Avokádo obsahuje relativně vysoké množství tuků a tím pádem má také vyšší energetickou hodnotu (viz tabulka). Přestože má nálepku ,,zdravé potraviny“, hodně lidí tápe v tom, jestli je při hubnutí dobrou volbou nebo ne a případně kolik by ho vlastně měli jíst.
Při hubnutí se dá využít výborná sytivá schopnost avokáda, která je daná vyšším obsahem vlákniny v kombinaci s tukem v něm obsaženým. Pokud jej zkombinujete s bohatým zdrojem sytivých bílkovin, dostanete ideální kombinaci makroživin.
Příkladem může být třeba takováto snídaně:
žitný chléb – sacharidy s nízkým glykemickým indexem a vyšším obsahem vlákniny
k tomu 50 g šunky – bílkoviny a zároveň málo tuku
k tomu jedno vejce – bílkoviny a částečně tuky
a k tomu polovina avokáda
ideálně ještě na talíři doplněné nakrájenou zeleninou
Stejně tak bude například fungovat kuřecí či krůtí plátek (bílkoviny a zároveň minimum tuku) doplněný o polovinu avokáda.
Avokádo má ve svém tuku převahu mononenasycených mastných kyselin (podobně jako olivový olej), které působí preventivně proti vzniku srdečně-cévních chorob. Vzhledem k tomu, že je zároveň nutričně významným zdrojem vitaminu E, niacinu, vitaminu K a kyseliny listové, má obecně v organismu protizánětlivý efekt.
Nutriční hodnoty avokáda průměrně | 100 g |
---|---|
Energie(kJ) | 670 |
Bílkoviny(g) | 2 |
Tuky(g) | 14,7 |
Sacharidy(g) | 8,5 |
Vláknina(g) | 6,7 |
Množství avokáda, které můžete při hubnutí sníst, by se mělo odvíjet od energetické hodnoty jídelníčku, do které se potřebujete ,,vejít“. Stejně tak v tucích. Pokud máte ještě rezervu, je rozhodně lepší dát si na chléb nebo knackebrot avokádo než například máslo. Jestliže si přesně tuky nesledujete, držte se pravidla polovina avokáda za den.
Z druhé strany, pokud vám avokádo nechutná nebo ho nechcete kupovat z důvodu ceny nebo toho, že není zrovna lokální plodinou, nic se neděje. Velmi podobnou nutriční ,,službu“ vám prokáží ořechy.