Dýně při hubnutí
Dýně by v jídelníčku při hubnutí rozhodně neměly chybět. Kromě toho, že obsahují hodně vlákniny, manganu a karotenů, pomůžou vám snížit celkovou energetickou denzitu jídla. To znamená, že máte pocit, že jíte hodně, protože vaše porce má velký objem. Přitom energetické hodnota jídla zůstává nízká. Stačí třeba přidat několik kousků upečené dýně k obyčejnému kuřeti s rýží a oběd vás zasytí na mnohem delší dobu. A kromě toho vám svou barvou zlepší náladu.
Vybírat můžete z jakýchkoli jedlých druhů podle toho, k jakému účelu je chcete využít. Některé z nich se hodí více do polévek, jiné na pečení, při hubnutí jsou nedocenitelné takzvané ,,špagetové“ druhy. Ty se skutečně po upečení rozpadají na tvary podobné špagetám. Umožňují vám tak rozšířit možnosti teplých, sytých, ale nízkokalorických večeří na podzim (viz recepty na konci článku).
Dýně obsahuje na 100 g průměrně
109 kJ
1 g bílkovin
6,5 g sacharidů
1,5 g vlákniny
150 % doporučené denní dávky vitaminu A ve formě karotenů
Vyšší přísun karotenů z přirozených zdrojů pomáhá udržovat schopnější imunitu, brání předčasnému stárnutí pokožky a vzniku problémů se sítnicí ve vyšším věku.
Recepty z dýně, které se hodí při hubnutí
Salát s pečenou dýní, kozím sýrem a ořechy
Špagety z dýně s rajčatovou omáčkou a sýrem Gran Moravia