je v podobných recptech vždy používáno dýňové pyré, které u nás není běžně dostupné. Jeho příprava vám ale zabere minimum času a výsledek je navíc mnohem lepší.
Suroviny:
- 1 malá dýně Hokkaido (asi 570 g, z toho vznikne 300 g dýňového pyré)
- 2 vejce
- 1/2 hrnku jablečné moštu
- 100 g ricotty
- 70 g mouky, ideálně špaldové, ale může být pšeničná hladká nebo polohrubá (1/2 hrnku)
- 120 g obyčejných ovesných vloček (1 hrnek)
- 4 polévkové lžíce oleje (třeba řepkový)
- 20 g obyčejného kakaa na pečení
- 20 g čokoládových chips (případně nasekané čokolády)
- 5 lžiček sladidla xylitol nebo erythritol
- 1/4 lžičky soli
- 1 lžička jedlé sody
- směs koření na dýňový koláč (1 lžička mleté skořice, 1/2 lžičky mletého zázvoru, 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku, 1/4 lžičky mletého nového koření)
+ 15 silikonových formiček na muffiny
Pokud nemáte silikonové formičky, použijte papírové košíčky. Než je naplníte těstem, nastříkejte je olejem ve spreji, jinak se na ně těsto nalepí.
Postup:
Dýňové pyré:
Rozehřejte troubu na 180 stupňů. Dýni omyjte, rozpulte a lžící vydlabejte semínka.
Dejte péci na pečící papír na 40 minut.
Nechte vychladnout.
Lžící vyjměte upečenou dužinu a rozmačkejte ji mačkadlem na bramborovou kaši.
Na výsledné muffiny znovu rozehřejte troubu na 180 stupňů nebo ještě lépe, máte- li možnost péci na horký vzduch, nastavte na 170 stupňů.
Těsto:
Do misky dejte dýňové pyré, přilijte jablečný mošt, rozklepněte vejce a přidejte ricottu.
Dobře promíchejte.
V druhé misce si smíchejte všechny suché přísady kromě kakaa: mouku, vločky, xylitol, čokoládové kousky, sůl, sodu a koření.
Přidejte je k mokrým přísadám a promíchejte vařečkou (nepřemíchejte !).
Nakonec vlijte olej a ještě jednou krátce promíchejte.
Těsto rozdělte do 2 misek, do jedné poloviny přidejte kakao a zamíchejte.
Druhá polovina zůstane světlá.
Těsto rozdělte do formiček. Začněte světlou vrstvou, přidejte kakaovou, zase světlou a nakonec opět kakaovou část.
Nožem vytvořte v těstě vír. Tím dosáhnete efektu mramorování.
Dejte péci na přibližně 22 minut.
Muffiny jsou hotové tehdy, když po zapíchnutí, vyjde špejle čistá.
Dejte je na mřížku vychladnout.
Následně je můžete ozdobit zbylou ricottou. Sobě ji oslaďte lžičkou xylitolu, ostatním ji můžete dosladit javorovým sirupem nebo klasickým cukrem.
Nutriční hodnoty muffinů bez ozdobení ricottou:
15 muffinů | 1 muffin | |
---|---|---|
Energie(kJ) | 6577 | 438 |
Bílkoviny (g) | 50 | 3.3 |
Tuky(g) | 62.4 | 4.1 |
Sacharidy(g) | 197.2 | 13.1 |
Poznámka:
Muffiny můžete uchovávat v plastové krabičce v lednici minimálně 3 dny.
Pokud si budete chtít dát muffin na svačinu, přidejte k němu potravinu bohatší na bílkoviny. Může to být sklenice polotučného mléka, ricotta nebo jogurt, případně tvaroh či skyr.