Klasické těstoviny příliš vlákniny neobsahují. Jestliže ale víte, že máte v jídelníčku jiné zdroje vlákniny, hubnete přiměřeným tempem bez hladu a zažívacích obtíží, nemusíte je nahrazovat těstovinami vlákninovými. Pokud se váhový úbytek zastaví nebo vás trápí častější hlad, můžete zkusit zvýšit příjem vlákniny i pomocí těstovin. Máte dvě možnosti: těstoviny celozrnné a luštěninové.
1. Celozrnné těstoviny
Jsou vyrobené z mouky pšeničné, špaldové, pohankové, žitné, ječné nebo jejich kombinací, ale ve variantě celozrnné. Pro hubnutí jsou vhodnější než klasické těstoviny z bílé mouky. Mívají více vlákniny, snáz navodí pocit sytosti a ten bude delší dobu přetrvávat. Je to dáno jejich nižším glykemickým indexem (GI). Obsah vlákniny je zhruba 3 x vyšší než u těstovin klasických. Místo průměrných 3 g můžete počítat kolem 9 g/100 g suchých těstovin.
2. Luštěninové těstoviny
Luštěninové těstoviny jsou vyrobené z různých druhů luštěnin, většinou z jednoho, maximálně dvou druhů pro každý typ. Nejčastěji se používají černé fazole, mungo nebo adzuki, edamame, někdy červená čočka nebo cizrna. Kromě toho, že mají vysoký obsah vlákniny, dodávají také vyšší množství bílkovin, o to méně sacharidů. Můžete je tedy využít nejen k odědu, ale v přiměřené porci také k večeři. Můžete počítat s 11-19 g vlákniny na 100 g. Některé vám budou chutnat více, jiné méně. Vyzkoušejte více druhů.
Konjakové těstoviny
Kromě celozrnných a luštěninových existují ještě těstoviny z konjaku, což je rostlina poskytující vlákninu glukomannan. Tyto těstoviny působ na první pohled jako nejlepší volba kvůli nízké energetiké hodnotě a nízkému množství sacharidů. Jejich používání ale nemusí být každému příjemné (nadýmání, průjmy, bolesti břicha apod.) a u některých střevních onemocnění jsou dokonce nevhodné. Pokud je chcete vyzkoušet, začněte s velmi malým množstvím a teprve potom můžete přidávat. Nečekejte ale, že si uvaříte maso s omáčkou, k němu přidáte tento typ těstovin a chuť bude podobná těstovinám klasickým.
Pozor !
Rýžové těstoviny a rýžové nudle mají vlákniny velmi málo, přibližně 1 g/100 g.