Jestliže je vaším cílem snížení množství tuku, ať už podkožního nebo viscerálního, je zapotřebí příjem bílkovin zvýšit a pokud možno je rovnoměrně rozdělit do všech jídel během celého dne. Důvodem je snížení pocitu hladu a z toho plynoucí menší riziko přejídání ve večerních hodinách. Snižujete také riziko vzniku jo-jo efektu po zhubnutí. Nejdůležitější argumentem je ale zachování svalové hmoty. Při hubnutí klesá v optimálním případě množství tuku v těle. Bohužel, svalová hmota to jako vedlejší efekt odnáší také. Proto je tak těžké až nemožné hubnout a zároveň nabírat svaly. I tehdy, kdy se snažíte silově cvičit.
Při hubnutí by neměly bílkoviny tvořit méně než 25 % z celkové energie, horní hranicí je naopak 35 %.Pokud tedy například bude hubnout žena při 6 000 kJ za den, měla by mít v jídelníčku minimálně 88 g bílkovin. Každý gram bílkovin dodává 17 kJ, takže 88 x 17 kJ = 1496 kJ bude tvořeno bílkovinami, což je 25 % ze 6000 kJ.
Další možností je počítat s 1,5 – 2 g bílkovin na kilogram ideální váhy. Pokud je tedy například vaše ideální váha 80 kg, měli byste denně sníst 120 -160 g bílkovin.
Pozor! 100 g masa nemá 100 g bílkovin, ale 20 -25 g, zbytek představuje voda a tuk. 100 g jogurtu může mít 3-11 g bílkovin, jedna odměrka proteiňáku (30 g) dodá kolem 22 g bílkovin.
Další příklady množství bílkovin v potravinách a veškeré podrobnosti týkající se bílkovin a hubnutí najdete v sérii článků
Všechno o bílkovinách a hubnutí
Také si můžete zdarma stáhnout e-book
Jak správně využít bílkoviny při hubnutí