Ano, můžete a dokonce se dá říct, že byste měli. Vejce jsou totiž zdrojem velmi kvalitních bílkovin a mají výbornou sytivou schopnost. Přestože měly po dlouhá léta špatnou pověst kvůli vysokému obsahu cholesterolu, můžou je jíst nejen zdraví lidé, ale i ti s už zvýšenou hladinou cholesterolu v krvi. Samozřejmě v přiměřeném množství a hlavně v kombinaci se zeleninou, nikoli se slaninou nebo salámem.
Přiměřená konzumace u rizikovějších jedinců znamená 3-4 vejce týdně, u zdravých obézních klidně častěji.
Jedno vejce o velikosti 60 g (velikost M) má 370 kJ, 7,5 g bílkovin, 6 g tuku a žádné sacharidy. Vejce jsou výborným zdrojem vitaminu D.
Pravidelná konzumace vajec ke snídani zvyšuje podle některých studií úspěšnost redukčního režimu. Je to dáno tím, že lidé, kteří jedí vejce k snídani mají tendence sníst automaticky méně k obědu a k večeři.
Při hubnutí můžete jíst vejce k snídani v kombinaci s žitným chlebem a zeleninou. Vejce si můžete dát vařená, míchaná, pošírovaná (ztracená), můžete připravit volská oka nebo omeletu. Množství tuku omezte na jednu kávovou lžičku.
Pokud nemáte vejce ke snídani, můžete si je dát ke svačině (jeden kus) zase v kombinaci se zeleninou.
Kdybyste je neměli ani ke snídani ani ke svačině, můžete si je dát večer do salátu nebo s teplou zeleninou. Například jako omeletu se špenátem nebo připravit květák s vejci apod.