Ano, jako základ můžete použít květák. Důležité je zvýšit množství bílkovin a naopak snížit množství tuků. Inspirovat se můžete třeba tímto receptem na květákový salát. Chutí připomíná bramborový majonézový salát, má však úplně jiné nutriční hodnoty. Majonéza mu dá ten správný šmrnc, ale stačí jí pouhých pět gramů na porci. Pokud majonézu namícháte s jogurtem a hořčicí, bude to úplně stačit. Šunku v receptu klidně vyměňte za uzené tofu, nutriční hodnoty se téměř nezmění.
Suroviny na 4 porce
• 800 g květáku (1 střední)
• 120 g řapíkatého celeru
• 80 g jarní cibulky s natí
• 4 vejce
• 200 g bílého jogurtu (například Hollandia)
• 80 g šunky, nejlépe vcelku
• 4 lžičky majonézy
• 4 lžičky hořčice
• sůl
• pepř
Dejte vařit vejce do studené vody, vodu přiveďte k varu a vařte po dobu jedné minuty. Přiklopte a nechte je 10 minut dojít. Zchlad’te je nejdříve pod tekoucí vodou a pak je nechte ponořené ve studené vodě minutu až dvě. Slijte vodu a vejce oloupejte.
Z květáku odstraňte vnější listy a na chvíli ho namočte do studené osolené vody. Tím ho zbavíte všech nečistot. V kastrolu přived’te k varu osolenou vodu a v ní uvařte květák do měkka. Neměl by se ale rozpadat. Slijte květák, nechte okapat a vychladnout.
1. Smíchejte jogurt, majonézu, hořčici, sůl a pepř. Nasekejte na drobno jarní cibulku. Přímíchejte ji k zálivce. Část zelené natě si nechte na posypání salátu.
2. Vychladlý květák rozdělte na malé růžičky nebo ho nakrájejte. Řapíkatý celer nakrájejte na drobno, předem z něj ale odstraňte tuhá vlákna. Šunku nakrájejte na kostičky, stejně jako oloupaná vejce.
3. Květák, celer, vejce a šunku dejte do mísy a vše promíchejte s připravenou zálivkou. Posypte cibulovou natí.
Nutriční hodnoty | 1 porce |
---|---|
Energie(kJ) | 1170 |
Bílkoviny(g) | 20 |
Tuky(g) | 14 |
Sacharidy(g) | 17 |
Vláknina(g) | 5,5 |
Recepty je z e-knihy 60 večeří pro zdravé hubnutí.