Co mám dělat, když musím jíst obědy v restauraci?

Otázka 49/365: Co mám dělat, když musím jíst obědy v restauraci?

365 otázek o výživě a hubnutí

Smiřte se s tím, že stoprocentní kontrolu nad jídlem v restauraci mít nemůžete. Ale je možné si vybrat tak, abyste aspoň kvalifikovaným odhadem zjistili, kolik váš oběd ,,ukrojil“ z vašeho denního limitu na kalorie, tuky a sacharidy. A z druhé strany jakou částí vám pomohl naplnit potřebný příjem bílkovin. K tomu se nejlépe hodí pokrmy, v nichž jste schopni identifikovat suroviny a jejich množství. Ideálním obědovým modelem je plátek přírodního masa nebo ještě lépe ryby, k tomu porce tepelně upravené zeleniny a malá příloha. Není úplně chytré se přílohám vyhýbat, jediné, čeho byste dosáhli, by byl hlad odpoledne nebo večer.

Dobrým nápadem nejsou ani velké obědové saláty. Zvláště v chladném období ne. Psychologická a fyziologická sytivost teplého jídla je mnohem lepší. Salát je vhodný na večeři nebo na oběd v létě při extrémním horku.

V případě vegetariánských pokrmů bývá kamenem úrazů zase nedostatek bílkovin. Nicméně pokud jste si toho vědomi, můžete si ohlídat, aby oběd zahrnovat tofu nebo tempeh, případně v indických restauracích sýr paneer.

Najdete-li v nabídce pokrm s omáčkou, klidně si ho dejte. Může to být třeba španělský ptáček, svíčková nebo nutričně podobné thajské karí s kokosovým mlékem. Snězte porci masa, omáčky méně a stejně tak přílohy polovinu nebo dvě třetiny. U takového oběda pravděpodobně mírně překročíte množství tuků, ale máte pak druhou poloviny dne na to, abyste výběrem méně tučných surovin oběd zkompenzovali a vešli se do denního limitu.

V případě oblíbených vietnamských pokrmů nebo sushi nebývá tolik problém s tuky, ale s větší porcí sacharidů (rýže, rýžové nudle). Snažte se vyjíst všechny bílkoviny (krevety, hovězí, tofu, vejce…), veškerou zeleninu, klíčky a bylinky, ale část sacharidů nechat.

Speciální kapitolu tvoří smažené pokrmy. Nejlepší volbou z těchto očividně nevhodných obědů je kuřecí nebo krůtí řízek. Maso samo o sobě má tuku málo, ale i když je osmažené, celkově to nepřekročí-narozdíl od smaženého sýra- únosnou míru. K tomu stačí jen opravdu malinká příloha, protože část sacharidů vyčerpáte strouhankou v trojobalu. Sytivost zvýšíte zeleninovým salátem.

Návštěva restaurace by vás v ideálním případě měla potěšit a inspirovat do další etapy hubnutí. Mnoho lidí má na počátku předsudky vůči různým surovinám, pak je ochutná v zajímavé úpravě a zjistí, že celý problém byl někde jinde. Snadno tak může padnout předsudek vůči červené řepě, kroupám, pohance, mořským řasám a podobně. Čím více surovin, zejména druhů zeleniny a různých alternativních obilovin, luštěnin a ryb  do jídelníčku chcete a umíte zařadit, tím lepší výsledek v hubnutí můžete očekávat a tím zábavnější pro vás celý proces hubnutí bude.

 

 

Facebook

Články, testy a recepty

Noví kolegové v poradně – Michal

Ing. Michal Kuna Je k dispozici klientům, kteří nemůžou dojíždět do poradny osobně, ale zároveň chtějí dosáhnout co nejefektivněji svých výsledků. Ideálně těm, kteří jsou odhodláni podpořit změnu jídelníčku také cvičením. Nejvíc bude vyhovovat precizním mužům, kteří se nebojí technických forem komunikace. Tím ale není řečeno, že se do jeho programu nemůžou zapojit ženy jakéhokoli […]

Noví kolegové v poradně – Kamila

Specialistka na hubnutí a zdravý životní styl hlavně u žen ve věku kolem menopauzy Ing. Kamila Toušková, DiS. Kamila je vystudovanou nutriční terapeutkou. Své tříleté studium v oboru nutriční terapeut ukončila sepsáním absolventské práce na téma Výživa a zdravý životní styl žen v menopauze. Je také zkušenou instruktorkou pilates. Pomáhá svým cvičencům od bolestí pohybového […]

Jak se vyznat v sýrech ? 3.díl – Eidam, Gouda, Čedar a Ementál

Mezi lidmi stále panuje dlouho zakořeněný mýtus, že je sýr Eidam se 30 % tuku v sušině ,,dietní“ potravinou. Ne že by to bylo úplně špatně, ale platí to jen relativně. Když budeme srovnávat Eidam 30 % s jeho tučnější variantou, tedy 45 % tuku v sušině, bude ,,třicítka“ lepší volba. Ale pořád platí, že […]

Videokurz Jak si sestavit a uvařit jídelníček při hubnutí – předprodej

Chcete si umět sami plánovat redukční jídelníček, který je nutričně vyvážený a přitom není stereotypní? Víte kolik a jakého jídla byste měli při hubnutí za den zkonzumovat, abyste neměli hlad a zbytečné chutě? Chtěli byste se vyhnout častým chybám při snižování váhy? Chcete hubnout z tukových zásob a zachovat si aktivní tělesnou hmotu? A přitom […]

Web rozumnehubnuti.cz – nezávisle a bez reklam

MUDr. Václava Kunová

Webové stránky provozuje MUDr. Václava Kunová, která se na tomto prostoru věnuje psaní nezávislých a nekomerčních článků o tématech, která vás zajímají.

Patří mezi ně také vyvracení mýtů a polopravd v oblasti výživy a hubnutí.

Užitečné informace převádí až do praktických řešení, tedy receptů, jídelníčků a dalších konkrétních tipů.

Již od roku 2008.

Baví mě, když má jídlo šmrnc – rozhovor MUDr. V. Kunové pro OnaDnes.

Moje knihy o výživě a hubnutí

Dezerty pro zdravé hubnutí

Chuť na sladké má občas každý. Pokud vás ale přepadá často a brání vám ve zdravém hubnutí, je zapotřebí odhalit příčinu a zakročit. Často to bývá únava, nevyspání, stres a špatně sestavený jídelníček chudý na bílkoviny. Sladké chuti se ale nemusíte úplně vyhýbat. Existuje mnoho možností, jak připravit dezert, který chuť na sladké uspokojí, ale bude mít vyvážené nutriční hodnoty. Právě takové recepty vám představuji v e-knize Dezerty pro zdravé hubnutí.

150 Kč

Menopauza a hubnutí – jak vyřešit neřešitelný problém?

Jak souvisí hormonální změny s přibíráním v období kolem menopauzy? Proč kolem menopauzy nárůstá množství tuku hlavně v pase? A lze s tím něco udělat? Lidová moudrost říká, že se v tomto období hubnout nedá. Nebo za velmi vysokou cenu nelidského odříkání. Skutečnost je trochu jiná.

Žen, které trápí kila navíc v období kolem menopauzy je rozhodně víc než těch, které váhu řešit nemusí. Právě proto vznikla tato kniha. Shrnuje dostupné informace o vlivu menopauzy na metabolismus a specifické obtíže, které ovlivňují regulaci příjmu potravy na jedné straně a energetický výdej na straně druhé. Vysvětluje, jestli se s nimi dá něco dělat a co konkrétně můžete zařídit vy sama.

280 Kč

60 večeří pro zdravé hubnutí 2021

Recepty na rychlé studené a teplé večeře složené jen z bílkovin a zeleniny. Kniha vám pomůže vyřešit nejtěžší úkol při hubnutí. Tedy nemít večer hlad ani chuť a přitom udržet příjem kalorií tak, abyste hubli.

Cena: 375 Kč
O knize řekli:
Simona Záveská
Knihu vřele doporučuji všem lidem, kteří nemají nápady co zajímavého a chutného jíst na večeře místo obligátní vaječné omelety/obloženého chleba. Ať už jste v redukčním režimu nebo ne, tak recepty využijete pro celou rodinu. Kniha mne naučila jak se dá chutně upravit zelenina na spousty způsobů a dala tipy na výborné zeleninové zálivky, které dají salátu úplně „jiný rozměr“ . Překvapila mne snadná a levná domácí výroba sýru labneh nebo-li domácí Lučiny. Už by mne nenapadlo si kupovat předraženou Lučinu z obchodu, protože ta chuť té domácí je „hvězdná“ a nesrovnatelně levnější.

Praktický návod na zdravé hubnutí 2022

Chcete přestat držet diety a místo toho začít hubnout? V tomto návodu najdete vše potřebné k sestavení jídelníčku. Jak vám pomůžou bílkoviny a kolik jich máte jíst? Jak zlepšit střevní mikrobiom, aby vám pomáhal ve zhubnutí? A jakým nejčastějším chybám se vyhnout? Vše, co potřebujete vědět, stručně, srozumitelně a přitom velmi konkrétně.

Cena: 350 Kč
O knize řekli:
PhDr. Iva Málková (zakladatelka Společnosti STOB)
Název E-booku Praktický návod na zdraví hubnutí je stoprocentně pravdivý. Z přemíry informací o výživě a hubnutí, které nás dnes zaplavují, vybrala autorka ty nejdůležitější, které jsou podstatné pro redukci váhy. Seznamuje srozumitelně čtenáře se základními živinami tak, aby byl schopen si sestavit samostatně jídelníček šitý na míru právě jemu, a to i s ohledem na množství přijaté energie. Vysvětluje i důležitost dalších faktorů při sestavování jídelníčku jako je glykemický index, glykemická nálož, vitaminy, minerální látky a žhavá novinka střevní mikrobiom. Dobrým pomocníkem pro sestavení jídelníčku je i přehled potravinových skupin a tipy na jednotlivé chody. U zkušené odbornice máte jistotu, že to, co se dočtete, vychází z vědecky podložených závěrů.

Sezónní jídelníčky ve výhodném setu

Chcete přestat držet diety a místo toho začít hubnout? V tomto návodu najdete vše potřebné k sestavení jídelníčku. Jak vám pomůžou bílkoviny a kolik jich máte jíst? Jak zlepšit střevní mikrobiom, aby vám pomáhal ve zhubnutí? A jakým nejčastějším chybám se vyhnout? Vše, co potřebujete vědět, stručně, srozumitelně a přitom velmi konkrétně.

Cena: 250 Kč

Facebook